Навчання офлайн, поселення та інтернет: проректор Вячеслав Різник відповів на найактуальніші питання сковородинівців щодо початку 2022-2023 навчального року

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Навчання офлайн, поселення та інтернет: проректор Вячеслав Різник відповів на найактуальніші питання сковородинівців щодо початку 2022-2023 навчального року

Нині ключовим завданням кожного українського закладу вищої освіти, зокрема Університету Григорія Сковороди в Переяславі, є не просто виконання освітньої функції, але й збереження життя та здоров’я учасників освітнього процесу. Водночас, наша академічна спільнота переконана, що саме  освіта є дієвим інструментом протидії пропаганді та основою професійного розвитку особистості, а головним мобілізаційним завданням університету є якісна організація освітнього процесу. Саме тому пріоритетним є реалізація освітніх програм у традиційному офлайн-режимі.

Про те, як навчатимемося у 2022-2023 навчальному році, що особливого і нового несе прийдешній вересень розповів проректор з навчально-методичної роботи університету Вячеслав Різник.

Як навчатимемося? «Відповідно до попередньо узгодженого спільного рішення колективу та здобувачів, було підготовлено наказ та визначено графік освітнього процесу. Згідно з наказом ректора по університету від 01.06.2022 року № 112 «Про організацію та проведення освітнього процесу в 2022-2023н.р.»  традиційний (офлайн – прим.ред.) режим навчання було визначено як базовий (за умови відповідної безпекової ситуації).

Наказом було встановлено наступний графік початку навчального процесу у І семестрі 2022-2023 н.р.:

– з 01.09.2022 р. для здобувачів вищої освіти денної форми навчання 2,3,4 курсів освітнього рівня бакалавр та 2 року навчання освітнього рівня магістр;

– з 19.09.2022 р. для здобувачів вищої освіти денної форми навчання 1 курсу; 2 курсу (вступ на основі диплому о.к.р, молодший спеціаліст, о.р. молодший бакалавр) освітнього рівня бакалавр;

– з 03.10.2022 р. для здобувачів вищої освіти 1 року навчання освітнього рівня магістр.

Війна в країні, чому не дистанційно? «Нині, у найскладніший для країни час академічна спільнота університету об’єднала всі сили та ресурси, аби надати можливість кожному здобувачу мати доступ до освітнього процесу.  У своїй діяльності УГСП просуває цінності  демократії, взаємоповаги та підтримки усіх, хто того потребує. У процесі прийняття  рішення про очне навчання ми розуміли, що багато хто з здобувачів перебуває на особливо небезпечних територіях, територіях де проходять активні бойові дії, багато хто вимушений був евакуюватися тощо. З  метою реалізації їх права на освіту було прийнято рішення про можливість організації освітнього процесу з використанням дистанційних технологій навчання (за заявою здобувача, у т.ч. електронною – прим.ред.). Таким чином УГСП  матиме можливість продовжити освітній процес для кожного здобувача у синхронному чи асинхронному (у особливих випадках) режимі. Водночас, для більшості здобувачів забезпечено умови для навчання у очному режимі».

А це точно безпечно? «В університеті вжито низку організаційних та підготовчих заходів відповідно до підготовлених наказів для створення безпечних умов для учасників освітнього процесу:

– від 17.06.2022 р. №119 «Про організацію укриття працівників та здобувачів університету» відповідно до якого визначено перелік відповідальних посадових осіб та основні організаційні заходи (на виконання листа МОН України від 16.06.2022 р. №1/6478-22 «Про організацію укриття працівників та дітей у закладах освіти»);

– від 27.06.2022 р. №128 «Про забезпечення захисту учасників освітнього процесу» відповідно до якого визначено комплекс питань підготовки укриттів та забезпечення захисту учасників освітнього процесу;

– від 28.06.2022 р. №129 «Про створення комісії щодо перевірки готовності захисних споруд» із залученням фахівців відділу організації заходів цивільного захисту Бориспільського РУ ГУ ДСНС України в Київській області та начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконкому Переяславської міської ради, з метою проведення аналізу захисних споруд, найпростіших укриттів, споруд подвійного призначення та надання пропозицій.

