27 із 300 дубків, які висаджують по Україні до 300-річчя Сковороди, ростимуть на території УГСП. Їх надав кобзар Василь Нечепа

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > 27 із 300 дубків, які висаджують по Україні до 300-річчя Сковороди, ростимуть на території УГСП. Їх надав кобзар Василь Нечепа

Попри війну в Україні триває низка заходів приурочених до 300-річчя Григорія Сковороди. Наприкінці минулого тижня в рамках ХХІ «Сковородинівських читаннях» не лише наново переосмислювали постать Савича в умовах війни та згадували професора Миколу Корпанюка, а й долучилися до цікавої акції ініційованої гостем зібрання, кобзарем, лірником, співаком, Лауреатом Національної премії імені Т.Г. Шевченка, народним артистом України Василем Нечепою. Розповідаємо про усі деталі.

Наразі Василь Григорович мандрує освітніми, науковими та культурними закладами у містах та селах нашої країни і, серед іншого, висаджує дубки до 300-річчя видатного філософа та мислителя Григорія Сковороди.

У п’ятницю ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур разом з студентським самоврядування університету, усіма охочими студентами, висадили 27 саджанців, люб’язно наданих шевченківським лауреатом.

«Дуби для висадки алеї були вибрані не випадково. Дуби – це символи мудрості, вічності, мужності. Тут можна проводити багато паралелей зі Сковородою. З історії знаємо, що цим старим деревам поклонялися як храмам божества більшість народів Європи. Стародавні римляни і греки вважали, що це могутнє дерево є місцем проживання їх верховних божеств – Юпітера та Зевса. Ось чому Римська Імперія відзначала своїх видатних громадян вінками з дубового листя. Згадка про ці дерева зустрічається навіть у Старому Заповіті. Тому ми раді примноженню дубової алейки на території альма-матер. Увесь наш поступ наближає ювілей Сковороди – підходимо до нього у всеозброєнні, освітніми, культурними і, як бачите, екологічними акціями» зазначає ректор.

Нагадаємо, що 21 квітня 2022 року, у селі Ковраї Золотоніського району поряд зі школою, де діє музей Мислителя, було висаджено 30 саджанців від Черкаського лісництва на честь прийдешньої знаменної сковородинівської дати.  Серед інших у тій акції взяли участь ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур , проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник й завідувач кафедри філософії і соціальної антрополії імені І.П. Стогнія Сергій Рик. Ще одну алею дубів, по поверненню, висадили і на території УГСП. Як уточнив Віталій Коцур, йому відомо що дубки в Ковраях прижилися.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту