Сьогодні в Україні День пам’яті жертв голодоморів – ми пам’ятаємо!

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Пам'ятаємо > Сьогодні в Україні День пам’яті жертв голодоморів – ми пам’ятаємо!

Кожної четвертої суботи листопада ми згадуємо велику трагедію в українській історії – День пам’яті жертв голодоморів. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

Голодомор 1932-1933 років в Україні – не історична минувшина, а трагічна сторінка історії, яка не має терміну давності і забуття. Вона була і залишається незагоєною раною генетичної пам’яті українського народу. Понад 7 мільйонів українців заморили штучним голодом для досягнення злочинної політичної мети – ослаблення та винищення волелюбного українського селянства – соціальної основи нації.

Період української Незалежності став часом складного усвідомлення причин перебігу та наслідків національної катастрофи українців. Нині ми маємо для себе чітко зрозуміти – головною, неперехідною цінністю для нас є власна держава. Бо лише здобуття Україною незалежності та демократичний шлях, який ми обрали, є надійною гарантією того, що це ніколи не повториться.

Університет Григорія Сковороди закликає кожного з Вас вшанувати жертв Голодомору хвилиною мовчання чи молитвою, а о 16:00 запалити свічку пам’яті на вікнах власних осель або біля меморіалів Голодомору.

Не забуваймо про одну з найтрагічніших сторінок історій українського народу, яка забрала мільйони життів невинних людей.

Перейти до вмісту