Нещодавно, 12 липня 2022 року, було здійснено обстеження підвальних приміщень університету, за результатами якого було сформовано Акт оцінки об’єкта (будівлі, споруди, приміщення) щодо можливості його використання для укриття населення як найпростішого укриття. За результатами проведеного огляду встановлено, що загальна площа обстежених підвальних приміщень складає 1020 м2, які відповідають загальним вимогам до найпростішого укриття.

Водночас просимо академічну спільноту УГСП не нехтувати сигналом «Повітряна тривога». Закликаємо кожного співробітника університету забезпечити безумовне переривання освітнього процесу та виконання робіт у приміщеннях університету, у разі включення сигналу «Повітряна тривога» або інших відповідних сигналів оповіщення. Усі учасники освітнього процесу та співробітники повинні організовано прослідувати до укриття і перебувати в них до скасування сигналу. Після скасування сигналу (відбою) повернутись до приміщення університету та продовжити виконання розкладу занять (роботи) з урахуванням необхідного корегування.

Академічна спільнота університету докладає максимум зусиль для забезпечення безпечних умов організації освітнього процесу та підготовки найпростіших укриттів. Зокрема: підключено Інтернет в усі підвальні приміщення корпусів університету; встановлено локальні системи оповіщення в корпусах університету та гуртожитках з практичним запуском сигнально-гучномовних пристроїв; на кожному поверсі навчальних корпусів університету встановлені відповідні інформаційні монітори; розроблено макети для оновлення існуючих показників руху та табличок біля входу до захисних та інших споруд цивільного захисту з урахуванням потреб осіб з особливими освітніми потребами;  продовжуються роботи за відповідними зауваженнями та пропозиціями, що викладені в Акті оцінки об’єкта щодо можливості його використання для укриття населення як найпростіше укриття для захисту співробітників та здобувачів університету».

Що там з поселенням – коли їхати та скільки коштує? «Повідомляємо, що поселення відбуватиметься 29-31 серпня в центральному корпусі університету у робочий час – з 9:00 до 17:00 представниками деканатів факультетів, відповідно до спеціальностей.  У новому навчальному році оплата за проживання становить 7000 грн. 00коп. та оплачується одним платежем за весь термін, або двома посеместрово».

Що там ще треба аби поселитися, нагадайте? «Студенту для поселення необхідно прибути персонально та написати заяву, заключити договір на проживання та отримати ордер на проживання.

Також студенту необхідно мати: результат проходження флюорографії, дійсний терміном не більше року; результат аналізу крові на РВ з висновком лікаря-дерматолога, дійсний терміном не більше 10 діб».

А якщо не виходить приїхати, а поселитися треба? «Ті студенти, які за поважними причинами не зможуть з’явитися в даний період, матимуть можливість поселитися з 01 вересня по 10 вересня в робочий час».

Що там з інтернетом? «Білінк» пішов «за кораблем», кажуть. «У студентських гуртожитках дійсно змінився інтернет-провайдер – тепер їх обслуговує McLaut. Провайдер відрізняється більшої швидкістю з’єднання. Підключення здійснюється безкоштовно, а послуга в місяць коштуватиме 99 гривень. Зазначу, що для централізованого підключення необхідно заповнити наступну форму або ж набрати за телефоном: + 38 (093) 986 11 43, + 38 (096) 703 12 71 (Оксана)».

Що там ще нового? «У серпні розпочато тестовий етап роздільного збіру сміття. Поряд до загальних баків завезені спеціально 2 баки:  1 – лише для скла (скляні банки і пляшки). Важливо не викидати туди скляний посуд та бите скло; 2 – вторинна сировина (картонні коробки, паперовий посуд, газети, журнали, скляний посуд та банки, металева тара, ПЕТ-пляшки, пляшки побутової хімії, плакати, мішки). Давайте вчитися сортувати сміття і допомагати планеті відновлювати природні ресурси – це сучасно та робить з нас справді українців та європейців».

Залишились питання? Надсилайте їх у особисті повідомлення будь якій сторінці університету у будь якій соціальній мережі – залюбки відповімо.

P.S.: Скучили. Готуємося та чекаємо зустрічі.

Твій сковородинівський університет!

Перейти до вмісту