На 52-му році життя передчасно померла завідувачка кафедри теорії та методики професійної підготовки Ольга Новак. Вічна пам’ять, колего!

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Співчуття > На 52-му році життя передчасно померла завідувачка кафедри теорії та методики професійної підготовки Ольга Новак. Вічна пам’ять, колего!

Прикро, що гіркі новини про втрати приходять не лише з війни. Сьогодні, 15 квітня 2022 року, на 52-му році унаслідок хвороби передчасно обірвався життєвий та професійний шлях завідувачки кафедри теорії та методики професійної підготовки, кандидата педагогічних наук, доцентки кафедри загальної педагогіки і педагогіки вищої школи Ольги Новак.

Біографічна довідка. Ольга Новак народилася 13 грудня 1970 року в смт. Володарка, Київської області. Усе її життя майже нерозривно було пов’язано зі сковородинівською альма-матер – у 1995 вона закінчила Переяслав-Хмельницький державний педагогічний інститут ім. Г.С. Сковороди за спеціальністю «Початкове навчання» та здобула кваліфікацію вчителя початкових класів. У 2018 році закінчила навчання в нашому закладі за спеціальністю 015 Професійна освіта (Охорона праці) та здобула ОР «Магістр» з професійної освіти, за кваліфікацією викладача ЗВО з охорони праці, інспектора з охорони праці, а також, в цьому ж році, отримала освіту за спеціальністю 014 Середня освіта (Мова і література (німецька)) та здобула кваліфікацію викладача німецької мови і зарубіжної літератури та вчителя німецької мови і зарубіжної літератури.

Кандидат педагогічних наук із 2014 р. Дисертацію на тему «Формування готовності майбутнього вчителя початкових класів до застосування авторських технологій у професійній діяльності» захищено у 2013 року в спеціалізованій вченій раді К 27.053.03 ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», отримано диплом кандидата педагогічних наук зі спеціальності 13.00.04. – теорія і методика професійної освіти. У жовтні 2019 року їй було присвоєно вчене звання доцента кафедри педагогіки.

Ольга Михайлівна працювала в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі майже 34 роки – з 1989 по 1999 рік на посаді бібліотекаря, з 1999 по 2005 – на посаді старшого лаборанта кафедри педагогіки, з 2005 по 2013 – на посаді старшого лаборанта кафедри загальної історії, правознавства і методик навчання, з 1 листопада 2013 року – викладачка кафедри загальної педагогіки і педагогіки вищої освіти університету, з 2015 року – старший викладач, з 2019 року – доцент кафедри.

Із 2015 р. працювала на посаді заступниці завідувача кафедри теорії та методики професійної підготовки з навчально-виховної та наукової роботи, у 2020 році очолила цю кафедру.

Ольга Новак була виконавцем двох наукових тем кафедри педагогіки та однієї – кафедри теорії та методики професійної підготовки; учасницею кількох міжнародних проєктів та численних конференцій; керувала кваліфікаційними роботами студентів, багато з яких, під керівництвом Ольги Михайлівни, достойно представляли заклад на регіональному та всеукраїнському рівнях на різноманітних конкурсах та олімпіадах; мала низку відзнак та нагород. До кола її наукових інтересів належали професійна підготовка педагогічних кадрів, інноваційна діяльність у закладах вищої освіти; використання інноваційних педагогічних технологій у практиці роботи вищої школи, підготовка майбутніх педагогів до інноваційної діяльності та професійна підготовка компетентного фахівця.

Здобувачі та випускники УГСП з легкістю зможуть пригадати цікаві заняття з Ольгою Михайлівною за такими дисциплінами – «Методика викладання фахових дисциплін у ЗВО», «Безпека життєдіяльності», «Методика професійного навчання (основні технології навчання та дидактичне проектування)»;  «Педагогіка вищої школи», «Нові педагогічні технології в освіті».

Наукова спадщина Ольги Новак – це понад півсотні праць наукового та навчально-методичного характеру в українських виданнях та десяток публікацій у зарубіжних виданнях та виданнях, що входять до наукометричних баз.

Особистість і постать високої інтелігентності, бездоганної внутрішньої культури й вимогливості, відповідальності й професіоналізму. Вона неодмінно користувалася заслуженим авторитетом і великою повагою багатьох поколінь викладачів, студентів і випускників нашого закладу вищої освіти, які пам’ятатимуть та пронесуть зерна знань, посіяних покійною, протягом усього свого життя.

Керівництво, професорсько-викладацький та студентський колективи, співробітники Університету Григорія Сковороди в Переяславі, колективи кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої освіти та кафедри теорії та методики професійної підготовки у глибокій скорботі з приводу смерті видатної колеги і висловлюють найщиріші слова співчуття родині та усім, хто знав Ольгу Новак. Її ім’я назавжди вкарбовано в нашу пам’ять та історію нашого закладу.

Прощання з Ольгою Михайлівною відбудеться завтра, 16 квітня о 12:00 за місцем її проживання.

Вічна пам’ять!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту