Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Освіта і наука > Кабінет Міністрів України затвердив положення щодо реєстру кваліфікацій

Учора, 16 червня 2021 року, з метою врегулювання порядку створення і ведення Реєстру кваліфікацій для задоволення потреб юридичних і фізичних осіб, роботодавців, органів влади в оперативному отриманні відомостей про кваліфікації, способи набуття і присвоєння кваліфікації затвердив Положення про Реєстр кваліфікацій. Розпорядником Реєстру від імені держави є Національне агентство кваліфікацій. Про це повідомляє сайт МОН.

«В Україні активно розвивається сфера кваліфікацій, постійно розробляються та затверджуються професійні стандарти, обговорюється процес створення мережі кваліфікаційних центрів та порядку їх акредитації, активно розвивається напрям визнання неформальної та інформальної освіти. Наразі інформація у сфері кваліфікацій потребує систематизації та створення єдиної бази даних, яка дозволить її впорядкувати та використовувати при розробці нових кваліфікацій, професійних стандартів, в питаннях визнання результатів неформального та інформального навчання тощо», – зазначив заступник Міністра освіти і науки з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко.

Згідно з Положенням, Реєстр кваліфікацій – це автоматизована система збирання, обробки, зберігання та захисту інформації щодо кваліфікацій, а також про присвоєні/підтверджені професійні кваліфікації, кваліфікаційні центри, експертів з акредитації кваліфікаційних центрів, іншої інформації.

Основними завданнями Реєстру будуть забезпечення:  доступності інформації про кваліфікації; інформування фізичних і юридичних осіб про видані документи про професійні кваліфікації; проведення моніторингу розвитку Національної системи кваліфікацій; достовірності виданих документів про професійну кваліфікацію та інших потреб у сфері кваліфікацій.

Нагадаємо, що на початку червня було ухвалено закон щодо продовження двостороннього співробітництва у науково-технічній сфері між Україною та Сполученими Штатами Америки. У ньому йдеться про ратифікацію Угоди у формі обміну нотами про співробітництво у сфері науки та технологій від 4 грудня 2006 року.

За матеріалами сайту МОН

Перейти до вмісту