УГСП поповнився докторкою філософії – вітаємо із успішним захистом Оксану Олександрівну Луцик!

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Вітання > УГСП поповнився докторкою філософії – вітаємо із успішним захистом Оксану Олександрівну Луцик!

Сьогодні, 28 січня 2022 року, в конференц-залі імені Василя Сухомлинського Університету Григорія Сковороди в Переяславі спеціалізованою разовою Вченою радою за спеціальністю 032 Історія та археологія було прийнято до захисту дисертацію на здобуття ступеня доктора філософії Луцик Оксани Олександрівни на тему: «Місцеве самоврядування України в умовах соціально-економічних та політичних трансформацій 1991-2020 рр. (на прикладі столичного регіону)».

Науковим керівником роботи виступила Зленко Алла Миколаївна, кандидат історичних наук, доцент, завідувачка кафедри документознавства та методики навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

У дисертаційній роботі досліджено феномен місцевого самоврядування у вітчизняній та зарубіжній історіографії, провідні тенденції становлення й функціонування інституту місцевої влади, її соціально-економічних, політичних трансформацій, децентралізації влади, насамперед, столичного регіону, визначено перспективи цього поступу та з’ясовано реалізацію реформи адміністративно-територіального устрою.

Дисертaцiйне дoслiдження викoнaне в межaх нaукoвo-дoслiднoї теми кaфедри iстoрiї і культури Укрaїни та спеціальних історичних дисциплін Унiверситету Григoрiя Скoвoрoди в Переяславі «Суспільно-політичні трансформації в Україні XIX – початок XXI ст.» (держaвний реєстрaцiйний номер 0118U003849).

Метa роботи пoлягaє в тому, аби на основі узагальнення вітчизняного і зарубіжного досвіду визначити основні етапи становлення, особливості функціонування місцевого самоврядування в Україні в цілому і, зокрема, столичному регіоні під кутом зору децентралізації влади.

У дослідженні вперше відстежуються етапи становлення інституту місцевого самоврядування, аналізуються особливості функціонування кожного етапу виборів сільських, селищних, міських голів, сільських, міських, обласних рад та перших виборів об’єднаних територіальних громад.

У процесі дослідження удосконалено та розширено трактування суті місцевого самоврядування через призму моделей та концепцій влади на місцях, а також міжнародних актів, зокрема, хартій та законодавчої бази України. На основі аналітичних матеріалів проаналізовано широкий спектр форм участі громадян в органах місцевого самоврядування.

Набули подальшого розвитку аналіз і синтез нових підходів до регіонального управління (електронне врядування, участь у міжнародних грантах та проєктах, діяльність профільних організацій), структуризація перебігу виборчих процесів під кутом зору специфіки волевиявлення, уподобань електорату й формування депутатського корпусу, що впливало на ефективність діяльності місцевого самоврядування.

Наукова спільнота високо оцінила актуальність дисертаційної роботи та її важливе теоретичне і практичне значення в умовах розвитку сучасної системи освіти в Україні.

Увесь професорсько-викладацький та студентський колективи Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Відділ PR-технологій та зв’язків з громадськістю, Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених університету щиросердно вітають шановну Оксану Олександрівну та її наукову керівницю із блискучим захистом і впевненим фаховим визнанням. Бажаємо успішного втілення всіх творчих і наукових задумів, наснаги в професійному зростанні й у майбутніх наукових пошуках.

Нехай доля дарує тільки щасливі миті життя та втілює все задумане. Ми дуже пишаємося, що Ви є частиною нашої університетської родини, та бажаємо Оксані Олександрівні не зупинятися на досягнутому!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту