Центру інноваційного навчання і трансферу технологій обговорив зі здобувачами актуальну проблематику професійної освіти в університеті

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Центру інноваційного навчання і трансферу технологій обговорив зі здобувачами актуальну проблематику професійної освіти в університеті

15 січня 2021 року, на платформі Центру інноваційного навчання і трансферу технологій відбувся науковий онлайн марафон відкритих зустрічей в рамках щорічної Усеукраїнської науково-практичної конференції «Зміст і технології навчання у педагогічній професійній освіті». Особливістю конференції у 2021 році став науковий онлайн-марафон відкритих зустрічей адміністративного та академічного менеджменту нашого університету.

Здобувачі вищої освіти денної та заочної форм навчання ОНП «Професійна освіта (Товарознавство)», ОНП «Професійна освіта (Сфера обслуговування)», ОПП «Професійна освіта (Товарознавство)», ОПП «Професійна освіта (Сфера обслуговування)», а саме: Артеменко Яна, Краєвська Олена, Мельник Тарас, Устенко Наталія, Чебан Максим, Гаврилюк (Самонюк) Іванна, Шнуренко Дарія, Ненюк Ірина, Яременко Жана, Власюк Віталій, Лихота Роман, Перевозна Діана, Самсоненко Михайло, Гузовська Вікторія, Павлюк Вікторія, Костенко Руслана, Ступак Владислав, Щиголь Олександр, Дордюк Ганна та інші мали можливість подавати публікації на рецензування, обговорити актуальну проблематику у сфері професійної освіти у колі академічної спільноти Університету.

З привітальним словом до учасників виступила доктор педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри професійної освіти Ірина Доброскок. Вона зазначила, що ця конференція є надбанням кафедри професійної освіти і, за чотири роки проведення, встигла стати традиційною.

«Ця конференція є першою науково-практичною конференцію, яка відкриває низку наукових заходів Всеукраїнського рівня. Ми пишаємося результатами конференції, тому що з року в рік нам вдається розпочати конструктивне обговорення, намітити пріоритети та виставити акценти на майбутнє» зазначила Ірина Іванівна.

Проректор з навчально-методичної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент Вячеслав Різник зазначив, що нещодавно було затверджено Концепцію розвитку університету, в якій враховано пропозиції всіх ключових стейкхолдерів.

«Концепція буде визначати наші перспективи на наступне п’ятиріччя. Здобувачі вищої освіти є ключовими стейкхолдерами і саме на них спрямовується вся наша робота. Принцип студентоцентризму є основним в організації освітнього процесу. Відбувається перебудова усієї системи забезпечення якості освітнього процесу»  звернувся до учасників зібрання Вячеслав Володимирович та акцентував їх увагу на проєкті щодо сприяння академічної доброчесності від американських рад, до якого долучився й наш університет, і подякував за активну участь в опитуванні в рамках проєкту.

У свою чергу, проректор  з наукової роботи та інноваційної діяльності, кандидат історичних наук, доцент Василь Дудар презентував основні аспекти і можливості наукової роботи для здобувачів вищої освіти. Василь Леонідович зазначив, що наукова робота проходить скрізь усі рівні вищої освіти та детально зупинився на необхідності формування відповідального ставлення до змісту наукового матеріалу.

Надзвичайно інформативним був й виступ керівниці відділу міжнародних зв’язків університету Валентини Крикун.

«Міжнародні діяльність – один із ключових напрямів роботи. Проєктна діяльність – це реальні можливості визнання неформальної освіти», зазначила Валентина Сергіївна. У ході її доповіді було актуалізовано навігацію по сторінці відділу міжнародних зв’язків, детально акцентовано увагу на можливостях міжнародних грантових програм та грантів.

Безперечно важливим здобутком конференції стала доповідь кандидата педагогічних наук, доцента, методиста І категорії навчально-наукового центру забезпечення якості освіти Алевтини Опольської.

«Проблема забезпечення якості освіти посідає одне з основних місць в нашій державі. Завданнями Центру є: моніторинг норм організації освітнього процесу, дотримання принципів академічної доброчесності, забезпечення публічності тощо. Одним з основних інструментів у сучасних умовах є проведення опитування і врахування думки здобувачів вищої освіти. За останній рік Центром розроблено 5 анкет для ре флексії як з боку студентства, так і викладачів» переконана Алевтина Володимирівна.

Кандидат педагогічних наук, доцент, керівник соціально-гуманітарного відділу університету Андрій Іващенко надзвичайно захопливо презентував можливості для здобувачів вищої освіти відповідно до траєкторії індивідуального розвитку та уподобань.  Андрій Володимирович наголосив на можливостях участі студентства не тільки в мистецьких, спортивних чи наукових подіях, але й стати активними творцями політичного життя регіону. Керівник соціально-гуманітарного відділу переконаний, що це можливо шляхом участі у Молодіжній раді Переяслава, роботі обласної молодіжної ради.

«Ці можливості розширюють горизонти для працевлаштування», підкреслив доповідач.

У продовження розмови голова Студентської ради університету Вікторія Власюк акцентувала увагу присутніх на основних завданнях та напрямах діяльності студентського самоврядування університету, його принципах та Положенні. Важливим акцентом у її доповіді стала інформація щодо зворотнього зв’язку Студентської ради зі здобувачами вищої освіти, що здійснюється через «Скриньки довіри», у форматі особистих звернень.

Емоційно надихаючим став виступ директорки університетської бібліотеки Ольги Шкири. Ключовими тезами її доповіді стала інформація щодо ресурсного потенціалу книгозбірні як відкритого освітнього простору, що створює атмосферне середовище для арт-простору, формату «Нічна бібліотека», тренінгів, еко-читалень, тощо.

Керівниця відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю університету Оксана Луцик надзвичайно інформативно та доступно презентувала навігацію по сайту університету. Зосередила увагу учасників конференції на актуальних проектах, які організовує та втілює очолюваний нею відділ: «Клуб випускників університету», «Відкритий університет» та «Платформа можливостей», що є реальними можливостями для працевлаштування здобувачів вищої освіти.

Кандидат економічних наук, доцент, декан факультету  фінансово-економічної і професійної освіти Світлана Кучеренко наголосила, що основна документація, якою керуються науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти знаходиться в деканаті факультету. Адміністрація завжди підтримує та радо ініціює наукові заходи, тому здобувачі вищої освіти завжди можуть звертатися зі своїми пропозиціями щодо організації та технічного супроводу онлайн заходів.

Слід зазначити, що позитивний емоційний настрій учасників конференції складно було б уявити без виступу магістра психології, арт-терапевта Тетяни Шкурської-Кузьменко, яка актуалізувала вагомість співпраці з кафедрою професійної освіти. Проведений нею заключний тренінг просто не міг лишити когось байдужим.

Наостанок, представниці кафедри професійної освіти кандидат педагогічних наук, заступниця завідувача кафедри з наукової роботи Любов Басюк, кандидат педагогічних наук, викладач Наталія Ржевська та доктор педагогічних наук, доцент (за сумісництвом) Олена Кулик виголосили доповіді, які акцентували увагу на окремих аспектах співпраці зі здобувачами вищої освіти.

Загалом робота конференції та наукового онлайн марафону відкритих зустрічей була надзвичайно продуктивною, емоційною, натхненною доповідями здобувачів вищої освіти – майбутніх фахівців та науковців!

Прес-центр кафедри професійної освіти

Перейти до вмісту