Верховна Рада України спростила ЗНО та скасувала ДПА у 2022 році – усі деталі вже тут

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Вступ-2022 > Верховна Рада України спростила ЗНО та скасувала ДПА у 2022 році – усі деталі вже тут

Сьогодні, 24 березня, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт про скасування державної підсумкової атестації, спрощення ЗНО, єдиного вступного іспиту та іспиту при вступі до магістратури у 2022 році. Парламентарі вважають, що це стане своєрідним заохоченням молоді до навчання в Україні та збереження інтелектуального потенціалу.

Важливо, що ДПА, ЗНО та інші випробування скасовуються лише на 2022 рік, тож не йдеться про якесь усунення запобіжників для непрозорого й нечесного вступу до закладів вищої освіти. Це вимушений виняток, а не правило.

Повідомляється, що під час війни цивільна інфраструктура, особливо навчальні заклади, перебувають під особливою загрозою, і це зайвий раз наражатиме молодь на небезпеку.  Разом з тим, в умовах війни українські заклади освіти не будуть вельми привабливими для вступників, тож депутати пропонують, аби вступ до закладів вищої освіти цього року відбувався без використання результатів цих іспитів.

У законопроєкті зазначено, що у 2022 році прийом на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра здійснюється в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Наразі Міністерство освіти та науки ще не повідомляло, якою буде процедура вступу до вишів. Поки що МОН розробляє алгоритм для навчальних закладів щодо завершення навчального року в умовах воєнного стану та видавання свідоцтва про базову та повну загальну середню освіту випускникам 9 і 11 класів.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту