УГСП може стати закладом, де вперше в Україні з’явиться освітня спеціалізація «Координатор Активних парків»: які перспективи та що вирішили наразі

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > УГСП може стати закладом, де вперше в Україні з’явиться освітня спеціалізація «Координатор Активних парків»: які перспективи та що вирішили наразі

У минулу п’ятницю, 3 липня 2023 року, в рамках робочого візиту Київщиною з метою розвитку програми «Активні парки локація здорової України» до Університету Григорія Сковороди в Переяславі завітали начальник Управління молоді та спорту Сергій Тимофєєв разом з директором Всеукраїнського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Андрієм Ребриною. Тут відбулася зустріч з робочою групою, до якої увійшли проректори, очільники навчального та навчально-наукових відділів, представники факультету фізичного виховання, спорту і здоров’я, викладацький склад та адміністрація на чолі з ректором Віталієм Коцуром. Про що говорили?

 «Активні парки – локації здорової України» – соціальний проєкт Президента України і Міністерства молоді та спорту України. Мова про розробку навігаційної карти безкоштовних для населення рекреаційних занять в парках та скверах. Основною метою є залучення людей до систематичних тренувальних сесій, спрямованих на розвиток основних рухових якостей – загальна витривалість, сила, спритність, координація, гнучкість, швидкість. Тобто людина, яка відвідує Активний парк може розраховувати на збереження і зміцнення здоров’я і зниження негативного впливу на організм одного з основних факторів ризику – гіподинамії.

«За останніми даними, лише 17% українців займаються регулярною руховою активністю – бракує часу або немає можливостей відвідувати спортивні зали. У ЄС цей показник щонайменше вдвічі вищий. Низька фізична активність населення – один з головних факторів, які впливають на захворюваність та тривалість життя. Аби подвоїти показник залучення населення до масових видів спорту і тим самим зміцнити імунітет та здоров’я українців, була започаткована програма «Здорова Україна» та проєкт «Активні парки». Її ініціатори прагнуть залучити до активних видів дозвілля та спорту понад 4 мільйони українців, і з часом та з вашою допомогою цей показник буде лише зростати», – розповідають про суть проєкту його ініціатори.

Безпосередньо у конференц-залі імені Василя Сухомлинського УГСП учасники зібрання обговорили нагальне питання щодо перспектив відкриття на базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі спеціалізації «Координатор активних парків» в рамках підготовки вчителів і викладачів фізичної культури, а також тренерів в межах спеціальності «Фізична культура».  Поки що це тимчасове рішення, яке надалі розглядатиметься на рівні Міністерства освіти й науки, адже такої спеціалізації в Україні наразі ще не існує. І при позитивному рішенні Університет Григорія Сковороди в Переяславі стане експериментальним майданчиком у впровадженні такої спеціалізації.

Також відомо, що наразі в громадах Київщини зведено та функціонує 69 локацій «Активних парків». Вони розташовані просто неба на території загальнодоступних місць відпочинку у паркових зонах. Займатися спортом тут можна як самостійно, так і за допомогою навігаційних матеріалів з QR-кодами біля кожного тренажера з доступом до онлайн-тренувань. Також створюють систему сервісів і послуг, щоб різними засобами та дієвими механізмами підтримати людину, коли вона не справляється самостійно.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту