У альма-матер обговорили політичну діяльність Юрія Бойка-Блохина: науково-практична конференція

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > У альма-матер обговорили політичну діяльність Юрія Бойка-Блохина: науково-практична конференція

22 травня 2019 року в залі інформаційних ресурсів «Чумацький шлях» відбулась XI Міжнародна науково-практична конференція «Політична діяльність професора  Юрія Бойка-Блохина», співорганізаторами якої були Білоцерківський національний аграрний університет, Німецько-українське наукове об’єднання імені Юрія Бойка-Блохина у Німеччині «НУНО», Музей-архів родини Блохин при ДВНЗ Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Кандидат педагогічних наук, доцент іноземної філології, перекладу та методики навчання, модератор зібрання Микола Шабінський відкрив конференцію та привітав у залі поціновувачів творчості та біографії звитяжного життєвого шляху та політичної діяльності пана Бойка-Блохина. Микола Євгенович пошанував у залі дружину професора, енергійну та чарівну пані Дарину Тетерину-Блохин, яка ніколи не лишається осторонь світлої пам’яті свого чоловіка та є постійним гостем нашої альм-матер. До вітального слова було запрошено ректора ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», доктора історичних наук, професора, дійсного члена (академіка) НАПН України Віктора Коцура, який зазначив, що Юрій Бойко-Блохін – це непересічна постать ХХ століття, думки, ідеї та стратегії якого не втрачають актуальності і в ХХІ столітті, особливо в умовах, в яких нині перебуває наша країна. Як відомо, ми з Вами живемо в час, коли суспільство потребує консолідації та єднання, коли присутня зовнішня агресія і ми маємо захищати свою державність, коли перецінюються життєві та соціальні цінності. Тривалий час багато речей перебували в стані заборони і не мали певних об’єктивних оцінок. Сьогодні ми по новому дивимось на історичне минуле та прагнемо досягнути історичної правди, активний вплив на що здійснює саме творчість Юрія Григоровича. Ректор відмітив, що актуалізуючи це питання в нашому закладі вищої освіти, ми знову і знову підкорюємо нові вершини, усвідомлюємо свою місію викладача, місію вчителя, місію громадянина України в умовах викликів ХХІ століття. Віктор Петрович подякував пані Дарині за те, що вона не лише несе історичну пам’ять, але й за те що, ця пам’ять, завдяки її дослідженням, протягом багатьох років розгалужується і стає більш яскравою та багатовимірною. Неможливо планувати майбутнє, не базуючи його на глибокому знанні минулого і не аналізуючи його у порівняні з сучасним. Очільник альма-матер висловив свою вдячність Дарині Дмитрівні за те, що вона є берегинею історичної пам’яті, активним учасником сучасного дискурсу суспільного та наукового та вручив їй, від імені зібрання, букет чудових квітів.

До вітального слова приєднався доктор політичних наук, професор, декан соціоісторичного факультету Борис Дем’яненко, який наголосив на тому, що нині зібрання присвячене саме політичним поглядам Юрія Бойка-Блохина, які, у контексті демократичного поступу, є дуже актуальними. Він побажав усім  гарної й продуктивної роботи, та не лише інтелектуального збагачення, а й, враховуючи прекрасну погоду,  естетичного відпочинку та весняної насолоди.

До слова було запрошено організаторку конференції, президента НУНО, професору, доктору Дарині Блохин. Вона наголосила на тому, що приїжджаючи до України справді почувається як вдома, а також висловила свою безмежну любов до Переяславського університету та його викладачів й студентів. Дарина Дмитрівна має надію на безхмарне майбутнє України, не зважаючи на нинішню складну ситуацію. На її думку, українці дуже добрі та щирі, проте, нині нам не вистачає єдності і сили волі. Пані Дарина зазначила, що кожен, хто має бажання досліджувати діяльність Юрія Бойка-Блохина, завжди може попросити у неї допомоги, і вона з радістю зробить все, що в її силах, а також наголосила на тому, що вірить в українську молодь та сподівається на її згуртованість заради майбуття держави.

Після цього пані Дарина виголосила доповідь на тему «Короткі штрихи життя та діяльності професора Юрія Бойка-Блохина». У свою чергу, про «Політологічний складник літературних праць професора Юрія Блохина» йшлося у виступі доктора педагогічних наук, кандидата філологічних наук, професора кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Ганна Токмань, а про «Політичну складову в літературознавчій концепції професора Юрія Бойка-Блохина (на прикладі статті про драму «Між двох сил» В. Винниченка)» розповіла кандидат філологічних наук, професор, завідувачка кафедри української філології та культурології Академії адвокатури України Тетяна Конончук.

Надалі курс доповідей тримала наукова студентська молодь: «Формування політичного світогляду професора Юрія Блохина у юнацькі роки» – магістрант ІІ року навчання соціоісторичного факультету Тетяна Динько; про «Теорію українського націоналізму в працях Юрія Бойка-Блохина початку 1950-х рр.» – студент ІV курсу соціоісторичного факультету Владислав Коваленко; «Внесок Юрія Бойка-Блохина у розвиток української національної ідеї в контексті спорудження пам’ятної дошки Бад-Емського указу» – студент ІV курсу соціоісторичного факультету Сергій Редька; «Випробування у роки Другої світової війни колишніх остарбайтерів з України Федори Миколаївни Пріварнікової (Лут) та її сестер Анни, Катерини з села Гюнівка Приморського району Запорізької області» – кандидат філологічни наук, доцент кафедри іноземних мов Білоцерківського національного аграрного університету Ольга Будугай та інші виступаючі.

На завершення Дарина Дмитрівна підвела підсумки конференції та подякувала всім за участь. Під час кава-брейк учасники спілкувалися вже у неформальній обстановці та обговорювали тематику подальших досліджень життя та діяльності Юрія Бойка-Блохина.

Як відомо, Юрія Гавриловича було відзначено багатьма нагородами. Він – член українських та іноземних наукових об’єднань, знаний в Україні ще досить поверхово, попри те, що протягом багатьох десятиліть життєвого шляху він безперервно висвітлював проблематику української літератури і культури з національної точки зору. І це в час, коли її було калічено, нищено в Україні. Як на мене, Юрій Бойко-Блохин зробив багато з того, до чого науковці в Україні і західному світі, на прикрість, почали активніше звертатися лише в останні роки. У професора Юрія Бойка є чого повчитися, і не лише для вшанування, але з метою зовсім практичною на благо нашої Батьківщини.

Аліна Нестерук

Перейти до вмісту