#Підсумовуючи2020: Факультет фінансово-економічної і професійної освіти підводить риску двадцять першого року своєї діяльності

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > #Підсумовуючи2020: Факультет фінансово-економічної і професійної освіти підводить риску двадцять першого року своєї діяльності

Факультет фінансово-економічної і професійної освіти було створено на зорі другого тисячоліття – двадцять один рік тому, що поклало початок розвитку економічної освіти в університеті. За час свого функціонування, змінюючи назви, персоналії та невпинно крокуючи вперед, факультет став одним із найбільших і найдинамічніших в університеті. Традиція і погляд в майбутнє, теорія і практика, мудрість і досвід викладачів, безкінечна енергія студентів – це є суть і джерела його конкурентних переваг.

Нині на ФФЕПО (віднедавна це нова абревіатура факультету – прим.авт.) здійснюється підготовка студентів за галузями знань: 05 Соціальні та поведінкові науки (спеціальність 051 «Економіка»), 07 Управління та адміністрування (спеціальність 071 «Облік і оподаткування», 072 «Фінанси, банківська справа та страхування»), 01 Освіта/Педагогіка (спеціальність 015 «Професійна освіта (товарознавство)», 015 «Професійна освіта (харчові технології)», 015 «Професійна освіта (сфера обслуговування)».

Станом на 2020 р. на факультеті фінансово-економічної і професійної освіти здійснює науково-педагогічну роботу 51 працівник – 8 докторів та 31 кандидат наук. У той же час, зріють і молоді прогресивні науковці – за кафедрами факультету закріплено 2 докторанти та 40 аспірантів. Якщо говорити про кількісний склад здобувачів освіти, то на 1 грудня 2020 року тут навчається 830 студентів – 360 студентів денної форми навчання та 470 заочної.

У 2020 році професорсько-викладацький склад факультету фінансово-економічної і професійної освіти не стояв на місці, а тому, завершуючи цей календарний рік, йому справді є про що розповісти, адже колективом було опубліковано: 26 розділів у колективних монографіях загальним обсягом 36,9 у.д.а.; 25 навчально-методичних посібники – 158,5 у.д.а.; 47 статей у фахових виданнях та журналах – 34,9 у.д.а.; 18 – статей у зарубіжних виданнях – 7,7 у.д.а.; 32 статті опубліковано у міжнародних базах даних, зокрема – Scopus та Web of Science – 16,2 у.д.а.; 49 статей видано у збірниках наукових праць – 21,2 у.д.а.; 98 праць опубліковано у збірниках матеріалів конференцій – 25,2 у.д.а.. Cпільно із зарубіжними науковцями з партнерських інституцій за кордоном було видано 9 монографій.

Не стало на заваді ефективного поступу факультету й поширення COVID-19 – протягом календарного року викладачі кафедр факультету фінансово-економічної і професійної освіти дистанційно брали активну участь в різних наукових заходах: 23 квітня 2020 р. доктор економічних наук, професор Микола Ігнатенко брав участь у роботі ІІ Міжнародної науково-практичної конференції присвяченої 100-річчю Полтавської державної аграрної академії. У свою чергу, професор Лариса Мармуль та доценти Світлана Кучеренко й Людмила Леваєва підтримали роботу Міжнародної науково-практичної конференції присвяченої 90-річчю від заснування Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка. Крім того, Світлана Юріївна та Людмила Юріївна прийняли активну участь у роботі ІX Міжнародної науково-практичної конференції студентів і молодих учених, що проходила 18-19 лютого 2020 р. у м. Бердянськ, а доцент Євгеній Костик доповнив своєю присутністю роботу І Міжнародної науково-практична конференція «Бізнес, інновації, менеджмент: проблеми та перспективи», що відбулася у квітні 2020 р. м. Київ.

Важливим напрямком діяльності факультету фінансово-економічної і професійної освіти протягом багатьох років залишається тісна співпраця із зарубіжними навчальними закладами, що базується на укладених договорах та реалізується шляхом проведення спільних наукових досліджень, участі у наукових проєктах, публікації статей у фахових виданнях, забезпеченні мобільності студентів та викладачів України, Білорусі, Латвії, Литви, Польщі та Грузії. Зазначимо, що у своїй основі така співпраця містить спільні наукові дослідження, мобільність викладачів та студентів, спільні наукові конференції, публікації наукових статей, представництво у редакційних колегіях Міжнародних наукових журналах, тощо. Поміж тим, програми співпраці із зарубіжними навчальними закладами передбачають й розширення грантових програм і мобільності викладачів.

