Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Підсумовуючи 2020 рік: відбулася Конференція трудового колективу

Календарний рік повільно підходить до свого завершення, а відтак в нашому університеті вже розпочинають підводити його підсумки та звітувати про діяльність структурних підрозділів та науково-педагогічних персоналій у означений час. У вівторок, 15 грудня 2020 року, на платформі Microsoft Teams, відбулася звітна конференція трудового колективу Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Засідання було ознаменоване звітом ректора університету Віктора Коцура про виконання ним умов контракту за 2020 рік, а також звітом голови профкому університету Сергія Закопайла про виконання умов колективного договору.

Традиційно, згідно Статуту, Конференцію веде президія, яка обирається на звітний період, тобто на 5 років. Відтак, цьогоріч до президії ввійшли голова профкому університету Сергій Закопайло, ректор університету Віктор Коцур, кандидат педагогічних наук, доцент Валерій Хомич, керівник навчального відділу, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики технологічної освіти та комп’ютерної графіки Анатолій Брехунець та керівник загального відділу Ірина Гагаріна. Проводити збори президія доручила Анатолію Івановичу, який і відкрив засідання Конференції.

Коли, нарешті, делегати підійшли до розгляду питань порядку денного, доктор історичних наук, професор, ректор університету Віктор Коцур прозвітував про виконання умов контракту за 2020 рік. Робота ректора у звітному періоді була спрямована на виконання вимог контракту № ІІІ-54 від 22 червня 2016 року відповідно до законодавчих актів України, таких як: Закони України «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про наукову і науково-технічну діяльність»; Указів Президента України з освітніх питань, «Національної доктрини розвитку освіти» Концепції розвитку педагогічної освіти постанов Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про державний вищий навчальний заклад», «Про затвердження Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів», «Про державну національну програму «Освіта» («Україна ХХІ століття»)», Концепції «Нова українська школа», наказів Міністерства освіти і науки України та інших нормативних документів.

Сьогодні університет системно модернізується шляхом формування нового освітнього простору, оновлення матеріально-технічної та навчально-лабораторної баз, застосування сучасних інформаційних технологій, модульного навчального середовища, формування потужного науково-методичного супроводу освітнього процесу.

Повністю ознайомитись із доповіддю Віктора Петровича ви зможете у прикріпленому Звіті ректора за 2020 р., в якому детально розглядаються основні напрями діяльності Державного вищого навчального закладу «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», його здобутки, проблеми й перспективи розвитку в аспекті виконання контрактних зобов’язань ректора, доктора історичних наук, професора, дійсного члена НАПН України Віктора Коцура.

На завершення своєї доповіді Віктор Петрович відмітив:

«Підсумовуючи сказане, зазначу, що моя організаційно-управлінська діяльність, як ректора, за звітний період була спрямована, насамперед, на подальше підвищення якості освітніх послуг, розвиток наукового потенціалу та міжнародних проєктів, забезпечення стабільного матеріально-технічного та фінансового стану, розвиток студентського самоврядування, зміцнення кадрового потенціалу, забезпечення соціальних гарантій усіх членів трудового колективу та здобувачів університету.

У звітному 2020 році університет, завдяки наполегливій і плідній роботі всього колективу, розвивався динамічно, на оновленій матеріально-технічній, модернізованій навчально-лабораторній базах. Завдяки сучасним інформаційним технологіям, потужному науково-методичному супроводу, нам вдалося вийти на новий якісний рівень управлінської роботи, навчально-виховної, науково-дослідної, культурно-просвітницької. І наш обов’язок докласти всі зусилля, щоб університет і в подальшому залишався серед лідерів педагогічної освіти і науки України.

Загалом, діяльність ректора й Університету здійснювалася з метою подальшого становлення конкурентоспроможності закладу вищої освіти, забезпечення високоякісної освіти, науки та інноваційної діяльності, у рамках чинного законодавства та реалізації контракту з МОН України.

Наступний 2021 рік буде не менш складним, як і попередні. Проте, сподіваюся на подальшу спільну діяльність усіх, хто готовий брати активну участь у розбудові Університету, що спрямована на виконання стратегічних планів по створенню ефективно працюючої системи багатопрофільної, високоякісної підготовки фахівців, утвердженню Університету як сучасного, інноваційного, регіонального закладу вищої освіти, діяльність якого базується на глибоких багатовікових традиціях і відповідає сучасним вимогам інформаційного суспільства, кращим зразкам вітчизняної та зарубіжної вищої школи.

Дякую за увагу. Вітаю усіх з наступаючим Новим 2021 роком. Бажаю миру, добра і злагоди, міцного здоров’я, щастя і благополуччя Вам і Вашим родинам, подальшої плідної праці на благо Української держави!»

У свою чергу, голова профспілкового комітету, відповідальний секретар приймальної комісії, завідувач кафедри спортивних дисциплін, ігор і туризму, кандидат педагогічних наук, доцент Сергій Закопайло доповів про роботу, виконану за 2020 рік:

«Шановні делегати, на обліку в нашій профспілковій організації стоїть 2693 осіб, 2115 студентів і 578 працівників університету. Первинна профспілкова організація, профком університету, працює згідно з Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Законом «Про вищу освіту», «Законом про охорону праці», Статутом профспілки  працівників освіти і науки України, Статутом університету та іншими нормативними документами.

Головним завданням профспілкового комітету є правовий і соціальний захист членів профспілки. Вирішенню проблем сприяє виконання колективного договору між адміністрацією університету і колективом, інтереси якого представляє профспілка.

Особливу увагу Профспілковий комітет приділяє дотриманню положень колективного договору – основного документа, що захищає трудові й соціальні права членів профспілки. Колективний договір на 2020-2022 роки затверджений на Конференції трудового колективу 22 листопада 2019 р., протокол № 4.

Система управління, зокрема система колективних угод, яка сьогодні існує в університеті, демократизує взаємодії адміністрації та профспілки.

Слід зазначити, що адміністрація і профком дотримуються умов виконання колективного договору. В університеті в цілому, і в профспілковій організації, зокрема, склався позитивний, сприятливий морально-психологічний клімат; відсутні конфлікти, існує порозуміння і співпраця між керівництвом університету та профкомом, що їхня діяльність спрямована, насамперед, на розвиток університету, задоволення потреб його працівників, аспірантів, студентів, вирішення соціальних питань.

Звичайно, бувають і виробничі суперечності, між працівниками і адміністрацією університету, які потребують спільного правового, законного вирішення.

Профком відстоює інтереси працівників не лише у внутрішньоуніверситетських відносинах. Представники профкому, разом з керівництвом та представниками обласної профспілкової організації працівників освіти неодноразово були учасниками на всеукраїнських акцій профспілок, включаючи протестні.

Адміністрація та профспілковий комітет вживають всіх необхідних заходів щодо збереження існуючих та створення нових робочих місць. Згідно умов колективного договору зарахування на роботу здійснюється на підставі Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту» та Кодексу Законів про працю України».

У блоці питань «Різне» декан факультету історичної і соціально-психологічної освіти, доктор політичних наук, професор, професор кафедри політології Борис Дем’яненко висловив свою думку щодо того, як влучно було обрано новий колектив проректорів університету, а також виразив своє захоплення робою навчально-наукового центру забезпечення якості освіти і відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю.

Декан факультету технологічної і математичної освіти, доктор історичних наук, професор кафедри теорії і методики технологічної освіти та комп’ютерної графіки і кафедри історії та культури України Олексій Гончаренко відмітив ефективність організації навчального процесу в умовах пандемії.  У свою чергу, голова Студентської ради університету Вікторія Власюк подякувала адміністрації університету за допомогу і підтримку в усіх починаннях студентського самоврядування і висловила свої сподівання на подальшу їх співпрацю.

Подякувала за допомогу в організації дистанційного навчання відділу PR-технолологій та зв’язків з громадськістю завідувач кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання, доктор філологічних наук, професор Галина Мазоха. Завідувач кафедри професійної освіти, доктор педагогічних наук, професор Ірина Доброскок подякувала особисто ректору Віктору Коцуру за підтримку центру інноваційного навчання та трансферу технологій.

Керівник навчально-наукового центру забезпечення якості освіти, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Олена Усик висловила свою вдячність структурним підрозділам за мобілізацію сил при проходженні акредитації в таких складних умовах.

У відповідь на звіт голови профспілкового комітету Сергія Закопайла, декан факультету фізичного виховання, кандидат біологічних наук, доктор історичних наук, професор кафедри біології, методології і методики навчання Віктор Куйбіда відмітив те, що профспілка завжди допомагає студентам, науково-педагогічним працівникам та співробітникам і виразив свою щиру вдячність за це.

Видається, рік, що за лічені дні відійде в історію, було прожито не дарма, адже з нами залишаються той досвід, ті досягнення і перемоги, які він подарував. 2020 рік був непростим, але він збагатив нас новим професійним і життєвим досвідом, радістю зустрічей й відкриттів, перемог і досягнень, згуртував нас і дав поштовх у майбутнє. Тож в новому році бажаємо Вам ставити якомога амбітніші цілі, пізнавати нові світи та досягати своїх цілей!

Перейти до вмісту