Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Університет поповнився двома докторами та одним кандидатом наук – наші вітання!

Протягом робочого тижня що минає в університеті відбувалася низка захистів науково-педагогічних працівників університету – віднині в альма-матер побільшало на двох докторів та одну кандидатку наук. Розповідаємо про ці захисти детальніше та вітаємо захищених колег!

У середу, 12 травня 2021 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 27.053.03 нашого університету відбувся захист докторської дисертації Мартинюка Анатолія Кириловича на тему: «Теорія і практика диригентсько-хорової школи в Україні ХХ – початку ХХІ століття». Науковий консультант: Шапран Ольга Іллівна, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри загальної педагогіки і педагогіки вищої школи ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»

Концепція дослідження ґрунтується на усвідомленні самодостатності диригентсько-хорової школи в Україні ХХ – початку ХХІ століття як цілісного явища, детермінованого єдністю його теорії і практики, продукованою через форми регіонального розмаїття та їх художньо-педагогічну специфіку.

Об’єктом дослідження стала диригентсько-хорова школа в Україні як цілісний історико-педагогічний феномен, предметом – теорія і практика диригентсько-хорової школи в Україні ХХ – початку ХХІ століття.

Мета дослідження полягала в узагальненні теорії і практики Львівської, Одеської, Київської, Харківської диригентсько-хорових шкіл, які утворюють системну цілісність феномена диригентсько-хорової школи в Україні ХХ – початку ХХІ століття.

Робота виконана у відповідності до наукової тематики кафедри загальної педагогіки і педагогіки вищої школи ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» «Інноваційна підготовка майбутніх учителів до професійної діяльності в умовах євроінтеграції» (державний реєстраційний номер 0118U005234).

У четвер, 13 травня 2021 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 27.053.04 відбувся захист дисертаційної роботи Стеценко Алли Іванівни на тему: «Психологічні особливості переживання фрустрації майбутніми психологами» представленої на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.07 – педагогічна та вікова психологія. Роботу написано під науковим керівництвом Хомич Галини Олексіївна – кандидата психологічних наук, професора, завідувачки кафедри психології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Вивчення поставленої проблеми здійснювалося у контексті проблем фрустраційних ситуацій, причин переживання (фрустраторів), бар’єрів та фрустраційної поведінки або реакції, яка є зовнішнім виявом цього переживання індивіда.

Об’єктом дослідження стали переживання фрустрації майбутніми психологами, предметом – психологічні особливості переживання фрустрації майбутніми психологами. Дослідження теоретично обґрунтувало й емпірично дослідило індивідуально-психологічні особливості переживання фрустрації студентами-майбутніми психологами на різних етапах їх професійної освіти; розробити й апробувати програму психокорекції фрустраційних переживань у майбутніх психологів.

Дисертаційне дослідження виконувалося в межах науково-дослідної теми кафедри психології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»: «Активізація психологічних ресурсів особистості в різних умовах соціалізації» (державний реєстраційний номер: 0119U103071).

У п’ятницю, 14 травня 2021 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 27.053.01 нашого університету відбувся захист Висовень Оксани Іванівни та її дисертаційної роботи «Громади Євангельських християн-баптистів радянської України в політичних, соціокультурних вимірах тоталітарної доби (40-80-і рр. ХХ ст.)», представленої на здобуття наукового ступеня доктора історичних наук за спеціальністю 07.00.01 – історія України. Науковий консультант: Коцур Віктор Петрович, академік НАПН, доктор історичних наук, ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Мету дослідження: на основі аналізу комплексу публікацій 40-90-х рр. ХХ ст. – початку ХХІ ст. та архівних матеріалів показати діяльність, місце і роль громад Євангельських християн-баптистів радянської України в політичному, соціокультурному просторі тоталітарної доби (40-80-і рр. ХХ ст.) було реалізовано на основі виконання таких дослідницьких завдань: аналізі стану наукової розробки теми в історіографії; з’ясуванні основних етапів, напрямів й особливостей вивчення проблеми щодо громад Євангельських християн-баптистів радянської України в політичних, соціокультурних вимірах тоталітарної доби (40-80-і рр. ХХ ст.); виявленні, систематизації та класифікації історіографічних джерел з проблеми і встановлення об’єктивності їхньої джерельної інформації; характеризації основних теоретико-методологічних підходів дослідження; вивченні релігійного соціуму, його синергетичної моделі у період комуністичної диктатури; демонстрації динаміки змін політики радянської влади щодо вірян євангельсько-баптистського спрямування; характеризації соціокультурного світу, антропологічного виміру діяльності їхніх громад в 40-80-і роки ХХ ст. та інших.

Предметом дослідження стала системна карально-репресивна політика радянського режиму щодо громад Євангельських християн-баптистів та її політичні, соціокультурні наслідки для вірян.

Дисертацію виконано в межах науково-дослідної теми кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» – «Соціальні зміни та політичні процеси в Україні ХІХ – початку ХХІ ст.» (номер державної реєстрації 0112U005220).

Шановні захищені колеги та їх наукові керівники та консультанти!

Ваші успіхи – це результат старання і старанності, працьовитості та самовіддачі, сили волі і твердості духу. Бажаємо вам успішного втілення всіх творчих і наукових планів, енергії і натхнення в професійному зростанні і в майбутніх наукових пошуках. Нехай в планах буде мудрість, а у професійних справах – підтримка однодумців, в серці – тепло і сонячно від людської вдячності.

Нехай Ваш шлях буде наповнений новими злетами та досягненнями, основою щасливого особистого життя та плідної професійної діяльності буде лише міцне здоров’я, удача, щирі почуття, підтримка сім’ї і колег.

Прес-центр Відділу аспірантури та докторантури

Перейти до вмісту