У ході третьої Міжнародної науково-практичної конференції у Переяславі обговорили суспільні процеси, полікультурність та інтернаціоналізацію

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Конференції > У ході третьої Міжнародної науково-практичної конференції у Переяславі обговорили суспільні процеси, полікультурність та інтернаціоналізацію

Протягом 16-17 травня 2019 року Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» вже втретє  гостинно відчинив свої двері для учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Cуспільні процеси, полікультурність, інтернаціоналізація: світовий досвід і перспективи для України». Науковими напрямами роботи конференції, як і завше, стали актуальні проблеми розвитку суспільних наук у контексті глобалізаційних процесів; етнічна ідентифікація, державний суверенітет; розвиток етнічної, соціальної й полікультурної компетентностей молоді в сучасних соціокультурних умовах інтернаціоналізації; функціонування міжнародних урядових і неурядових організацій в умовах викликів і загроз ХХІ століття та інші не менш важливі теми.

У четвер, 16 травня 2019 року, відбулася зустріч, поселення та реєстрація перших учасників цьогорічної конференції. Надвечір відбувся робочий семінар щодо розробки грантових програм ERASMUS+, K1. за участі президента Стамбульського фонду науки та культури Саїда Юдже та представника фонду Ільхама Міраджа, а також представників кафедри політології університету, викладачів Віталія Коцура, Лесі Коцур, Тетяни Прядко, Олександра Лади та лаборанта Богдана Яценка, а також Відділу міжнародних зв’язків, який представляли його керівник Оксана Ковтун та фахівці Анна Рожкова та Аліна Головень. Після кави-брейк для гостей було проведено оглядову екскурсію містом.

У п’ятницю, 17 травня 2019 року, у конференц-залі імені Василя Сухомлинського пленарне засідання міжнародної науково-практичної конференції відкрив академік НАПН України, доктор історичних наук, професор, ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Віктор Коцур. У вітальному слові він сердечно привітав учасників конференції та з великим задоволенням назвав активних учасників підготовки цього заходу, зокрема гостей з Туреччини, а також висловив сподівання, що ця зустріч стане новим поштовхом для подальшої міжнародної співпраці та започаткування нових проектів  у плані наукових досліджень й посилення взаємодії молоді і вчених на міжнародному рівні. Віктор Петрович побажав усім учасникам плідної роботи, а також відмітив, що напередодні конференції відбулася невеличка зустріч, на якій було обговорено можливі шляхи тристоронньої співпраці між сковородинівською альма-матер, Інститутом політичних та етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України і Стамбульським фондом науки та культури.

Наостанок очільник закладу вищої освіти виконав приємну місію, вручивши звання почесного доктора ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» члену-кореспонденту НАН України, доктору історичних наук, професору, директору Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Олегу Рафальському.

Подякувавши за нагороду, Олег Олексійович відмітив, що вважає це звання великим авансом, який обіцяє відпрацювати. Гість пригадав роки початку співпраці з університетом, коли він навіть якийсь час був членом однієї з кафедр університету на початках його існування, та запевнив, що вже втретє з нетерпінням очікував на початок травня, який засвідчує, що співпраця з університетом Переяслава залишається в силі, підтвердженням чого є вже третє спільне проведення такої конференції та інші види співпраці, яка з кожним роком розширюється та обростає все новими партнерами. У ході свого виступу Олег Рафальський також поділився своїми роздумами щодо сучасних суспільних процесів та викликів для України, традиційно передав бібліотеці університету нову літературу Інституту та його польських партнерів, а також, за дорученням президії Національної академії наук та її президента Бориса Патона, передав пам’ятну відзнаку на честь 100-річчя НАН України, ректору ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Віктору Коцуру, який «підтягує наш заклад вищої освіти до високих стандартів академічної науки».

Варто зазначити, що нагороди на цьому не закінчились – ректор університету нагородив медаллю «Григорій Сковорода» нещодавнього ювіляра, доктора політичних наук, провідного наукового співробітника відділу соціально-політичної історії Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України В’ячеслава Яремчука, а ще одному доброму другу університету, президенту Стамбульського фонду науки та культури Саїду Юдже було вручено пам’ятну медаль «Михайло Сікорський», після чого гість із Туреччини поділився своїми роздумами щодо важливості розуміти один одного та, висловививши приємність від перебування на Міжнародній науково-практичній конференції, подарував її організаторам традиційні турецькі картини та зібрання творів «Рісалє-і Нур» Бадіуззамана Саїда Нурсі.

У ході пленарного засідання, свої наукові доповіді виголосили: доктор політичних наук, професор, завідувач відділу етнополітології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України Віктор Войналович, який поділився із присутніми своїми міркуваннями щодо здобутків, викликів та перспектив сучасного релігійного комплексу України; представник Стамбульського фонду науки та культури Мірадж Ільхам розповів про культуру спільного проживання за досвідом Османської держави. У виступі кандидата політичних наук, старшого наукового працівника Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України  Ростислава Балабана йшлося про соціальний потенціал українського суспільства у протестах, очікуваннях та трансформаціях; доктор політичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Олег Калакура проінформував про здобутки та прорахунки полікультурності в українському вимірі; доктор історичних наук, професор, провідний науковий співробітник відділу національних меншин Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України Юрій Ніколаєць – про національні меншини Півдня України у роки Другої світової війни.

У свою чергу представники університету-господаря конференції, під час пленарного засідання висвітлили такі важливі теми: доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політології Володимир Вакулич«Новітні маркетингові технології на виборах президентів»; доктор політичних наук, професор, декан соціоісторичного факультету Борис Дем’яненко«Мілітаризація шкільної освіти на території окупованого Криму», а кандидат політичних наук, доцент, старший науковий співробітник відділу національних меншин Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України Віталій Коцур підготував доповідь на тему «Національні меншини України в умовах національно-визвольних змагань 1917-1921 рр.: сучасний вітчизняний науковий дискурс».

У другій половині дня робота конференції продовжилася у чотирьох секціях. Відтак, у першій секції, яку модерував кандидат історичних наук, доцент кафедри політології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Юрій Войтенко мова йшла про актуальні проблеми розвитку суспільних наук у контексті глобалізаційних процесів. У другій секції обговорення етнічної ідентифікації, державного суверенітету, інтернаціоналізації у філософських, історичних, соціокультурних та соціально-психологічних аспектах відбувалося на чолі з кандидатом історичних наук, старшим викладачем кафедри політології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Лесею Коцур. До слова, чимала увага учасників саме цієї секції була прикута до виступів гостей зі столиці. Відтак, доктор політичних наук, провідний науковий співробітник відділу соціально-політичної історії Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України В’ячеслав Яремчук ознайомив усіх охочих з джерельною базою дослідження регіональної політичної еліти Івано-Франківської області; кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу національних меншин Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України Леся Ковач – з українсько-польським політологічним дискурсом національних меншин на землях України у складі другої Речі Посполитої; кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу національних меншин Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України Олексій Ляшенко розповів про спільне і відмінне у громадянській самоідентифікації населення України, а кандидат політичних наук, науковий співробітник відділу соціально-політичної історії Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Аліна Ясінська про дослідження регіональних політичних еліт в Україні (на прикладі Львівської області) у їх історіографічному аспекті.

Наостанок, у роботі секції, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу соціально-політичної історії Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Микола Горбатюк на прикладі Віниччини поділився власними науковими роздумами щодо децентралізації і регіональних політичних еліт, а кандидат історичних наук, молодший науковий співробітник відділу національних меншин Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, випускник нашого університету Валерій Новородовський звернув увагу присутніх на проблему асиміляції національних меншин в УРСР (1945-1985 рр.) у сучасному зарубіжному науковому дискурсі.

Робота третьої секції, яку модерував  кандидат історичних наук, старший викладач кафедри політології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»  Сергій Кикоть, стосувалася обговорення розвитку етичної, соціальної й полікультурної компетентностей молоді в сучасних соціокультурних умовах інтернаціоналізації. Натомість, у четвертій секції на чолі з кандидатом філософських наук, доцентом кафедри політології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Аллою Рубан учасники обговорили філософсько-історичні та соціокультурні аспекти етнополітичних процесів в Україні та світі в умовах політичної й культурної інтернаціоналізації.

Наостанок, фахівець відділу міжнародних зв’язків Анна Рожкова презентувала усім учасникам конференції проект «Модернізація педагогічної вищої освіти з використанням інноваційних інструментів викладання – MoPED» цикл навчальних тренінгів і семінарів, спрямованих на вдосконалення цифрової й дидактичної компетентностей викладачів закладів вищої освіти та учасників проекту. Далі гості залюбки прогулялися університетом, відвідали Музей нашого закладу вищої освіти, творчі мистецькі майстерні, ICR-кімнату та лабораторію НУШ. На цьому конференція поступово почала добігати до свого завершення.

Зазначимо, що співорганізаторами конференції виступили ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» в особі соціоісторичного та педагогічного факультетів, Кафедри політології та Міжнародного відділу, Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України у особі Відділу національних меншин, European Association for Security (Польща), Стамбульський фонд науки та культури (Стамбул, Туреччина) та Інститут політичних досліджень Польської академії наук.

Сподіваємось, проведення міжнародної науково-практичної конференції стало чудовою нагодою для фахівців у галузі історії, політології, філософії та інших наук згуртуватися задля обміну досвідом та думками стосовно суспільних процесів, полікультурності, інтернаціоналізації, світового досвіду і перспектив для України. Дякуємо усім хто розділив цей насичений думками, позиціями та подіями день у місті Переяславі-Хмельницькому , та з нетерпінням чекаємо нової зустрічі за рік. Переконані, час сплине досить непомітно.

Максим Левченко

Перейти до вмісту