#Підсумовуючи2020: горизонти спортивних звитяг факультету фізичної культури, спорту і здоров’я

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > #Підсумовуючи2020: горизонти спортивних звитяг факультету фізичної культури, спорту і здоров’я

Протягом всього періоду свого існування в основу спортивно-масової роботи нашого університету закладалася чітка система психолого-педагогічного впливу на особистість студента, глибокі знання фізіологічних основ фізичної активності людини та методики спортивного тренування. Її завдання – формування здорового способу життя, відповідального батьківства й материнства, здатності протистояти негативним соціальним явищам. У контексті цього, відтоді і донині профільними кафедрами проводяться регулярні заходи з пропаганди здорового способу життя, спортивно-масові змагання тощо. Саме цілеспрямована робота колективу дає змогу формувати особистість громадянина, майбутнього фахівця, розвивати фізичне, психічне, соціальне й духовне здоров’я кожного студента, залучати студентську молодь до цінностей загальнолюдської фізичної культури та відродження національних традицій.

Унікальним фактом на теренах України, візитною карткою і гордістю університету є те, що на одній спеціальності «Фізичне виховання» навчалися два брати – всесвітньо відомі боксери, громадські діячі, меценати, учені-педагоги Віталій і Володимир Клички та два Герої України Віталій Кличко та Олена Юрковська.

Фізична культура і спорт в університеті є визначальним фактором здорового способу життя, профілактики захворювань, створення умов для всебічного гармонійного розвитку студентів, сприяння досягнення фізичної та духовної досконалості людини, виявлення резервних можливостей організму і спортивних досягнень, формування патріотизму.

Процес реалізації поставлених завдань мобілізував колектив університету на досягнення певних результатів: поліпшено матеріально-технічне забезпечення фізичної активності студентів, а наявне мультимедійне обладнання додало ефективності у проведенні занять з теорії спорту засобами репозитарію бібліотеки та інтернет-ресурсів. Насамперед, було удосконалено комплекс методичного забезпечення, впроваджено інноваційні за змістом і формою технології навчання. Набули широкої практики майстер-класи з учителями фізичної культури, спортивними федераціями України, організаторами спорту та розробниками здоров’язберігаючих технологій, видатними тренерами та спортсменами-випускниками факультету фізичного виховання. Звіти та світлини щодо майстер-класів розміщені на сайті університету та банерах у спортивній залі університету.

На заняттях зі спортивно-педагогічного вдосконалення, у спортивних секціях, змаганнях та конкурсах підвищують свою майстерність всі студенти спеціальності «Фізична культура» і близько 310 студентів інших спеціальностей.

У 2020 р. факультетом було проведено понад 42 різноманітних змагань для студентів та викладачів університету. Серед них особливе місце посідають легкоатлетичні змагання приурочені пам’яті декана факультету фізичного виховання, професора М.Т. Данилка; пам’яті завідувача кафедри фізичного виховання, доцента Ю.М. Лізньова; велопробіг, приурочений пам’яті майстра спорту, доцента кафедри ТМФВ І.Г. Петренка; міжобласний волейбольний турнір з волейболу пам’яті судді національної категорії, доц. О.О. Борисова; профорієнтаційний турнір, відкрита першість ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» серед учнів Київської області пам’яті директора спортивного клубу О. Шульги з легкоатлетичного кросу та ін.  Легкоатлетичний крос учнів Київської області пам’яті директора спортивного клубу О. Шульги має високий статус обов’язкових змагань. У 2020 р. його включено до «Календарного плану спортивних заходів з легкої атлетики Київської області». Студенти-спортсмени університету взяли участь у 238 обласних, всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях.

Звісно ж, в умовах пандемії Covid-19 значна кількість спортивних змагань та турнірів була відмінена, або перенесена на пізніше. Однак, найвагомішими у 2020 р. були досягнення студентів, які поповнили золотий запас університету Всеукраїнської, Європейської та світової проб.

Зокрема, 1 жовтня 2020 року в іспанському місті Мадрид відбувся 1-й тур групового раунду Ліги чемпіонів. Зустрілися команди – донецький  «Шахтар» та мадридський «Реал». Українська команда здобула перемогу з рахунком  3:2. У складі переможця міжнародного матчу були: студенти 1-курсу – Марк Мампасі, Гліб В’юников, Денис Шостак, 2-курсу – Георгій Судаков, 3-курсу – Анатолій Трубін та магістр – Валерій Бондар.

Третій етап Кубку світу з лижних перегонів та біатлону серед спортсменів з ураженнями ОРА та вадами зору тривав з 1 по 8 лютого 2020 року в німецькому місті Фінстерау. Аспірантка факультету фізичного виховання Олександра Кононова у складі Паралімпійської збірної команди України за три змагальні дні здобула 2 золоті нагороди у спринті та 1 срібну нагороду (індивідуальна гонка) і стала безсумнівним лідером української паралімпійської збірної. На попередньому етапі Кубка світу, який проходив 11‒19 січня 2020 року в норвезькому Ліллехаммері Олександра виборола одну золоту та дві срібні медалі в індивідуальних дисциплінах (клас стоячи), а також здобула бронзу в естафеті.

Міжнародний рейтинговий турнір з сумо «Erd cup» пройшов 12 січня в місті Ерд (Угорщина). Переможцями і призерами стали: Карина Колесник ‒ золота медаль (65 кг до 21р.) та срібна медаль (65 кг, дорослі), Анна Скорик ‒ дві бронзові медалі (80+кг до 21 р.) та в абсолютній категорії, Вікторія Царук ‒ дві срібні медалі серед дорослих у категорії 80+ та абсолютній.

На турнірі «Euro Meet 2020» в Люксембурзі 25 січня 2020 року, студент І курсу Владислав Бухов подолав дистанцію 50 метрів батерфляєм за 23,14 секунд, встановив новий юніорський світовий рекорд з плавання. Хоч 17-річний сковородинівець і фінішував другим, програвши тільки своєму співвітчизнику Андрію Говорову, але цього вистачило для того, аби поліпшити результат американця Майкла Ендрю (23,22 с) і встановити новий світовий рекорд серед юніорів. На дистанції 50 метрів вільним стилем став третім та виконав норматив на Олімпійські ігри 2020 року.

Міжнародний турнір «In the history our glory» відбувся 8 ‒ 9 серпня в м. Києві. Студентка університету Олеся Бессальнова, майстер спорту з армреслінгу та викладач кафедри спортивних дисциплін, ігор та туризму Вікторія Царук, кандидат в майстри спорту стали абсолютними чемпіонками на праву та ліву руку в своїх вагових категоріях.

У Києві 13 жовтня на НСК «Олімпійський» відбувся матч 4-го туру групового етапу Ліги націй, в якому зустрічалися збірні України та Іспанії. Команда України здобула сенсаційну перемогу з рахунком 1:0. Переможний гол у міжнародній зустрічі забив магістр університету Віктор Циганков. У складі команди був ще один магістр факультету фізичної культури, спорту і здоров’я – Валерій Бондар.

Чемпіонат Європи зі спортивної боротьби відбувся 10‒16 лютого 2020 року в м. Рим. Студентка четвертого курсу Аліна Акобія (вагова категорія ‒ 57 кг) у важкій боротьбі здобула срібну медаль. У фіналі борчиня поступилася знаменитій Грейвс Якоб Буллен із Норвегії, чемпіонці Європи-2017 р. серед дорослих, триразовій чемпіонці континенту серед молоді до 23 років, переможниці чемпіонату світу серед кадетів.

Традиційний міжнародний турнір із рукоборства «Відкритий кубок Києва», організувала професійна ліга армрестлінгу України (PAL Ukraine). Міжнародні змагання відбулися 31 жовтня 2020 року в столичному музеї братів Кличків (м. Київ). Університет в турнірі представляла майстер спорту міжнародного класу, членкиня Збірної України з сумо, викладачка кафедри спортивних дисциплін і туризму Вікторія Царук і здобула два «срібла» в боротьбі на праву та ліву руки.

Чемпіонат України з легкої атлетики відбувся в м. Суми 19‒20 лютого. Перше місце у штовханні ядра з результатом 17,29 м посіла випускниця бакалаврату Ольга Голодна, друге місце з результатом 16,12 м ‒ третьокурсниця Тетяна Кравченко, четверте місце з результатом 15,16 м – старший викладач Анна Самолюк, друге місце серед чоловіків з результатом 19,64 м випускник університету Віктор Самолюк.

У своїй віковій категорії Тетяна Кравченко виборола золоту медаль, виконала норматив майстра спорту України і була відібрана для участі в Кубку Європи в Португалії.

Чемпіонат України УПЛ з футболу у 2019‒2020 рр. з 82 очками виграла команда донецького «Шахтаря». Золоті медалі чемпіонів здобули магістри університету, захисники Микола Матвієнко та Валерій Бондар, воротар Анатолій Трубін та півзахисник Олександр Піхальонок. У складі команди був Тарас Качараба, який влітку перейшов у команду «Слован». На другому місці (59 очок) ‒ ФК «Динамо» Київ із своїм лідером, магістром університету Віктором Циганковим і на третьому ‒ ФК «Зоря» Луганськ у складі, якої бронзові медалі отримали півзахисники, бакалаври університету Владлен Юрченко та Дмитро Іванісеня.

Чемпіонат України з годзю-рю-карате відбувся в м. Одеса 17-18 жовтня. Серед 800 учасників наш магістрант Артем Коновалов виборов золоту нагороду в розділі ката-18+. Артем був визнаний кращим спортсменом року, а його тренер Олександр Євгенович Гончаренко – кращим тренером року.

Кубок України зі спортивної акробатики серед дорослих пройшов 12–16 жовтня в м. Вінниця. Студент першого курсу Андрій Василинюк здобув  три бронзові медалі – в багатоборстві, балансовій вправі серед змішаних пар та в динамічній вправі.

Чемпіонат України з армспорту серед юнаків, юніорів та молоді відбувся з 2 по 5 жовтня 2020 року в м. Приморську (Запорізька область). У результаті запеклої боротьби 2 місце на ліву та 3 місце на праву руку в категорії 60+ завоювала студентка університету Олеся Бессальнова.

Чемпіонат України з сумо серед юніорів до 18 років пройшов 7‒11 жовтня в м. Вінниці. Серед призерів студент 2 курсу Віталій Білецький та першокурсниця Тетяна Соха.

Чемпіонат України з легкої атлетики відбувся в м. Суми 27‒29 січня. Перше місце у штовханні ядра серед юнаків  з результатом 16.01м посів студент 1 курсу Іван Демиденко, бронзову нагороду з результатом 15.31 здобув його однокурсник ‒ Павло Канівець.

Кубок України з кікбоксінгу завершився 4 жовтня в м. Черкаси. Упродовж чотирьох днів тривала запекла боротьба у розділі Фул-контакт. Золотий Кубок у вазі 65 кг серед дорослих виборола Ілона Ольховик.

Кубок України з боксу серед жінок проходив з 29 вересня по 3 жовтня в м. Харкові. Загалом участь у змаганнях взяли 250 учасниць з усіх куточків нашої держави, які і розіграли між собою нагороди у різних вікових та вагових категоріях. Найкращою серед жінок у ваговій категорії 81+кг та володаркою Кубку України-2020 стала студентка 4 курсу Марія Ловчинська.

Чемпіонат України з вільної боротьби серед чоловіків до 23 років відбувся 25 ‒ 27 вересня в м. Києві. В олімпійській ваговій категорії до 74 кг. перемогу і звання чемпіона України виборов Денис Павлов, друге місце у вазі 92 кг виборов Данило Підлипенець, а третє у вазі 79  кг ‒ Валентин Бабій.

У 2020 р. в Україні виявлено ТОП-11 фіналістів найпрестижнішої премії для вчителів Global Teacher Prize Ukraine в номінації «Найкращий вчитель фізкультури». Магістрантка факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Тетяна Островець увійшла до ТОП-11 кращих вчителів України. Вона посіла 9 місце.

Кубок України з боксу серед чоловіків  пройшов з 21 по 27 вересня в м. Маріуполі. Блискучі результати показала група студентів та випускників факультету фізичної культури, спорту і здоров’я. Золоті медалі здобули: Ярослав Самофалов (69 кг) та Дмитро Ловчинский (91 кг); срібні ‒ Тарас Бондарчук (63) та Іван Папакін (75), бронзову ‒  Ельвін Алієв (69).

Чемпіонат України з вільної боротьби U-23 стартував 20 серпня і завершився 23 серпня в м. Львові. Майже у всіх вагових категоріях студентки університету стали переможцями і призерами. Зокрема перше місце здобула Тетяна Ріжко (65 кг), другі місця ‒ Аліна Акобія (57 кг), Анна Мазуркевич (72 кг), Лілія Маланчук (53 кг), третє місце ‒ Тетяна Польова (55 кг). У фінальній схватці серед чоловіків вагою 92 кг змагалися два студенти факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Данило Підлипинець та Роман Ричко, які посіли 1 і 2 місця відповідно.

Черговий Чемпіонат України з тріатлону пройшов 2 серпня 2020 р. в м. Харкові. Серед 406 учасників та 41 естафет команда «Сімекс» у складі декана факультету Віктора Куйбіди – 1,9 км плавання, бакалавра цього ж факультету Руслана Саулко – 90 км велопробіг та магістра економічного факультету Анатолія Тірбаха – 21 км біг посіла 5 місце серед чоловіків.

Регулярний чемпіонат Української Суперліги з волейболу (2019‒2020 рр.) серед чоловіків проходив у 23 тури. З 73 очками чемпіоном став волейбольний клуб «Барком-Кажани». Капітаном команди-чемпіона був магістр університету Євген Кісілюк.

Чемпіонат України з сумо серед молоді 21-23-х років та дорослих пройшов 22‒24 лютого у м. Луцьку. Серед призерів та переможців змагань були студенти університету: Карина Колесник ‒ 1 місце (у вазі 65 кг), Анна Скорик ‒ 2 місце (80 кг) серед молоді до 21 року. Двадцятиоднорічні студентки виступили в категорії молодь до 23 років і посіли: Карина Колесник ‒ 1 місце (у вазі 65 кг), Лідія Маланчук ‒ 3 місце (55 кг), Анна Мазуркевич ‒ 3 місце (70 кг), Анна Скорик ‒ 3 місце (80 кг), Даша Ткачук ‒ 3 місце (80 кг). Частина молодих студенток змагалися в категорії дорослі й проявили себе, як справжні бійці. Так, Карина Колесник втретє посіла 1 місце (у вазі 65 кг), Аліна Дуженко ‒ 2 місце (80 кг), Даша Ткачук ‒ 3 місце (80 кг), Вікторія Царук ‒ 3 місце (80+кг) та 2 місце в абсолютній категорії. Загалом команда університету посіла 1 місце і була відібрана на Чемпіонат Європи.

Чемпіонат України з легкої атлетики відбувся 29 ‒ 30 серпня в м. Луцьку. Перше місце у штовханні ядра серед молоді з результатом 15.25 м посіла Тетяна Кравченко і друге місце ‒ серед дорослих. У цій дисципліні серед чоловіків випускник Віктор Самолюк здобув срібну нагороду з результатом 18.01 м.

Чемпіонат України з легкої атлетики серед юнаків відбувся 26-27 серпня в м. Луцьк. Золоту нагороду виборов першокурсник університету Іван Демиденко з результатом 16.37 м.

Себто, фахова підготовка на факультеті фізичної культури, спорту і здоров’я тісно пов’язана як зі спортивно-масовою, спортивно-оздоровчою, так і з патріотичною і практичною підготовкою спортсменів. Наведені приклади яскраво засвідчують, що університет підготував велику плеяду спортсменів національного, європейського і світового масштабів, їхні спортивні досягнення стали візитною карткою України на світовій арені, а особисті досягнення – зразком для наслідування університетською молоддю, прикладом служіння Батьківщині, народу України. І справа не лише в 2020-му році. Давайте пишатися нашими талановитими випускниками усі 365 днів у році, будьмо здорові та багаті!

Прес-служба факультету фізичної культури, спорту і здоров’я

Перейти до вмісту