Загалом, факультет фінансово-економічної і професійної освіти має дванадцять угод про співпрацю із вищими навчальними закладами зарубіжних країн. Приміром, у рамках міжнародної співпраці на базі факультету економіки і управління міста Торунь (Польща) за підтримки Європейського Союзу створено науковий центр регіональних досліджень країн Центральної та Східної Європи, членом якого є факультет фінансово-економічної і професійної освіти. Принагідно, факультетом підписано й додаткову міжнародну угоду, яка забезпечить мобільність викладачів і студентів з Економічним університетом у Вроцлаві (Польща). 

Обмеження пандемійного року не стали на заваді співпраці науковців факультету фінансово-економічної і професійної освіти й із їх закордонними партнерами: Світлана Кучеренко та Людмила Леваєва поділилися своїми розробками під час роботи Міжнародної наукової конференція «International Scientific Conference 30 years: Transition, Lessons and Perspectives», що проходила у м. Софія (Болгарія), а Микола Ігнатенко та Микола Кучеренко, Лариса Мармуль та Людмила Леваєва, Світлана Кучеренко та Оксана Паламарчук, а також Тетяна Рибакова своїми науковими здобутками підтримали роботу ХІ Міжнародної наукової конференції «CONTEMPORARY ECONOMIC PROBLEMS «Thirty Years of Transition», яка відбувалася 16 вересня 2020 р., в Університеті економіки в місті Катовіцe (Польща).

Протягом року факультет було активно представлено у ході низки міжнародних виставок. Відтак, 12-14 жовтня 2020 р. відбулася ХІІ Міжнародна виставка «Інноватика в сучасній освіті» й виставка освіти за кордоном «World Edu», організатором якої була компанія «Виставковий Світ» за інформаційної та методично-організаційної підтримки Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України. Команда факультету запропонувала провести педагогічний коучинг на тему: «Інноваційні інструменти педагогічної взаємодії в процесі організації освітньої діяльності закладів вищої освіти». На заході, із доповідями, мали можливість виступити: кандидат економічних наук, доцент Світлана Кучеренко, яка розповіла про кoнцептуaльнi зaсaди зaстoсувaння технoлoгiй дистaнцiйнoгo нaвчaння в oргaнiзaцiї нaвчaльнoгo прoцесу закладу вищої освіти; доктор педагогічних наук, професор Ірина Доброскок та кандидат педагогічних наук, доцент Наталія Ржевська з напрацюваннями з теми «Інтенсифікація процесу навчання в умовах зростання обсягів інформації та швидкого розвитку інформаційно-комунікаційних технологій»; кандидат історичних наук, доцент Євгеній Костик з темою «Особливості організації навчально-наукової та міжнародної роботи факультету фінансово-економічної і професійної освіти, як однієї із складових інноваційного інструментарію педагогічної взаємодії ЗВО» та кандидат економічних наук, доцент Наталія Євтушенко з темою «Інноваційні підходи у профорієнтаційній роботі ЗВО».

Факультет фінансово-економічної і професійної освіти щорічно проводить наукові заходи міжнародного, всеукраїнського та регіонального характеру. Зокрема, 2020 рік був означений проведенням таких заходів: ХІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Умови економічного росту у країнах з ринковою економікою» (23-24.04.2020 р.); Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Професійна освіта в Україні та світі в умовах євроінтеграційних викликів і цивілізаційних змін ХХІ століття» (4-5.06.2020 р.); Всеукраїнська науково-практична конференція «Зміст і технології навчання у педагогічній професійній освіті» (16.01.2020 р); Всеукраїнська конференція молодих науковців та студентів «Теоретичні та прикладні аспекти формування професійної компетентності майбутніх фахівців у контексті їхнього професійного розвитку» (листопад 2020 р.) та І Всеукраїнська конференція «Боголібські читання» (18.09.2020 р.).

Не зайве відзначити, що на факультеті фінансово-економічної і професійної освіти у 2020 році періодично, в силу реалій часу, проводилися наукові семінари та круглі столи: Науково-практичний семінар «Стан та перспективи розвитку сфери гостинності, обліку, фінансів та підприємництва в умовах трансформації економіки» та Всеукраїнський науково-практичний семінар «Стан та перспективи розвитку сфери гостинності, обліку, фінансів та підприємництва в умовах трансформації економіки» (лютий 2020 року); Науково-методичний круглий стіл «Сучасні форми і методи викладання і навчання майбутніх магістрів з професійної освіти» (серпень 2020 р.) та Науково-методичний круглий стіл «Академічна доброчесність у науково-дослідній роботі здобувачів ВО» (жовтень 2020 р).

