Ректор Віталій Коцур долучився до міського урочистого заходу з нагоди Дня Соборності

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректор Віталій Коцур долучився до міського урочистого заходу з нагоди Дня Соборності

Сьогодні, 20 січня, у залі засідань Переяславської міської ради відбувся урочистий захід напередодні Дня Соборності. За повідомленням сайту ProSlav у ньому взяв участь ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх борців за волю, незалежність та соборність України.

«Я всіх щиро вітаю з цим днем. Він дійсно важливий. І 24 лютого 2022 року показало як всі зуміли об’єднатись і були готові захищати наш регіон, нашу країну. Наша ключова мета, незалежно від того де хто знаходиться, на фронті чи в тилу – наближати Перемогу. Кожне має докласти колосальних зусиль для того щоб вона настала якомога швидше. Україна завжди була серед європейських країн, починаючи ще з часів Київської Русі. І наразі наші воїни своєю кров’ю виборюють наше історичне покликання та бажання бути серед вільних та цивілізованих держав», – зазначив у своєму виступі Віталій Вікторович передав міському голові книгу «30 війн із Zаклятим сусідом». Крім того він зазначив, що планує на безкоштовній основі передати видання місцевим школам.

«У нас сьогодні війна. Безліч будинків знищено, багато українців були вимушені виїхати з рідного дому, з країни, тисячі вбитих поранених та покалічених. 300 років росія намагається нас підкорити, поневолити та знищити. Знищити нас, як державу, як націю. Страшно подумати, що немає жодного покоління в Україні, які б не знали війни. У День Соборності молимо Бога за нашу країну, за наших захисників. Ми благаємо його, щоб наші герої повернулись додому живими», – сказав у вступному слові голова Переяславської громади Вячеслав Саулко.

Нагадаємо, 22 січня 1918 року був підписаний IV Універсал Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголосили суверенною і незалежною. А вже за рік у Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки українських земель, засвідчений Універсалом про об’єднання УНР та ЗУНР в єдину Україну.

21 січня 1990 року на пам’ять про цей Акт близько 3 мільйонів людей від Києва до Львова та Івано-Франківська вишикувалися «живим ланцюгом». А вже недавні події, які відбулись 22 січня 2014 року стали тією самою «точкою неповернення». Тоді під час Революції Гідності на Майдані у Києві були убиті Герої Небесної Сотні, серед них, Сергій Нігоян та Михайло Жизневський.

Україна – це майбутнє, сила та єдність! Це наша мова, історія, традиції та безмежні горизонти для розвитку. України – це зараз, це ми з вами. Кожен день дарує нам шанс – використовуймо його в рідній країні. Бережіть себе і разом ми збережемо Україну!

За повідомленням ProSlav

Перейти до вмісту