«Поступ нашої держави до ЄС відбувається в дуже трагічний час»: з якими думками Україна відзначає День Європи у 2022 році

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Поступ нашої держави до ЄС відбувається в дуже трагічний час»: з якими думками Україна відзначає День Європи у 2022 році

На долю українців випало пройти тривалий і тернистий шлях до європейської спільноти – у 2013 р. громадяни України відстояли європейський вибір у внутрішній політиці, звершили Революцію Гідності й відстояли підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У 2022 році українці відзначають День Європи в умовах повномасштабної війни з російською федерацією.

Угода підписана у 2014 р. дала змогу перейти від партнерства і співробітництва до політичної асоціації та економічної інтеграції. Нині, коли рашисти вбивають наших дітей, ґвалтують жінок і дівчат, руйнують наші міста і села, Збройні Сили України захищають європейські цінності у кривавих битвах на теренах України. Право бути повноцінним членом ЄС українцям дається ціною життів найкращих громадян. У цей трагічний час українська влада зробила ще один важливий крок і вже заповнила анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС. 18 квітня 2022 р. Президент України Володимир Зеленський передав заповнену цей документ главі представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасу. Він зазначив, що це один з етапів для нашої держави до вступу у ЄС:

«Поступ нашої держави до ЄС відбувається в дуже трагічний час, коли багато українців, які сповідують європейські цінності, втрачають життя. Однак народ України об’єднаний цією метою – відчувати себе нарівні, частиною Європи, частиною Європейського Союзу. Ми віримо, що здобудемо підтримку й станемо кандидатом на вступ. Після цього розпочнеться фінальний етап. Дуже віримо, що ця процедура відбудеться в найближчі тижні і що вона буде позитивною для історії нашого народу, зважаючи на ціну, яку він заплатив на шляху до незалежності й демократії» – підкреслив президент.

Ставши частиною ЄС, Україна отримає багато вигод, зокрема економічних – що полягають у широкому доступі до європейського ринку, що сприятиме економічному зростанню та підвищенню рівня благополуччя людей. Маючи потужних партнерів, Україна зможе відчувати себе у безпеці, водночас вона буде корисною і привабливою для своїх партнерів. Також посиляться соціальна, економічна, культурна, наукова сфери, зростуть стандарти життя. І звичайно, політична і правова сфери набудуть потужності розвитку. Укріпляться демократичні цінності, верховенство права, відповідальність, справедливість тощо. Але європейські вигоди можливі лише за умови повної перемоги над  рашизмом. Тому українцям потрібно докласти ще чимало зусиль для поборення ворога, укріплення демократії та миру.

 

Інформацію підготовано пресцентром факультету історичної та соціально-психологічної освіти

Перейти до вмісту