У рамках міжнародного проєкту «Зміни педагогічних факультетів та університетів у ХХІ столітті», що реалізує Університет імені Масарика за підтримки Чеської агенції розвитку, викладачами університету-учасниками проєкту було проведено тижневу серію навчальних семінарів для колег-освітян: проректором з навчально-методичної роботи Вячеславом Різником спільно з деканом факультету фінансово-економічної і професійної освіти Світланою Кучеренко було розглянуто проблему «Забезпечення якості освіти в університетському середовищі, інструменти оцінки та застосування їх на практиці (досвід чеських університетів)». Під час семінару розглядалися кращі практики Університету імені Томаша Баті у Зліні (система забезпечення якості, підходи до оцінки академічних і наукових співробітників, принципи проведення досліджень серед потенційних абітурієнтів) та досвід із забезпечення якості Університету Масарика (основні принципи забезпечення якості, роль нових університетські органів у забезпечення якості, процедури пов’язані з освітніми програмами, особливості функціонування програмної ради). У свою чергу, доцентом кафедри економіки Тетяною Рибаковою було розглянуто проблему «Як навчати і привчати до якості у часи COVID-19: використання технологій і нових підходів. Досвід університету імені Масарика (м. Брно, Чехія)». Під час семінару було розглянуто сучасні технології і нові підходи до онлайн-навчання, що використовуються в університеті імені Масарика (м. Брно, Чехія), і запровадження яких в навчальний процес є одним з ключових чинників забезпечення якості підготовки здобувачів вищої освіти в умовах глобальних викликів, пов’язаних з пандеміями. Також було висвітлено принципи, на яких базується онлайн-навчання в університеті імені Масарика, та можливості сучасних онлайн-інструментів навчання в контексті підвищення якості освіти (майданчики для спільного малювання, інтерактивні презентації, соціальні інтернет-сервіси, вікторини, всесвітні академії, інструменти для онлайн-графіки тощо).

Врешті, значна увага на факультеті приділяється проблемам підготовки молодих науковців та залучення їх до міжнародної співпраці. У внутрішньо-університетському просторі студенти нашого факультету є активними членами та активістами Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених університету й регулярно долучаються до організації та проведення його науково-просвітницьких та розважальних заходів. Проте не менш активними студенти факультету фінансово-економічної і професійної освіти є на зовнішній арені, й щорічно займають призові місця у Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт. Не став винятком з правил і 2020-ий: студент І курсу спеціальності «Економіка» Роман Цибуля під керівництвом доктора економічних наук, професора Миколи Ігнатенка здобув І місце у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з «Управління спортивно-оздоровчою діяльністю» що відбувався у Національному університеті кораблебудування імені адмірала Макарова. У свою чергу, студентка І курсу магістратури спеціальності Галина Лаврега «Фінанси, банківська справа та страхування» під керівництвом того ж Миколи Миколайовича здобула 3-тє місце у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з «Економіки сільського господарства та АПК», що відбувався у Подільському державному аграрно-технічному університеті. Крім того, під керівництвом кандидата економічних наук, доцента Людмили Леваєвої ця студентка здобула 2-ге місце у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з «Управління у сфері економічної конкуренції», що проходив у Полтавській державній аграрній академії.

Власне, це лише поодинокі здобутки нашого факультету, які не можна не згадати користуючись передсвятковою нагодою люб’язно наданою сайтом університету. Справедливо зазначити, що кожен член нашого колективу – від студента до викладача й співробітника – щоденно докладає максимум зусиль і робить все належне заддля успішного поступу рідного університету, країни та розквіту освітньо-наукової царини. Сподіваємося, прийдешній рік буде куди щедрішим на можливості, умови, здобутки які стосуються нашого факультету та зичимо усім нашим колегам і партнерам міцного здоров’я, безмежного щастя, миру та достатку в оселях. Тримаємось разом, і все неодмінно буде гаразд. Веселих і щасливих свят!

Прес-служба факультету фінансово-економічної і професійної освіти

Перейти до вмісту