«Соборність – мета перемоги»: слово Університету Григорія Сковороди в Переяславі до Дня Соборності України

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Вітання > «Соборність – мета перемоги»: слово Університету Григорія Сковороди в Переяславі до Дня Соборності України

День Соборності України увійшов в історію українського народу як свято національної єдності та соборності, територіальної неподільності та цілісності. Це знаменне свято утверджує нерозривний зв’язок між усіма поколіннями борців за її волю і незалежність, демонструючи перед усім світом неподільність української землі, непохитність та монолітність української нації.

Проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – історичний акт об’єднання українських земель в одній державі та направду основоположна подія для українського державотворення. Сама ж ідея соборності завжди була актуальною для українців. Від другої половини ХІХ століття українська політична єдність стала одним із провідних мотивів декларацій та діяльності національного руху по обидва боки від Збруча. Об’єднання УНР і ЗУНР продемонструвало можливість цивілізованого демократичного збирання територій у єдиній суверенній державі.

Переглядаючи хроніки тих днів та перечитуючи спогади людей, які творили історію і які на площі вітали це доленосне рішення, відчуваєш дух часу, переймаєшся особливим настроєм.

Соборність українських земель має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу та є інтегральним результатом складного і довготривалого процесу її формування. В часи феодального роздроблення земель Київської Русі заклики до спільних дій окремих князів супроводжували літописний період української історії. Образ скривдженої України та православної віри, необхідність її оборони надихав козацькі полки Богдана Хмельницького. В народній пісенній та епічній творчості сакральна Україна завжди уявлялась як єдине тіло від Сяну до Дону.

Поза тим, подія яку ми нині вшановуємо мала символічне значення, яке поготів проглядається нині. Від цього моменту майбутня незалежна Україна предстала як соборна держава, яка мала об’єднати українські етнічні землі. Учасники наступних етапів українського визвольного руху ставили собі за мету відродження Української самостійної соборної держави.

Образ одної, єдиної нероздільної вільної самостійної України «від гір карпатських аж по кавказькі», сформований М. Міхновським 1900 р., став загальновизнаним національним ідеалом, на якому зійшлися політичні сили України початку ХХ ст., в наступні десятиліття ідея соборності залишалась інтегральним чинником і чи не єдиним недискусійним положенням програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху.

Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Цілісна Україна – це повернення окупованих Криму, Донбасу та інших територій, де нині розгулює і сіє горе чобіт чужинця. Ми живемо у складні часи, тому надзвичайно важливо бути згуртованими й разом формувати національну свідомість і патріотизм нації. Університет Григорія Сковороди в Переяславі від початку свого існування займає чітку національну позицію і поза наданням основних знань формує молоду генерацію українців на засадах поваги, толерантності, високих християнських і моральних цінностей.

Соборність передбачає не лише пам’ять про минуле, а й потребує згуртованої спільної праці та взаємодії в сучасній Україні, коли ми спілкуємося, разом працюємо, створюємо знакове і важливе.

Саме єдність Українського народу є підґрунтям наших успіхів, запорукою сильної незалежної держави і відновлення її територіальної цілісності. Це принципова цінність для нас.

Напередодні цього святого для нашої історії дня хочемо побажати кожному з нас зберігати силу духу, бадьорість і оптимізм. Нехай в кожній родині панує мир і спокій, любов і взаєморозуміння. Ми віримо в наше світле майбутнє і будемо сприяти розвитку і процвітанню улюбленої країни!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту