У Переяславі презентували художній альбом «Заквітчана Україна». Його співавторкою є директорка бібліотеки Ольга Шкира.

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > У Переяславі презентували художній альбом «Заквітчана Україна». Його співавторкою є директорка бібліотеки Ольга Шкира.

7 червня 2022 року у стінах Переяславської художньої школи відбулася презентація художнього альбому «Заквітчана Україна». Його авторками є творчий тандем директорки Переяславської хужожньої школи Ірини Кузьмицької та директорки бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі Ольги Шкири.

Видання присвячене 30-річчю Незалежності України, 30-річчю Переяславській художній школі (єдиної художньої школи на Київщині – прим.авт.) та 35-річчю нашого Університету Григорія Сковороди у Переяславі.

У альбомі, на презентацію якого завітало кілька десятків місцевих мешканців, представників місцевої влади, наукової та творчої інтелігенції міста, зокрема ректор університету Віталій Коцур, відповідальний секретар приймальної комісії Валентина Губенко, старший викладач, музикант та художник Роман Мотузок та колектив книгозбірні закладу, представлено 25 картин написаних Іриною Вячеславівною Кузьмицькою, яка є директоркою художньої школи. Здебільшого, вона писала їх на дачі під надихаючу музику.

«Усе просто: я українка, тут виросла і з дитинства чудово зналася на українському мистецтві. Альбом називається «Заквітчана Україна» – це наша Батьківщина, природа, давня історія, традиції, культура. Але разом з тим Україна це ще щось дуже особисте, пов’язане з щемким відчуттям дитинства. Це все і надихнуло мене на ці роботи. Час проходить, а мистецтво залишається» – так описує альбом художниця.

У той же час, текстовий супровід до картин написала місцева поетеса, берегиня книги УГСП Ольга Шкира, яка надихнулася картинами, та змогла на 100% відчути їх.

«Сьогодні ми говоримо про Україну. Увесь світ говорить про Україну. Це мистецтво так мене надихнуло, що у мене, наче, відкрилися інформаційні потоки. Поезія прилітала сама, а я її записувала» – каже Ольга Іванівна.

«Ті слова і та художня творчість, які поєднуються у цьому альбомі, передають душу нашої малої батьківщини. Мені пощастило працювати з обома авторками цього доробку. З Ольгою Іванівною ми тісно співпрацюємо у колективі Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Її поезія навіть у чотирьох рядках здатна передати усю багатогранність і увесь філософський зміст нашої Батьківщини. Її слова дуже вдало, коротко і влучно передають сенсове розмаїття картин Ірини Кузьмицької, яка є моїм першим «вчителем краси» у художній школі, де я навчався. Ірина Вячеславівна була моїм класним керівником і мені приємно, що вже на посаді директора школи вона й донині прищеплює любов до прекрасного новим поколінням дітей. Протягом п’яти років вона навчила мене бачити світ по-іншому, знаходити красу не лише в природі, а й навіть серед сірих міських стін.

Як художня, так і поетична складова альбому повертає нас в минуле, нагадує про наш досвід, оновлює наші мистецькі вподобання.

Хочу побажати авторському колективу побільше світлих буднів і якомога менше життєвих проблем. Хай кількість таких прекрасних альбомів лише збільшується і радує усю Україну новими мистецькими виявами Переяславщини» – пише у вітальній листівці до видання ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур.

Слід додати, що альбом запущено в друк за підтримки Університету Григорія Сковороди у Переяславі та Переяславської міської ради, версткою займалася рекламна агенція «Фокус медіа».

Університет Григорія Сковороди в Переяславі вітає авторок з виходом у світ та вдалою презентацією їх доробку. Зичимо аби й надалі тривала співпраця цих талановитих представниць творчої і культурної інтелігенції Переяславщини, які сповна віддають себе нашому славетному місту, рідному краю.

Пресслужба університету, за матеріалами ProSlav

Перейти до вмісту