Проректор нагадав як завершиться 2021/2022 навчальний рік в умовах воєнного стану

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Проректор нагадав як завершиться 2021/2022 навчальний рік в умовах воєнного стану

З 24 лютого 2022 року Україна живе та працює в умовах повномасштабної війни з російською федерацією. Головними пріоритетами у такий період залишається захист України, збереження життя громадян та забезпечення функціонування критичної інфраструктури держави. У цей час керівники закладів освіти усіх рівнів забезпечують в межах автономії, визначеної законами України «Про вищу освіту» та «Про фахову передвищу освіту», захист учасників освітнього процесу, працівників і прилеглих територій, у разі потреби здійснюють евакуацію до безпечного місця.

На щастя, наш Університет Григорія Сковороди в Переяславі перебуває у відносній безпеці, а відтак продовжує свою роботу, працюючи зі здобувачами у звичному, з періоду карантину, дистанційному форматі.

Нещодавно Міністерством освіти і науки надало методичні рекомендації щодо завершення поточного навчального року у закладах освіти в умовах воєнного стану. Враховуючи цей фактор ми уточнили в кандидата педагогічних наук, доцента, проректора з навчально-методичної роботи нашого університету Вячеслава Різника найактуальнішу та найвичерпнішу інформацію, яка покликана акцентувати вашу увагу на тому, як завершиться навчальний рік для сковородинівців:

«У своїй діяльності Університет Григорія Сковороди в Переяславі передусім сповідує принцип збереження життя та здоров’я учасників освітнього процесу. Відповідно, організація підсумкової атестації здобувачів вищої освіти в умовах воєнного стану відбудеться з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Відповідно до наказу від 17.03.2022р. №54 підсумкова атестація випускових курсів здобувачів вищої освіти освітнього рівня бакалавр у II семестрі 2021-2022 н.р. відбудеться у дистанційному режимі на основі програмних ресурсів Microsoft Teams (Zoom Video Communications) і платформі Moodle за графіками деканатів у період: денна форма навчання –  з 01.06 по 18.06.2022 р.; заочна форма навчання – з 25.04 по 14.05.2022 р.

При цьому, звертаємо увагу академічної спільноти, що в умовах воєнного стану при необхідності можливе коригування термінів роботи Екзаменаційних комісій. Відповідно до наказу від 22.03.2022р. №57 передбачено можливість складання іспиту під час підсумкової атестації здобувачів випускових курсів освітнього рівня бакалавр, замість захисту кваліфікаційної роботи за побажанням та вибором здобувача вищої освіти.

Не менш важливим у організації завершення 2021/2022 навчального року є встановлення зв’язку з усіма  здобувачами освіти та допомога включитись в освітній процес та забезпечити участь у підсумковій атестації з урахуванням їх місця перебування. При цьому академічна спільнота університету докладає зусиль аби забезпечити максимально сприятливі умови навчання (встановлення індивідуального графіка навчання, надання академічної відпустки тощо) для тих здобувачів освіти, які зі зброєю в руках захищають України або займаються волонтерською діяльністю.

Стосовно екзаменаційної сесії та підсумкової атестації, то обов’язковою умовою їх проведення є вихід здобувача на зв’язок (незалежно від місця перебування, у тому числі за кордоном). Якщо здобувач вищої освіти все ж не має змоги вийти на зв’язок (докладаємо усіх зусиль, щоб мінімізувати такі випадки), то таким здобувачам може бути надана академічна відпустка» – зазначив Вячеслав Володимирович та додав, що  Університет Григорія Сковороди в Переяславі сповідує принцип студентоцентризму та готовий розглядати кожен запит чи звернення, аби створити комфортні (на скільки це можливо в умовах воєнного стану) умови для здобувачів вищої освіти із врахуванням тих обмежень і негативних факторів, які присутні за місцем їх перебування.

Разом з тим, нещодавно у МОН нагадали про те, що дострокове завершення навчального року неприйнятне для випускників закладів вищої та фахової перевищої освіти. Це пояснюється тим, що дострокове завершення означає неможливість своєчасного отримання документа про освіту.

З метою дотримання усіма учасниками освітнього процесу нормативно-правових вимог та відповідно до наказу від 04.04.2022р. №65 визначено консультативний телефон 044-293-11-26 (навчально-науковий центр забезпечення якості освіти) та електронну адресу скриньки довіри moderator.phdpu@gmail.com.

 

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту