«Григорій Сковорода як національний патріот»: професор Микола Корпанюк долучився до круглого столу у он-лайн

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Григорій Сковорода як національний патріот»: професор Микола Корпанюк долучився до круглого столу у он-лайн

Сьогодні, 16 грудня 2021 року, на базі кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ у режимі онлайн відбувся круглий стіл «Григорій Сковорода – культовий українець: життя, творчість, вплив на сучасність». Серед інших до його проведення долучився академік Академії вищої освіти України, відмінник народної освіти України, доктор філологічних наук, професор кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання факультету української та іноземної філології Університету Григорія Сковороди в Переяславі Микола Корпанюк.

Промова Миколи Павловича стосувалась характеристики Григорія Сковороди як національного патріота. Він переконаний, що всупереч різноманітним заплутаним твердженням ХХІ-ХХ ст. стосовно Григорія Савича ми поступово доходимо до переконливої і аргументованої відповіді, що це направду патріот України.

«Аби правильного його зрозуміти як науковця, письменника, громадянина слід трішки опуститися в історію та визначити ті етапні переконання котрі формували нашу націю і наш етно-психологічний внутрішній світ. Аби зрозуміти Сковороду треба зрозуміти час у якому він жив, що хвилювало людей XVIII століття – чим вони жили, що їх хвилювало, як цей час бачив сам Савич, а його бачення було доволі неоднозначним. Григорій Сковорода спрямував усю свою різножанрову творчість на сприяння формування нового українця – за духом, переконаннями та духовно-культурним розвитком. Він зрозумів, що українці різні не лише за своїми природніми здібностями, а й за своєю громадянською чи побутовою сутністю» серед іншого переконаний професор Корпанюк.

Слід зазначити, що й виступи інших промовців приємно вражали своєю різноманітністю і нововекторністю розкриття означених тематикою заходу питань. Серед них: «Дух Варсави оберігає «Земельку Нагорнюю», «Григорій Сковорода: українізація образу», «Великий філософ-гуманіст : деякі роздуми про життя і творчість», «Гортаючи твори Григорія Сковороди…», «Морально-світоглядне вчення Г. Сковороди в сьогоденні», «Незвичайна філософія Г. Сковороди», «Григорій Сковорода про визначальну роль учителя у формуванні світогляду учнів», «Мовна спадщина Григорія Сковороди», «Ідея «сродної праці» Г. С. Сковороди і сьогодення», «Полум’яний патріотизм Г. С. Сковороди», «Мова Г. Сковороди – це мова «українського бароко»». Зібрання модерувала професорка кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат історичних наук Надія Демиденко.

Надзвичайно приємно, що карантинні обмеження і географічні відстані не стають на заваді щирій фаховій розмові про Григорія Сковороду як культового українця, що особливо актуальне на порозі відзначення 300-річчя від дня народження відомого філософа, митця та навчителя. Справедливо додати, що в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі вже готуються до відзначення цієї дати та готують цілу серію заходів, серед яких низка форумів та конференцій, конкурсів, проєктів та пленерів, видання посібників та створення порталу. Більше деталей повідомимо вже в Новому році.

 

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

Підсумки перевиборів до Студентської ради УГСП у 2024 році: повідомляємо про те, хто став новим головою студентської ради університету, факультетів та гуртожитків
16.05.2024
У 2023 році Уповноважений з державної мови мав низку звернень щодо порушення законодавства про державну мову в закладах освіти: в УГСП вкотре наголошують на необхідності використання української в межах освітнього процесу та під час виконання службових обов’язків
16.05.2024
Велотренажер, палиці для спортивної ходьби, гантелі та штанги: надійшла нова гуманітарна допомога від МОМ задля облаштування спортивної кімнати для ВПО на території студмістечка УГСП
16.05.2024
Перейти до вмісту