Сковородинівська родина одяглась у барвисті вишиванки та яскраво відзначила День знань

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Сковородинівська родина одяглась у барвисті вишиванки та яскраво відзначила День знань

Сонячного недільного ранку, 1 вересня 2019 року, вся університетська родина, одягнувшись у барвисті вишиванки, знову зібралася разом аби прийняти до своєї родини новоспечених сковородинівців й відсвяткувати довгоочікуваний День знань та початок нового навчального року. Обличчя викладачів та студентів вирізняють яскраві посмішки, а першокурсників можна вирізнити за трішки розгублений поглядом – всі навколо готуються до старту урочистої частини свята, на яке деякі з присутніх з нетерпінням очікували, певно, ще від самого початку літа.

Близько десятої години ранку на майданчику біля входу в центральний корпус університету вже не злічити кількості студентів та їх рідних та друзів, викладачів та бувалих студентів, а фанфари віщують про довгоочікуваний початок нового 2019-2020 навчального року: до присутніх звертається керівник соціально-гуманітарного відділу університету, ведучий Андрій Іващенко та оголошує про початок урочистого зібрання, яке є одним із найважливіших в університетському календарі – урочистим і відповідальним водночас. Як відомо, віддавна воно об’єднує усіх студентів, починаючи від наймолодших, тих, хто чи не вперше переступив поріг нової альма-матер, закінчуючи найстаршими, для яких таке святкування старту нового навчального року віддавна не в новинку. Попри це, кожен з них, у ці миті, знаходиться у передчутті нових знань та вражень від того, що підготувало для них життя на найближчі дев’ять навчальних місяців.

Традиційно, ведучий проводить перекличку – на назви своїх факультетів відгукуються радісні гурти голосів студентів фінансово-гуманітарного, природничо-технологічного, філологічного, педагогічного, соціоісторичного факультетів та факультету фізичного виховання, з усіх сил намагаючись переважити попередників своєю чисельністю на згуртованістю.

Урочисте зібрання присвячене Дню знань нарешті оголошується відкритим: усі присутні виконують Гімн нашої держави, а над університетським подвір’ям здіймається Державний Прапор України, який піднімають кращі студенти університету Роман Білоусов та Ангеліна Бараняк. За ним місця на флагштоках займають стяги університету, студентської ради та студентського волонтерського корпусу. Їх піднімають Каріна Вавілова, Ліза Димарецька та Діана Чечко. Університетська родина дружно виконує традиційний «Gaudeamus», студенти Вадим Бовшик та Вікторія Власюк покладають квіти до погруддя видатного українського філософа та педагога Григорія Савича Сковороди, чиє ім’я гордо носить наш навчальний заклад – свято набуває обертів.

Після цього з вітальним словом до університетської родини звертається ректор університету, академік Національної академії педагогічних наук, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України Віктор Коцур, зазначаючи, що День знань консолідує всю українську громаду – хтось іде до 1 класу, хтось переступає поріг університету, хтось – аспірантури чи докторантури. Так чи інакше, усіх їх об’єднує свято знань, окрилюючі на нові досягнення, нові сподівання, нові надії.

Віктор Петрович відмітив:

«Цьогоріч наш університет поповнився майже двома з половиною тисячами студентів, серед яких 1300 осіб вперше вступили до нашого університету. Ми пишаємося, що серед наших вступників – 109 учасників бойових дій, людей, які захищали свободу і незалежність нашої Батьківщини; 21 особа внутрішньо переміщених; багато кандидатів і майстрів спорту, переможців творчих конкурсів. Університет поповнився дуже потужним творчим розмаїттям, яке збагачуватиме нашу сковородинівську родину, тому що кожен студент, який навчається у нас – це, насамперед, особистість, яка може сповна реалізувати свої таланти та прагнення упродовж навчання. Ми закликаємо, щоб в стінах нашого університету ви не лише опановували нові знання, навички, освітні та наукові технології, але й були активними учасниками тих змін, які відбуваються у суспільстві, державі та нашому університеті, тому ми розглядаємо вас як активних агентів змін. І це чудово, адже перед вами відкриваються великі перспективи для реалізації себе не лише на території України, а і на теренах Європейського Союзу. Тож нехай квітучим рушником стелиться ваша дорога до країни знань. Максимально використовуйте ті можливості, які надає вузівська освіта. Бажаємо вам і вашим родинам добра, щастя, успішного старту, потужних успіхів на ниві освіти та науки задля України, її розквіту та її майбутнього.»

З привітанням із Львівщини та піснею «Я – українець» перед учасниками зібрання виступає магістрант нашого університету Азубіке Чіджоке, після чого слово має міський голова Переяслава-Хмельницького Тарас Костін: «Мені дуже приємно бути присутнім тут і від імені громади міста Переяслава привітати з початком навчального року. Пам’ятайте, що повноцінними студентами ви станете після посвяти. Головне – ведіть здоровий спосіб життя, адже в здоровому тілі – здоровий дух! Бажаю всім нам вірити в світле майбутнє, бути впевненими в завтрашньому дні і, звісно, мирного неба! В добру путь!».

Гарними враженнями від альма-матер та щирістю слів сповнений виступ гості університету, народної депутатки України ІX-го скликання Анни Скороход: «Вітаю вас з цим чарівним святом. Пам’ятайте, що майбутнє України в наших руках, воно залежить від кожного з вас і починається із кожного з вас. Можливо, зараз серед нас стоїть майбутній міністр освіти і науки України, а, можливо, тут є майбутні депутати. Ми розпочинаємо час змін і, сподіваємося, що ви ці зміни продовжите, тому що Україна заслуговує на неймовірне майбутнє, і воно в наших руках. Хочу сказати, що студентські роки – це найкращі роки життя. Насолоджуйтесь кожним днем і давайте не будемо забувати, що той, хто володіє знаннями та інформацією, той володіє світом. Наснаги вам, а викладачам – терпіння!».

