Кафедра військової підготовки НУОУ імені Івана Черняховського: відверто про переваги навчання та умови вступу у 2023 році

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Кафедра військової підготовки НУОУ імені Івана Черняховського: відверто про переваги навчання та умови вступу у 2023 році

Досвід війни, що триває в нашій країні ствердив, що якісна, професійна та ефективна військова підготовка громадян України ‒ це запорука забезпечення перемоги та в подальшому військової безпеки нашої держави, її суверенітету і територіальної цілісності. Військову підготовку громадян на професійній основі проводить наш партнер – кафедра військової підготовки Національного університету оборони України імені Івана Черняховського провідного ВВНЗ нашої країни, що здійснює підготовку офіцерів запасу з числа громадян України.

Чим займається кафедра в умовах війни? Як розповідають на кафедрі, нині їх основним завданнями є забезпечення якісної підготовки висококваліфікованих офіцерів тактичної ланки управління за визначеним переліком військово-облікових спеціальностей (ВОС) та забезпечення якісної підготовки (допідготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації) фахівців для військ.

«На кафедрі військової підготовки НУОУ вивчають сучасну військову справу, гартують себе фізично й морально переважно молоді люди (студенти), які дійсно бажають разом з дипломом про вищу освіту отримати ґрунтовну, професійну військову кваліфікацію, лідерські якості та звання офіцера. Компетентність випускника кафедри це набута кожним із них у процесі навчання інтегрована здатність офіцера тактичного рівня управління, яка складається із знань, вмінь, досвіду, цінностей і ставлення, які він спроможний  цілісно реалізовувати на практиці та які дозволяють йому  успішно вирішувати визначені завдання. У освітньому процесі кафедри постійно використовуються досвід, озброєння та стандарти НАТО, створена сучасна навчально-матеріальна база, інноваційні (інформаційні) технології, тренажери, полігони, засоби автоматизації управління військами, зброєю, конструктивного моделювання бойової діяльності, сучасні високотехнологічні ОВТ тощо. Це також суттєво розширює можливості молодих спеціалістів щодо вибору професії та подальшого працевлаштування і професійного росту», ‒ розповідає начальник кафедри військової підготовки, доктор філософії, полковник Євген Камалов та додає, що кафедра має потужний науковий потенціал: 2 доктора наук та 10 кандидатів наук. На кафедрі проходять навчання студенти із 37 закладів вищої освіти України.

Показово, що кафедрою військової підготовки НУОУ, за період із 2001 року донині, підготовлено більше чим 15 000 фахівців для військ. На сьогодні кафедра має потужний науковий потенціал: 2 доктора наук та 10 кандидатів наук. На кафедрі проходять навчання студенти із 37 закладів вищої освіти України.

Що кафедра пропонує у 2023 році? Повідомляється, що навчання громадян України (студентів) на кафедрі з 1 вересня 2023 року буде здійснюватися методом «військового дня» без відриву від основного місця навчання, терміном до 2 років, після успішного проходження конкурсного відбору за 15 військово-обліковими спеціальностями, зокрема: застосування механізованих підрозділів; застосування артилерійських підрозділів; застосування десантно-штурмових підрозділів, застосування з’єднань, військових частин і підрозділів морської піхоти, застосування військових частин і підрозділів протитанкових керованих ракетних комплексів (ПТКРК); застосування інженерно-технічних підрозділів; застосування інженерних,  дорожньо-будівельних та містобудівельних підрозділів; математичне та програмне забезпечення функціонування автоматизованих систем, систем захисту інформації та кібернетичної безпеки; організація пожежної безпеки; організація продовольчого, речового, шкіперського і торгівельно-побутового забезпечення; організація морально-психологічного забезпечення; фінансове забезпечення і економіка бойової та господарської діяльності військ (сил), а також застосування танкових підрозділів; організація експлуатації та ремонту бронетанкової техніки й соціальна психологія.

У 2023 році до конкурсного відбору на навчання з військової підготовки на кафедрі військової підготовки Національного університету оборони України імені Івана Черняховського (далі – НУОУ) залучаються громадяни України чоловічої та жіночої статі, які мають або здобувають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, позитивно характеризуються за місцем навчання або роботи та за результатами військово-лікарських комісій районних (обласних) військкоматів (ЦК та СП) признані придатними до навчання на кафедрі військової підготовки.

Зверніть увагу, що військову підготовку громадяни України можуть проходити за умови відповідності напряму їх підготовки у ЗВО (за основним місцем навчання) військово-обліковій спеціальності, за якою проводиться підготовка офіцерів запасу.

Підготовка офіцерів запасу в університеті здійснюється за програмою військової підготовки відповідної військово-облікової спеціальності, що встановлює сукупність вимог до змісту та результатів освітньої діяльності, порядок викладення навчальної дисципліни (за розділами та змістовими модулями), організаційні форми її вивчення та обсяг, визначає форми та засоби поточного і підсумкового контролю з урахуванням структурно-логічної схеми військової підготовки громадян.

Військова підготовка громадян на кафедрі складається з теоретичного і практичного курсів військової підготовки, комплексних практичних занять з вивчення курсу первинної військово-професійної підготовки та тактичної медицини на базі навчальних центрів університету та навчального збору.

Які перспективи? Після закінчення навчання та присвоєння звання молодшого лейтенанта запасу випускники кафедри військової підготовки Національного університету оборони України імені Івана Черняховського можуть проходити військову службу за контрактом у Збройних Силах України та інших силових структурах України (Служба безпеки України, Державна прикордонна служба, Державна служба надзвичайних ситуацій, Головне управління розвідки, прокуратура, Міністерство внутрішніх справ, Національна гвардія України тощо). Під час прийому на державну службу в органи державного управління, в місцеві органи влади, державні та приватні підприємства у претендента на посаду враховується наявність підготовки за програмою навчання офіцера запасу та військового звання.

Що з умовами прийому? Громадяни України, які мають статус військовослужбовця, на кафедру військової підготовки не приймаються. До конкурсного відбору на навчання з військової підготовки на кафедрі військової підготовки Національного університету оборони України імені Івана Черняховського (далі – НУОУ) у 2023 році залучаються громадяни України чоловічої та жіночої статі, які мають або здобувають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, позитивно характеризуються за місцем навчання або роботи та за результатами військово-лікарських комісій районних (обласних) військкоматів (ЦК та СП) признані придатними до навчання на кафедрі військової підготовки.

Навчання за програмою підготовки офіцерів запасу в НУОУ з 01.09.2023 року буде проводитись за наступними програмами: 2-х річного навчання (для всіх громадян хто має або здобуває вищу освіту), 1-но річного навчання (для студентів 4-го року навчання або громадян за наявності базової вищої освіти)  та 4-х місячного навчання (тільки за наявності у громадян базової вищої освіти).

Громадяни проходять військову підготовку за рахунок коштів, які надходять від фізичних осіб як плата за послуги у галузі вищої освіти, пов’язані з військовою підготовкою (за контрактом).

Вартість навчання на кафедрі військової підготовки для вступників 2023 року за всіма програмами підготовки офіцерів запасу – 29 000 грн., враховуючи навчальний збір.

Кандидати на навчання надають встановлений перелік документів до відбіркової комісії НУОУ, а саме: заява (для студентів) на ім’я декана; інші категорії громадян України – заява на ім’я начальника НУОУ (через відбіркову комісію НУОУ), копія паспорта – 2 шт.; витяг до паспорта (якщо id-карта) – 2 шт.; копія картки платника податків – 2 шт.; копія посвідчення про приписку (крім дівчат) – 2 шт або військового квитка – 1 шт.; автобіографія складена власноруч; фото 3х4 – 4 шт. (кольорові); довідка з деканату про форму навчання та середній бал успішності за попередні семестри навчання (екз., заліки) – для студентів 4-го курсу; копія диплому (завіреного нотаріально або навчальним закладом) не нижче бакалавра та додатка щодо успішності – для інших категорій громадян України; оригінал медичної довідки з військкомату (ЦК та СП) про придатність до навчання на кафедрі військової підготовки (надається після проходження кандидатом на навчання лікарської комісії (ВЛК) у ЦК та СП за місцем обліку. Направлення на військову лікарську комісію видає відбіркова комісія НУОУ.

Наявність вищезазначеного комплекту документів та позитивний висновок ВЛК надає право (допуск) кандидату до складання вступних випробувань щодо;  оцінки рівня фізичної підготовки; оцінки засвоєння програми допризовної підготовки; професійно психологічного відбору.

Конкурсний відбір кандидатів на навчання проводиться Відбірковою комісією Національного університету оборони України. Терміни проведення – з 3 квітня по 31 липня 2023 року. Подача документів до відбіркової комісії проводиться в період – з 01 лютого по 31 липня 2023 року.

Копії документів подаються в охайному вигляді та у файлі. При собі мати оригінали документів.

Графік прийому документів: понеділок – п’ятниця з 9:00 до 16:00

Адреса відбіркової комісії: Національний університет оборони України імені Івана Черняховського,  КПП № 3 університету,  м. Київ, 03049, вул. Авіаконструктора Антонова, 2/32, каб. 2а.

Довідкова інформація: начальник кафедри 271-09-71, відбіркова комісія 271-09-72, 063-519-56-17 vsofficerzapasa@gmail.com

 

Інформацію розміщено на правах партнерства

Перейти до вмісту