День української писемності та мови відзначили написання радіодиктанту на платформі Microsoft Teams

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > День української писемності та мови відзначили написання радіодиктанту на платформі Microsoft Teams

День української писемності та мови – свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада, у день пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. У цей день традиційно покладають квіти до пам’ятників світочам українського слова, відзначають його найкращих сучасних популяризаторів, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою, у цей день стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, тощо.

Крім того, саме у цю дату всі охочі пишуть традиційний радіодиктант від «Українського радіо», який цьогоріч відбувався вже вдвадцяте. Відтак, зранку усі охочі сковородинівці теж могли долучитися до його проведення на платформі Microsoft Teams, де сковородинівські співорганізатори значно розширили усе, що відбувалося в Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського, зокрема залучили провідних філологів університету. Зокрема, перед початком ретрансляції, учасники онлайн-зібрання поспілкувалися з відомою українською мовознавицею у галузі філології та журналістики, доктором філологічних наук, професоркою Мариною Навальною, а по завершенні – з кандидатом філологічних наук, доцентом кафедри української лінгвістики та методики навчання факультету української та іноземної філології Людмилою Довбнею, яка поділилися з присутніми своїми враженнями з приводу складнощів проведення та написання диктанту у 2020 році. На початку заходу зі святом сковородинівців привітав кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з навчально-методичної роботи університету Вячеслав Різник.

Усі присутні безпосередньо в програмному середовищі мали змогу переглянути ввімкнення зі студії «UA: Першого», де ведучі розповіли глядачам історію диктанту й дали змогу усім охочим підготуватися до написання. Сам радіодиктант, автором тексту якого у 2020 році став письменник Іван Малкович, розпочався пів на десяту, його начитувала акторка Римма Зюбіна.

Зазначимо, що текст диктанту оприлюднять на сайті  «Українського радіо» 11 листопада, а нині ви маєте час для надсилання готового тексту – астрономічну доба. Аркуш паперу з написаним від руки текстом можна сфотографувати і надіслати на електронну адресу rd@ukr.radio. Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. Результати оголосять упродовж 1-2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. Ті, хто напише без жодної помилки, отримають подарунки.

Мова – це фундамент державності, це наша національна зброя, тож ми щиросердно вітаємо усіх сковородинівців зі святом. Вчіть українську, шануйте її та поважайте. Слава Україні!

Перейти до вмісту