«Соборність: від минулого до сьогодення»: до Дня Соборності України в УГСП експонується три виставки

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Соборність: від минулого до сьогодення»: до Дня Соборності України в УГСП експонується три виставки

З року в рік 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки  Україна відзначає День Соборності. Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це – основоположна віха для українського державотворення.

Щорічно до цього дня в Україні експонується безліч виставок, проводять низку заходів. Не став виключенням і цей рік.

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі презентує віртуальну виставку під назвою «Ми – це Україна. Україна – це ми». Підбірку анотованих книг з архівних колекцій та з фонду книгозбірні доповнюють  світлини та цікаві факти про історію виникнення та становлення свята Соборності. Запрошуємо до перегляду.

Поза тим, до відзначення Дня Соборності України долучився творчий колектив викладачів-образотворців, які створили мистецький простір для сковородинівців та гостей Університету. Цього разу Ольга Стрілець, Олена Шпитальова, Роман Мотузок та Тетяна Носаченко втілили творчу ідею на тему «Єдина, соборна, незламна та вільна» у локальній виставковій композиції засобами креативної мови декоративного мистецтва на першому поверсі університету. Ключовими елементами композиції є Берегиня, виконана в техніці соломоплетіння; креативна мальовнича карта України, відтворена художніми засобами паперопластики; дизайнерські жіночі вінки з квітів; монументальні ткані рушники, зімітовані в техніці вибійки. Творчий проєкт відтворює єдність і соборність України, її красу і незалежність, незламність духу і віру у перемогу.

Також до 20 лютого 2023 року у читальній залі Сигізмунда ІІІ (ІІ корпус, І поверх) експонуватиметься виставка «Соборність: від минулого до сьогодення». Її творці – провідні науковці НІЕЗ «Переяслав» ставлять на меті показати героїзм та жертовність українців у боротьбі за соборність та незалежність України на прикладі героїчних вчинків кращих  представників української нації. Виховувати у молодого покоління патріотизм, національну свідомість й людську гідність, повагу до героїв-краян.

«Наше завдання показати етапи боротьби за незалежність та соборність України різних періодів: шляхи соборності й незалежності 1917-1991 рр., Революції Гідності 2013–2014 рр., російсько-української війни на Сході України сьогодні (АТО), російське вторгнення в Україну 2022 року – відкритий воєнний напад Росії на Україну 24 лютого 2022 року. Висвітлити роль переяславців у державотворчих процесах становлення України та волонтерському русі. Ознайомити з науковою, громадською та волонтерською діяльність патріота України Ярослава Потапенко. Ви маєте нагоду переглянути копії документів 1917-1921 рр.; документи, фотодокументи, речові предмети учасників історичних подій (2013-2023 рр.)» – декларують та анонсують музейники.

Напередодні чергової річниці Майдану ми маємо згадати, як починалася й проходила Революція Гідності, вшанувати Героїв Небесної Сотні та патріотів, що і сьогодні віддають своє життя за Соборну Незалежну Україну. Приходьте до альма-матер аби побачити Соборну Україну та Переяславщину у книжковому, мистецькому, артефактному вимірах!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту