Біля каплички святих рівноапостольних Кирила та Мефодія на території УГСП вперше звершили великоднє богослужіння

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Біля каплички святих рівноапостольних Кирила та Мефодія на території УГСП вперше звершили великоднє богослужіння

Близько сотні переяславців, представників професорсько-викладацького складу, співробітників та студентів Університету Григорія Сковороди в Переяславі сьогодні зранку освятили свої великодні кошики на території рідної альма-матер, біля каплички святих рівноапостольних Кирила та Мефодія.

Таким чином заклад вищої освіти зреагував на заклик очільників церков та місцевої влади щодо організації та проведення богослужінь під час Великодніх свят. Церемонію освячення провів отець Іван Будняк.

«Ми відкрили капличку Кирила і Мефодія в жовтні, і ось сплинуло не так багато часу, як ми починаємо відзначати тут найбільші свята християнського світу. У такий складний час нам хотілося об’єднати всіх, і, найперше, нас об’єднує віра в Бога – вона дає нам надію на те, що ми переможемо, адже за нами правда. Починаючи від Великодня, я думаю, ми будемо продовжувати традицію, аби відзначати тут релігійні свята, й надалі гуртувати академічну спільноту Університету Григорія Сковороди в Переяславі та усіх охочих місцевих мешканців навколо віри в Бога» розповідає ректор університету, доктор історичних наук, доцент Віталій Коцур.

«Воскресіння Христове утверджує нас не лише у вірі в наше власне воскресіння, а сповіщає нам також і про вічну відплату як за праведність, так і за гріхи. Наше добро має наслідком вічне блаженне буття, а наше зло веде до осудження на вічні муки. Отже, безсмертя і вічність чекає на всіх нас, але якими вони будуть – залежить від кожного особисто.

Ось чому для всіх, хто чинить добро і прагне його примножувати, звістка про Христове воскресіння й отриманий нами дар вічного життя є радістю. А для грішників, для неправдомовців, для вбивць і душогубів, воскресіння Христове є грізним закликом до покаяння та звісткою про неминучу й вічну відплату в геєні вогненній, яка приготовлена для слуг диявола» зачитав слова великоднього послання до українських вірян Митрополита Київського і всієї України, предстоятеля Православної Церкви України Епіфанія Іван Будняк та нагадав, що нині, коли ми вітаємо одне одного з Пасхою Господньою, з Великоднем, на нашій землі ворог продовжує проливати кров невинних.

Попри святість для всіх християн днів Страсного тижня та Воскресіння Христового російські війська не лише не зупинилися у своїх злочинах, а вони, ніби натхненні самим сатаною, примножили кровопролиття. Упродовж всього Великого посту росія, яка вважає себе оплотом правдивого християнства, руйнувала наші міста і села, вбивала невинних, нищила все, до чого була здатна досягнути.

«Для нас, для всіх, хто невинно страждає від імперії зла навіть сьогодні, в день Пасхи, воскресіння Христове є радісним нагадуванням про неминучу перемогу Божу над гріхом і беззаконням, про перемогу добра і правди. А для ворогів, які вдерлися в наш український дім, для душогубів і вбивць, які навіть у ці священні дні не лише не зупинили кровопролиття, але тільки примножують його, Христове воскресіння є нагадуванням про справедливу відплату й немилосердне покарання для всіх немилосердних» серед іншого йдеться у посланні Епіфанія.

Поза тим, вшанували цього ранку в ході богослужіння сковородинівці вшанували пам’ять тих здобувачів та випускників УГСП, які встигли покласти свої життя у горнилі війни з 24 лютого 2022 року, після повномасштабного вторгнення ворожого російського війська на територію України. Присутні долучилися до спільної молитви за упокоєння їх душ. У планах закладу створити книгу пам’яті спочилих у російсько-українській війні сковородинівців. Зазначають, що згадувати про всіх полеглих сковородинівців будуть щослужби – напередодні Христового Воскресіння у капличці з’явилася символічна стелла їх пам’яті – ми не забуваємо та шануємо подвиг кожного і кожної з них, і зробимо все належне для того аби пам’ять про цих справжніх українців продовжувала жити в усіх прийдешніх поколіннях, що переступлять поріг нашої альма-матер.

Новозбудована капличка вже стала окрасою і осередком духовності УГСП, а також місцем, де зможе зупинитися кожен подорожній, адже знаходиться вона на виїзді з території студмістечка. На великі церковні свята у сковородинівській капличці й надалі проходитимуть літургії, тож ми уклінно запрошуємо усіх охочих на розмову з Богом й аби вклонитися пам’яті про спочилих сковородинівців.

Попри біль і страждання, руйнування й горе, які принесла в наш дім війна, ніщо не може відібрати ту спільну радість, яку серед темряви нічної та на світанку нового дня нової України приносить нам сьогодні Воскресіння Христове. Від серця до серця ділімося цією радістю, примножимо її, сповіщаючи про велику перемогу над гріхом, злом і смертю, адже воістину Христос воскрес! Воскресне й Україна!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту