УГСП подарував ікону Святого Праведного Петра Калнишевського захисникам із 137 батальйону: сьогодні на території альма-матер відбулося її освячення

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > УГСП подарував ікону Святого Праведного Петра Калнишевського захисникам із 137 батальйону: сьогодні на території альма-матер відбулося її освячення

Університет Григорія Сковороди в Переяславі багатий на талановитих митців, роботами яких захоплюються навіть за межами України. Серед них і член спілки художників України, старший викладач кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Роман Мотузок, який власноруч написав ікону Святого Праведного Петра Калнишевського – останнього кошового отамана Війська Запорозького знищеного російською імперією. На початку ХХІ століття його було канонізовано обидвома гілками українського православя.

Сьогодні, 16 січня 2023 року, її було освячено поблизу капличці Святих Кирила та Мефодія на території університету й передано представникам 137 батальйону територіальної оборони Бориспільщини аби вона оберігала воїнів, які боронять нашу землю, батьківську віру й рідну мову від агресора.

По 11:00 сковородинівці вітали на території альма-матер Митрополита Переяславського і Вишневського Олександра (Драбинка). На початку зібрання його модератор Андрій Іващенко розповів більше деталей про кошового отамана якому судилось особливе місце в історії українського козацтва, історії Січі, а отже – й України. Калнишевський став останнім кошовим отаманом Запорізької Січі, останнім оборонцем її традицій, її лицарства, самого її існування. Поза тим, він звертав належну увагу на розвиток культури та духовності.

Після того як усі присутні виконали Гімн України та вшанували усіх загиблих у цій війні хвилиною мовчання до усіх присутніх звернувся ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур підкресливши у своєму вітальному слові те, якою важкою ціною виборюється наша незалежність.

«Нинішня подія носить особливий характер, і наш університет як і після 24 лютого 2022 року не може стояти осторонь, які з нами відбуваються. Значна частина наших студентів та випускників воює, на прикрість є й ті хто загинув. Також значна частина з нас організувалася у Добровольче формування Переяславської територіальної громади №2, яка увійшла в 137 батальйон. Нам дійсно важлива ця місія, і звісно ж ми підтримали ідею і не могли стояти осторонь щодо написання ікони. Поза тим що ми є осередком освіти, культури і науки є осередком духовності. Нехай ця ікона допомагає у найскладніші моменти вашої боротьби».

Серед почесних гостей був присутній і заступник голови Бориспільської РДА Андрій Синяков. Від імені керівництва району він висловив свою вдячність і шану усім присутнім, захисникам краю та країни, а також автору ікони. Наступним до вітального слова був запрошений міський голова Переяслава Вячеслав Саулко – він назвав це освячення великою історичною подією. Відмітив, що нині Україна переживає направду складні часи, вкрай скорботні дні, коли весь світ бачить нові приклади цинізму і варварства російської орди. «Ми віримо що ця ікона буде тим символом, що освячуватиме вас, вестиме в бій, підсилюватиме віру в нашу перемогу. Повертайтесь додому живими та здоровими!» – зазначив Вячеслав Володимирович.

Коли усі вітання було виголошено, розпочалося священнодійство, заради якого всі й зібралися, – освячення ікони Святого Праведного Петра Калнишевського Митрополитом Переяславським і Вишневським Олександром (Драбинком), якому співслужили капелан 137 батальйону протоієрей Євгеній; благочинний Переяславщини, протоієрей Іван та капелан 43 артилерійської бригади ЗСУ, протоієрей Дмитро.

«Те, що ми сьогодні звершуємо є надзвичайною подією, адже Петро Калнишевський є канонізованим святим і так склалося, що часточка мощів яка була у нас нині приєднана до цієї ікони. Без сліз не можливо дивитися на всі ті події, які кояться в нашій державі. Постраждали і наші знайомі, не можемо говорити без сліз. Не маємо так казати, як священники, але просимо у Бога відомщення. Хай Господь благословляє кожного, але не вбивць» – сказали отці у своїй проповіді.

Після цього вже освячену ікону передали керівництву 137 Батальйону Територіальної оборони Бориспільщини в особі командира, підполковника Олександра Аленькова та заступника командира з МПЗ, лейтенанта Валерія Мартишка. Навзаєм Олександр Олексійович підкреслив, що настав час коли ми своєю боротьбою показали всьому світу що ми маємо своїх святих, «кров від крові» та «плоть від плоті» своєї землі, які боролися та своїм життям продемонстрували що достойні бути зачисленими до лику святих.

«Батальйон під святістю цієї ікони виконає всі поставлені завдання, вона нам дуже допоможе. Дякую вам за цей чин» – додав підполковник.

Наприкінці зібрання митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко від імені Управління єпархії вручив ректору Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталію Коцуру, художнику та викладачу університету Роману Мотузку, командиру 137 батальйону ТРО Бориспільщини, підполковнику Олександра Аленькову та його заступнику, лейтенанту Валерію Мартишку єпархіальні відзнаки, зокрема, з трактуванням «за реалізацію в житті євангельських принципів Віри, Надії та Любові, за служіння людям, сприяння відродженнню та процвітання духовних святинь Українського народу». Поза тим митрополиту Олександру, Роману Мотузку та Віталію Вікторовичу було вручено подяки від 137 ОбТрО «за вагомий внесок у духовно-патріотичне виховання бійців 137 ОбТрО, посилення обороноздатності та архіпастирську опіку, котра надихає на супротив ворогу і надає віру, що з нами Бог і перемога буде за нами» та за «за вагомий внесок у духовно-патріотичне виховання, просвітницьку діяльність, котра спрямована на те, що українці знали про свою духовну та історичну спадщину і не віддавали її під ноги окупанту» відповідно.

На освяченій іконі відображена справжня душа українського народу – щира побожність і відчуття краси. Тож маємо надію, що вона слугуватиме для наших воїнів своєрідним віконечком до Бога і повсякчас їх оберігатиме. З Богом до перемоги!

 

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту