«Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!»: в Україні вшановують день пам’яті та примирення та 77-у річницю від подій Другої світової війни

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!»: в Україні вшановують день пам’яті та примирення та 77-у річницю від подій Другої світової війни

8 травня – дата, яка визначена світовою спільнотою як День пам’яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасниками цієї війни. Роками цей день в Україні був затьмарений іншим святом – 9 травня, який набув помпезної назви у СРСР як «День Перемоги».

Позаяк цьогоріч Україна вимушено 77-у річницю від подій Другої світової війни в умовах повномасштабної військової агресії росії, ця тема набуває нового забарвлення для кожного українця.

Як правило, цю урочисту дату завжди супроводжували військові паради як в москві, так і в більшості країн пострадянського простору. Тобто, радянський союз зробив акцент на свою «велику міць» і привласнив перемогу собі, неначе він був єдиною силою, яка подолала нацистську Німеччину та її союзників.

Недивно, що в росії це свято й досі має фанатичний характер. За допомогою «Дня Победы» у голові громадян московії культивується мілітаристичний спосіб мислення та вшановування своїх ветеранів. Абсурдним для всіх цивілізованих людей донедавна залишався актуальний девіз цього дійства: «Можем повторить!».

Починаючи з 2015 року, Україна шанує ветеранів та жертв Другої світової війни  саме 8 травня. Мета цього пам’ятного дня – нагадати про гуманістичні цілі та ідеали, за які точилися запеклі бої.

Нині, у часи війни з росією, нам варто залишатися гуманними людьми і вшановувати героїв минулого століття хоча б свічкою на столі або ж щирою молитвою. Ті, хто переміг у боротьбі з ненавистю та люттю, заслуговують не меншої поваги, аніж ті, хто і нині боронить наші землі від подібних явищ.

На жаль, на заміну одним ворогам, нацистам, прийшли інші – рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму. Тому традиційне гасло цих пам’ятних днів #Пам’ятаємоПеремагаємо цього року на державному рівні дещо видозмінене і звучить так: «Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!». Новий слоган запропонував Український інститут національної пам’яті.

«Для нас пам’ятні дні символізують не тріумф переможців над переможеними, а є нагадуванням про страшну катастрофу, яка стала можливою в результаті приходу до влади і змови двох тоталітарних режимів – нацизму і комунізму.

Цього року Україна наближається до пам’ятних дат в умовах повномасштабної військової агресії Росії, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, на саме існування українців, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі», – йдеться у повідомленні УІНП.

Також у публічному доступі добірка ключових сенсів, важливих для розуміння і пам’ятання Другої світової війни.

Будьмо морально сильними та залишаймося на одній хвилі з цивілізованим світом. Не дарма Вінстон Черчіль колись сказав: «Лише ті, хто шанує і знає своє минуле, мають шанс на світле майбутнє».

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту