Студентська рада університету підсумувала IX Міжнародну студентську конференцію «Домінанти студентського самоврядування: захист прав студентів та сприяння якості освіти»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Студентська рада університету підсумувала IX Міжнародну студентську конференцію «Домінанти студентського самоврядування: захист прав студентів та сприяння якості освіти»

16-17 квітня 2021 року в дистанційному форматі на платформі Zoom Студентська рада університету провела IX Міжнародну студентську конференцію «Домінанти студентського самоврядування: захист прав студентів та сприяння якості освіти». Участь взяло 18 студентів з 7 закладів вищої освіти України: Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Донбаського державного педагогічного університету, Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, КЗ «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради, Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Національного університету «Чернігівський колегіум імені Т. Г. Шевченка» та Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

На офіційне відкриття конференції з вітальним словом було запрошено ректора університету-господаря, доктора історичних наук, професора і академіка Віктора Коцура; кандидата педагогічних наук, доцента, проректора з навчально-методичної роботи Вячеслава Різника, а також колишніх очільників Студентської ради, й, зокрема, Олега Водяного (2011-2013 рр.), який  привітав всіх учасників конференції та  змістовно розповів про свій досвід роботи в студентському самоврядуванні. Надалі слово мав Владислав Міранович (2015-2017 рр.), який побажав учасникам плідної праці та цікавих тренінгів, а Іван Рябчук (2018 р.) підкреслив усі слова сказані попередніми промовцями, після чого учасники долучилися до знайомства з організаторами.

Слід зазначити, що протягом двох днів на учасників-студентів чекали цікаві різнотематичні тренінги. Приміром, методист навчально-наукового центру забезпечення якості освіти університету Алла Дереча провела тренінг на тему «Академічна доброчесність»; експертка Національного агенства із забезпечення якості ВО з акредитацій освітніх програм, керівниця відокремленого підрозділу в Чернігівській області ГО «Українська асоціація студентів» Олена Душенко та експертка Національного агенства із забезпечення якості ВО з акредитацій освітніх програм, голова ОСС НУЧК імені Т.Г. Шевченка Поліна Гомбалевська разом з учасниками працювали над темою «Здобувачі вищої освіти у внутрішній системі забезпечення ВО: обізнаність, участь, перспективи», а «Проблематика органів студентського самоврядування» була розкрита керівницею секретаріату ГО «Українська асоціація студентів» (2018-2020 рр.), Головою ОСС НЛЛіМ імені Марії Заньковецької (2017-2018 рр.) Юлією Рашкевич. Особливим студенти виділили спосіб подачі крайньою спікеркою інформації, адже дівчина змогла донести підготовлений матеріал таким чином, аби кожен був зацікавлений та залучений до бесіди. Наостанок «10 правил успішної самореалізації у студентському самоврядуванні» учасникам відкрив юрист, помічник-консультант народного депутата України, колишній голова Студентського парламенту юридичного факультету ЧНУ імені Ю. Федьковича Вадим Гатеж. Поза тим, Вадим розповів про фактори, які допоможуть знайти себе в житті та поділився думками щодо того, як знайти однодумців серед оточення, що знайшло чи не найбільший зворотній зв’язок від учасників зібрання. Врешті, кожен з тренінгів надавав учасникам змогу вільно висловити свою думку, доповнити чи поставити питання промовцям.

Поза відвідуванням тренінгів студенти представляли свої  університети. Кожен учасник підготував презентацію свого закладу вищої освіти, та, демонструючи відповідні відео надав своїм колегам змогу по справжньому зануритись у атмосферу кожного з університетів-колег. Не пасли задніх і якнайкраще презентували Університет Григорія Сковороди в Переяславі й наші самоврядуванці, після чого, як безпосередні організатори, провели цікаве знайомство серед учасників конференції.

У ході заходу головою Студентського самоврядування Вікторією Власюк було представлено ряд проведених в сковородинівському університеті заходів, ідеями яких надихнулися інші учасники тренінгу, пообіцявши намагатися впровадити їх і в своїх закладах.

Позаяк кожне студентське самоврядування представляє інтереси і відстоює права студентів, то і господарі і гості справді мали про що поспілкуватися, обмінятися досвідом та порадами щодо того, як сприяти поліпшенню розвитку студентів. На часі було й обговорення традиційних та нових заходів для студентів кожного з закладів-учасників.

На завершення роботи конференції студенти отримали сертифікати, що засвідчують проходження дводенного курсу зі роботи студентського самоврядування, а також збірники зі своїми статтями чи тезами й символіку Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Студентська рада університету дякує всім учасниками за чудово та змістовно проведений час, а також висловлює свою подяку адміністрації університету та особисто ректору Віктору Петровичу Коцуру за надану підтримку під час організації конференції, а Молодіжній Раді Переяслава за співпрацю з органами студентського самоврядування університету.

У очікуванні наступного року і нової конференції організатори сподіваються, що учасники зібрання знову завітають до Переяслава за натхненням та новими знаннями та вміннями.

 

Прес-центр Студентської ради університету

Перейти до вмісту