ЄС призупиняє участь рф у грантових програмах, а Уряд України денонсував освітньо-наукові угоди з республікою білорусь

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > ЄС призупиняє участь рф у грантових програмах, а Уряд України денонсував освітньо-наукові угоди з республікою білорусь

8 квітня 2022 року Європейський Союз оголосив про запровадження обмежувальних заходів проти режиму президента російської федерації у відповідь на жорстоку агресію проти України та її народуповідомляє сайт МОН.

«Українські науковці мають великий інноваційний потенціал. Я вдячний Європейському союзу за підтримку та важливі заходи щодо підтримки освітянської та наукової спільноти нашої держави. Упевнений, що молодь України спільно з науковцями країн ЄС будуть дуже скоро розбудовувати інноваційну сферу нашої держави та світу», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Повідомляється, що у межах 5-го пакету санкцій Європейська Kомісія припиняє участь російських державних органів і установ у всіх поточних грантових угодах, а також відповідні виплати в межах Програми ЄС Erasmus+. Крім того, росія більше не зможе брати участь у виконанні публічних контрактів і використанні європейських коштів.

Поза тим, запроваджено й обмеження фінансової та нефінансової підтримки російським державним або підконтрольним державі організаціям за програмами ЄС, Євратом і держав-членів ЄС. Комісія призупиняє участь російських державних органів або пов’язаних із ними установ у всіх поточних грантових угодах, а також здійснення всіх платежів у межах програм Horizon 2020Horizon Europe, Euratom і Erasmus+. За цими програмами не укладатимуться нові контракти або угоди з представниками рф.

Разом з тим, стало відомо про те, що Кабінет Міністрів України припинив дію міжнародних договорів у галузі освіти та науки з республікою білорусь. Відповідна постанова була ухвалена під час засідання уряду – йдеться на «Osvita.ua».

Зокрема, документом денонсовано міжурядові угоди про взаємне визнання й еквівалентність документів про освіту та вчені звання. Разом з тим, припиняють дію договори про співпрацю в галузі науки й технологій та співпрацю в галузі атестації наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації.

Зазначимо, що повний оголошений пакет заходів ЄС доступний за посиланням та нагадаємо, що днями Вячеслав Різник розповів на засіданні ректорату про результати чергових нарад МОН з проректорами.

За матеріалами ЗМІ

Перейти до вмісту