Забігаючи наперед, зазначимо, що по завершенню урочистого зібрання мали нагоду поспілкуватися з пані Анною як депутаткою, про захисницею та громадською діячкою у стінах конференц-зали імені Василя Сухомлинського. У цікавій та невимушеній формі та атмосфері пані Анна відповіла чи не на усі питання студентів та викладачів, поділившись своїми міркуваннями щодо того, якою вона бачить Україну через кілька років, як буде вирішено питання децентралізації, чи будуть створені молодіжні центри по округу. Не обійшлось і без запитань особистого плану. Студентам було цікаво, хто підтримував Анну Костянтинівну у її діяльності, чи були в її оточенні люди, які не розуміли її поглядів, що подарували їй студентські роки, чи вистачає їй часу на особисте життя тощо. По завершенню, пані Анна порадила студентам бути впевненими у своїх силах, не боятись пробувати щось нове і добре подумати над тим, чи знайшли вони своє покликання у житті. «Якщо ви не впевнені, що знаходитесь там, де повинні, то терміново робіть усе, аби бути у сфері, яка вам дійсно до вподоби» побажала народна депутатка наостанок зустрічі.

А ми повертаємося на свято, де після музичної родзинки у виконанні Аліни Набухотної до слова запрошується наш героїчний земляк, ветеран 72-ої бригади окремої роти розвідки, студент нашого університету Олексій Хіміч, який дає настанову усім присутнім: «Ви повинні показати всім, що ми вільні, адже для цього ми і боролися й продовжуємо боротися за свободу нашої Батьківщини. Ми не можемо скоритися, адже ми такий народ. Проте нас уже довгий час намагаються поставити на коліна, але ж ми рівно стоїмо на ногах, ми не можемо зігнутися ні перед ким! Ми – вільний народ! Тож пам’ятайте про це, і розповідайте своїм дітям. Якщо ви будете розуміти, як здобувалася і продовжує здобуватися ця воля, то це розумітимуть і ваші діти. Слава Україні!». Присутні дякують Олексію за мотивуючі та щирі слова прикладаючи руку до серця – підтримуючи громадянську акцію «Завдяки тобі», яка стартувавши порівняно нещодавно починає набирати все більших обертів. Після цього студенти Вадим Домарецький та Інна Коренівська мають честь покласти квіти до меморіалу загиблим бійцям АТО, а талановита студентка Вікторія Вигівська підтримує патріотичну ноту урочистостей своєю піснею.

Врешті, наступає та довгоочікувана мить, коли першокурсники виходять на центр майданчику навпроти головного входу університету задля складання традиційної клятви студентів. Її виголошує голова студентського бюро університету Владислав Міранович, а першокурсники урочисто повторюють і сповнюють юною наснагою та вірою у світле майбуття фразу «Клянусь!». З цього моменту юні студенти та молоді спеціалісти стали частиною великої дружної університетської родини. Після клятви ректор університету, за давньою традицією, передає першокурсникам факультету фізичного виховання Олексію Чирці та фінансово-гуманітарного факультету Яні Артеменко, символічні ключ від країни знань та студентський квиток.

Вже після лінійки Олексій ділиться своїми враженнями: «Я радий, що від імені усіх першокурсників цього університету отримував ключ – це дуже велика честь для мене. Мені неймовірно сподобався сьогоднішній захід та його організація. Я зовсім не жалкую, що вступив сюди, тому що дуже багато років, в силу того що я місцевий, знаю про університет – вже неодноразово виступав тут. Сподіваюсь, навчання принесе мені задоволення та багато нових вражень». У свою чергу, Яна додає: «Чесно кажучи, університет виявився ще кращим, ніж я очікувала. І я дуже здивована, що для цієї почесної місії обрали саме мене. Хоч я родом із Кіровоградської області, але найбільше я хотіла потрапити саме до Переяслав-Хмельницького університету, тому те, що я отримувала квиток, для мене вдвічі приємно і неочікувано – цей момент надовго залишиться у моєму серці. Сподіваюсь, що у стінах університету мені вдасться само реалізуватися, а мої студентські роки будуть плідними та багатими на різноманітні досягнення й приємні враження».

Наостанок, вже відомий та неймовірно талановитий університетський дует учасниць вокальної студії університету «Sing Well» Ганни Ляч та Анастасії Петрової, які зачарували присутніх композицією «Оберіг», тим самим закріпивши усі добрі слова та побажання сказані на адресу сковородинівської родини.

І поки гості свята випускають в небо білосніжних голубів у знак щирої надії на якнайскоріше настання миру над всією українською землею та досхочу фотографуються біля нової фотозони університету, яка з’явилася на подвір’ї альма-матер напередодні і вже, сподіваємося, не зникне звідси, над подвір’ям звучить легендарна «Червона Рута» у виконанні Азубіке Чіджоке та Анастасії Петрової – усі охочі залюбки підспівують талановитому тандему виконавців, хтось спілкується та ділиться один з одним враженнями від літа, канікул та відпусток, дізнаються розклади занять. Життя у стінах альма-матер знову набуває звичних обертів й форм.

Сердечно вітаємо всіх студентів, викладачів та працівників університету з початком нового навчального року. Зичимо Вам терпіння, наснаги та жаги до нових знань. Будьте певні – все лише починається!

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Аліна Нестерук” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”16163″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”АВТОР” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Олександр Дронь” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”15486″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”ФОТОГРАФ” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання фотографій, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні фотографій з порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

Перейти до вмісту
%d bloggers like this: