Пішов у засвіти професор Леонід Волков [інформацію оновлено]

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Співчуття > Пішов у засвіти професор Леонід Волков [інформацію оновлено]

Сьогодні на 83-ому році пішов з життя доктор педагогічних наук, професор кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту факультету фізичного виховання нашого університету, член-кореспондент академії національного прогресу України, заслужений працівник освіти України Леонід Вікторович Волков.

Біографічна довідка. Леонід Вікторович народився 24 лютого 1937 року у місті Красноярську (Росія). У 1955 році вступив до Харківського педагогічного інституту фізичного виховання імені Григорія Сковороди, де отримав освіту викладача фізичного виховання, анатомії та фізіології людини.

Професійну діяльність розпочав на посаді вчителя фізичної культури в Полтаві, директором та тренером дитячо-юнацької школи в м. Лозвині на Полтавщині.

Після служби в армії та праці вчителем був зарахований до аспірантури Київського державного інституту фізичної культури, яку закінчив у 1968 році, захистивши в МДУ дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук з проблеми теорії та методики спортивного відбору.

Працював на посадах викладача, старшого викладача, доцента, професора, декана факультету підвищення кваліфікації працівників вищої школи Національного університету фізичного виховання і спорту в Києві.

Проблемі фізичного виховання дітей та підлітків була присвячена і дисертація на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук, яку він захистив у 1991 році.

З 1989 року – завідувач кафедри теорії та методики фізичного виховання ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Основним науковим напрямом протягом усієї професійної діяльності педагога та дослідника було фізичне виховання та спортивна підготовка дітей, підлітків та юнаків. Був доповідачем міжнародних наукових конференцій, конгресів, симпозіумів, семінарів та опублікував близько 300 праць.

Науковою школою, якою керував професор Волков, було підготовлено та захищено близько 40 кандидатських і докторських дисертацій, зокрема дисертацію всесвітньо відомого боксера, Героя України, нинішнього міського голови міста Києва Віталія Кличка, а лекційні курси та консультації прослухали фахівці в Сирії, ОАЕ, Йорданії, Ізраїлі, Польщі, Словенії, Німеччини та інших державах світу.

Протягом життєвого та науково-педагогічного шляху Леонід Вікторович брав активну участь у розробці наукових та методичних основ фізичного виховання та спортивної підготовки дітей і молоді України, був членом наукових спеціалізованих рад із захисту дисертаційних робіт, науково-методичних рад Міністерства освіти і науки України, Міністерства сім’ї, молоді та спорту України.

За великі досягнення у навчальній, виховній та науковій діяльності мав державні нагороди, численні грамоти та звання.

Сьогодні університет втратив успішного науковця, відмінного колегу, чуйного наукового керівника та наставника багатьох поколінь сковородинівців. Справа Леоніда Волкова неодмінно буде продовжена його  вихованцями та учнями.

Прощання відбудеться завтра, 24 жовтня 2019 року, о 8:45 біля патологоанатомічного відділення Переяслав-Хмельницької центральної районної лікарні.

Ректорат, професорсько-викладацький склад університету факультету фізичного виховання та, зокрема кафедри фізичного виховання і спорту, профспілковий й трудовий колективи і студенти глибоко сумують та висловлюють співчуття родині та близьким Леоніда Вікторовича. Світла та Вічна Пам’ять. Царство Небесне!

Перейти до вмісту