МОН видав наказ про скасування «червоних» дипломів: чи буде щось замість них?

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > МОН видав наказ про скасування «червоних» дипломів: чи буде щось замість них?

З 1 січня 2021 року в Україні набрав чинності наказ МОН «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) та додаток до них, зразка академічної довідки». У затверджених формах дипломів державного зразка нема форми дипломів із відзнакою. Таким чином, останні «червоні» дипломи українські випускники закладів вищої освіти отримали у 2020 році, і більше їх не буде.

Відомо, що документ базується на основі та скасовує попередню постанову Міносвіти від вересня 2020 року, у якій було затверджено перелік обов’язкової інформації, яка повинна міститися в документах про вищу освіту (наукові ступені – прим.авт.).

У відомстві пояснюють, що раніше студенти отримували наступні дипломи: молодшого бакалавра та молодшого бакалавра з відзнакою (червоний диплом); бакалавра та бакалавра з відзнакою; магістра та магістра з відзнакою; доктора філософії; доктора філософії європейського зразка а також доктора наук. Нині ж міністерство затвердило форми дипломів, серед яких немає «червоних»: дипломи молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії, доктора мистецтва та доктор наук.

Міністр освіти Сергій Шкарлет затвердив форми дипломів, серед яких немає «червоних»: диплом молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії, доктора мистецтва та доктора наук. А в дипломах спеціаліста та молодшого спеціаліста у графі «ступінь вищої освіти» зазначатиметься освітньо-кваліфікаційний рівень. У свою чергу, у дипломах молодшого бакалавра, бакалавра або магістра, які отримуватимуть випускники без громадянства, буде додатково зазначатися рік вступу та повна назва навчального закладу, до якого студент вступив на початку навчання в Україні.

На початку тижня Міністерство освіти і науки України надало роз’яснення про те, що інформацію про особливі досягнення випускника заклад вищої освіти може зазначати в додатку до диплома європейського зразка в шостому розділі «Додаткова інформація». Вимоги до присудження відзнаки також визначають ЗВО самостійно.

Що це означатиме для студентів Університету Григорія Сковороди в Переяславі? Поцікавилися в керівника навчального відділу нашого університету, кандидата педагогічних наук, доцента Анатолія Брехунця:

«Звісно ж, я чув що ця новина дещо збурила здобувачів – такий наказ дехто вважає дискримінаційним. Але він в дії, постанова в дії – усі хто випускатиметься з університету протягом 2021 року підпадають під нього.  На четвер, на прийдешнє засідання Вченої ради, я готую наше нове положення щодо документів про вищу освіту, зокрема у контексті їх виготовлення, обліку і вручення – там будуть усі ці описи. Справа в тому, що якщо ми, приміром, запровадимо свій власний диплом з відзнакою то він може бути виключно нашим внутрішнім – він не буде державного зразка. Тобто, у цьому процесі є певні ризики: ми можемо прийняти таке положення і видавати, як і раніше, такі дипломи. Але коли наші випускники прийдуть працевлаштовуватися до якогось серйозного працедавця, а їм там можуть сказати «це диплом невстановленого зразка – у переліку державних дипломів такого немає». Тому поки будемо діяти так, як рекомендує МОН, а що буде далі – побачимо. Суб’єктивно, в останні роки диплом з відзнакою не надавав нашим випускникам особливих пріоритетів, а був лише матеріальним стимулювання – отримав отже геть не даремно вчився. Переваги залежали від різниці між освітньо-професійною і освітньо-науковою програмою, бо друга надавала перевагу при вступі в аспірантуру. Наперед зазначу, що на підвищену стипендію для студентів це не вплине – «червоний» диплом це геть окрема історія, не плутайте» розмірковує Анатолій Іванович.

Як ставляться до нововведення сковородинівці – запитали у тих, хто закінчив університет з відзнакою і розпочав свій життєвий, науковий та трудовий шлях:

Іван Гайдук, випускник факультету фінансово-економічної і професійної освіти (2015 рік):

«У час, коли я навчався на магістратурі, для мене мало першочергове значення, який саме диплом я отримаю: з відзнакою чи без неї. Адже це було вагомим стимулом вивчати предмети в межах спеціальності якомога глибше.

Чи пригодився диплом з відзнакою? При вступі в подальшому на навчання в аспірантуру я не помітив прямих переваг від наявності диплому з відзнакою, адже все вирішували вступні іспити. Однак при виборі роботи за спеціальністю роботодавці часто позитивно відзначали наявність саме диплому з відзнакою, як вагомої передумови відповідального та професійного виконання обов’язків. У певному розумінні це слугувало підказкою, що людина, яка поставила собі за ціль отримати високий результат під час навчання, більш схильна продуктивної і відданої праці в подальшому.

Щодо мого ставлення до відміни диплому з відзнакою, то я вважаю, що диплом із відзнакою повинен залишатися індикатором відмінних знань студента. Також варто більше уваги звернути на «вартість» такого диплому в очах працедавців»

Ольга Костюкевич, випускниця факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва (2020 рік):

«Якщо чесно, то під час навчання в магістратурі я не надто переймалася який диплом отримаю по закінченню. Головне було отримати всі можливі знання та вміння майбутньої професії. По закінченню І семестру мого навчання (адже всі дисципліни я здала на відмінно), отримати червоний диплом для мене стало заповітною мрією. Напевно, найбільшою перевагою диплома з відзнакою стало те, що він став перевагою при вступі до аспірантури, ну і звичайно це є непоганим життєвим досягненням особисто для мене, та й батьків порадувала – для них це було дуже важливо»

Руслан Стадник, випускник факультету історичної і соціально-психологічної освіти (2020 рік):

«Як на мене, цінність диплому і так невисока, а цим кроком він ще більше знецінюється та відбирає мотивацію у тих студентів, які трішки сильніші в знаннях за інших. Тим самим відмінника прирівнюють до трієчників заочників. З іншого боку навіть «червоний» диплом не має суттєвого значення, адже коли я пішов на співбесіду з приводу влаштування на роботу мій диплом взагалі поставили під сумнів. Студент здобуває освіту для подальшого працевлаштування за фахом. Я ж переконався, що роботодавці байдуже ставляться до будь-яких відзнак. Тому їх скасування не буде великою втратою. Лише одиниці справді до них прагнуть».

Марина Гордійчук, випускниця факультету фізичної культури, спорту і здоров’я (2020 рік):

«Отримати червоний диплом для мене особливо цінно, адже, в першу чергу, я показала собі, що можу розвивати себе. Можу пізнавати нові предмети, можу схоплювати знання «на льоту», можу зміцнювати себе фізично та внутрішньо. А ще – це означає, що викладачі вкладали не даремно всі свої сили та знання в нас.

З приводу того, що відмінили – якби це не звучало, від людини, яка його отримала – це добре. Тепер кожен студент буде відчувати себе на рівні один з одним та буде різниця лише в оцінках».

Нагадаємо, що на отримання диплома з відзнакою, або т.зв «червоного диплому» могли претендувати студенти випускного курсу, які протягом навчання за певним освітнім рівнем отримали підсумкові оцінки «відмінно» з не менше ніж 75 відсотків усіх навчальних дисциплін та індивідуальних завдань, передбачених навчальним планом, а з решти навчальних дисциплін та індивідуальних завдань – оцінки «добре»; склали державні іспити з оцінками «відмінно», захистили випускну кваліфікаційну роботу (проєкт) на оцінку «відмінно»; виявили здібності до наукової (творчої) роботи, що підтверджується мотивованим поданням-рекомендацією випускової кафедри до Екзаменаційної (кваліфікаційної) комісії.

Перейти до вмісту