Міжнародна науково-практична конференція «Умови економічного зростання в країнах з ринковою економікою» вдванадцяте відбулася у нашому університеті

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Конференції > Міжнародна науково-практична конференція «Умови економічного зростання в країнах з ринковою економікою» вдванадцяте відбулася у нашому університеті

Протягом 25-26 квітня 2019 року у стінах ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», спільно з ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України», Університетом національного і світового господарства (Софія, Болгарія), ДНУ «Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки  Республіки Білорусь» (Мінськ, Республіка Білорусь), Вітебським державним технологічним університетом (Вітебськ, Республіка Білорусь), Університетом імені Миколи Коперника (Торунь, Польща), Університетом Вітовта Великого, Академією едукології (Вільнюс, Литва), Білоруським державним економічним університетом (Мінськ, Республіка Білорусь), Економічним університетом (Вроцлав, Польща), Міжнародною освітньою асоціацією L’ Association 1901 «SEPIKE» та ГО «Колегіум», було проведено XII Міжнародну науково-практичну конференцію «Умови економічного зростання в країнах з ринковою економікою».

Пленарне засідання в конференц-залі імені Василя Сухомлинського відкрив академік НАПН України, доктор історичних наук, професор, ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Віктор Коцур, який сердечно привітав усіх присутніх з приїздом на древню та славетну Переяславщину, а також сердечно побажав кожному плідної праці та лише вагомих здобутків на науковій ниві.

До вітального слова долучилася і декан фінансово-гуманітарного факультету  ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», кандидат економічних наук, доцент Світлана Кучеренко, що поділилась своїми роздумами щодо визначених конференцією питань умов економічного зростання в країнах з ринковою економікою. Світлана Юріївна відмітила, що міжнародний формат конференції, що вже вдванадцяте відкрилася у цей день, надає широкі можливості для обміну інформацією, найсучаснішими методиками та напрацьованим ефективним досвідом.

Після цього розпочалась безпосередня робота конференції, у ході якої було представлено дванадцять доповідей, серед яких шість – від українських доповідачів, а решта – від іноземців. Відтак, було піднято тематику трудової міграції, інноваційних технологій, глобалізації та ін., що є надзвичайно актуальним в умовах сьогодення.

Загалом в конференції взяли участь 246 учасників – представники наукових шкіл Торуні та Вроцлава, Софії та Комрата, Вільнюса та Пуатьє, Мінська та Вітебська, Бельско-Бяла та Тяньцзиня, Гомеля та Любліна, Києва та Харкова, Херсона та Запоріжжя, Дніпра та Житомира, Ірпеня та Мелітополя, Острога та Чернігова, Одеси та Хмельницького, Полтави та Рівного, Івано-Франківська та Бердянська. Безпосередню участь у роботі конференції взяли представники провідних науково-дослідних та освітніх установ, а саме Університету Миколи Коперніка (місто Торунь, Польща), Інституту економіки Національної академії наук Білорусі (місто Мінськ, Республіка Білорусь), Університету Вітовта Великого, Академії едукології (місто Вільнюс, Литва), Білоруського державного аграрного технічного університету, (місто Мінськ, Республіка Білорусь), Білоруського державного економічного університету, (місто Мінськ, Республіка Білорусь), Національної академії державного управління при Президентові України, (місто Київ), Запорізького національного університету, Інституту економіки та прогнозування НАН України, (місто Київ), Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Києво-Могилянської академії, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Київського національного торговельно-економічного університету, Національного авіаційного університету, Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», Національного університету біоресурсів і природокористування України, Національного університету харчових технологій (місто Київ), Університету Державної фіскальної служби України (місто Ірпінь). Серед учасників конференції 58 – доктори і професори, 124 – кандидати наук і доценти, 64 – аспіранти та докторанти.

Зазирнувши до життєпису нашого закладу вищої освіти, можна пригадати, що перша така конференція відбулась у 2007 році, куди були запрошені представники з Мінська. Тоді ж, вперше, було випущено і «Економічний вісник», оскільки матеріалу для публікації було більш ніж достатньо. Відтак, з того часу проведення міжнародної конференції стало традиційним.

У 2019 році учасники працювали у дев’яти секціях: нова економіка, нова індустріалізація, «розумне» зростання; політична економія як методологічна основа розвитку національних економік; економіка знань, інноваційна економіка; бюджетування соціальної сфери; розвиток ринкової економіки на постсоціалістичному просторі; глобалізація національних економік; фінанси, грошовий обіг і кредит; соціально-економічний розвиток регіонів; професійна освіта для сталого розвитку суспільства. Мови, якими були представлені доповіді, підкреслили, наскільки багатонаціональною була конференція: українська, російська, англійська, німецька, польська та білоруська.

Продовженням роботи зібрання стане те, що в період з 21 по 25 травня 2019 року представники Переяславської альма-матер відвідають місто Торунь, а також візьмуть участь в конференціях з питань глобалізації та трудової міграції, що відбудуться найближчим часом в Польщі.

Безперечно, XII міжнародна науково-практична конференція «Умови економічного зростання в країнах з ринковою економікою» запам`ятається кожному з її учасників. Адже, окрім того, що вона збагатила їх знаннями та досвідом, ще й подарувала незабутні враження під час відвідування міста Малин Житомирської області, а також екскурсіями по музеях Переяслава-Хмельницького, які протягом конференції були відкриті для безкоштовного відвідування гостями університету.

Фінансово-гуманітарний факультет висловлює свою найщирішу вдячність за допомогу та підтримку у проведенні цього важливого і досить глобальшого заходу керівництву університету, в особі ректора, академіка Віктора Коцура та проректорів, які допомогли матеріально, забезпечили транспорт і житло. Вдячність лине і на адресу директора бібліотеки нашого університету Ольги Шкири за цікаво проведені екскурсії, головному бухгалтеру Ользі Яременко за виділені канцелярські матеріали, а голові Наукового товариства університету, керівнику Відділу освітнього менеджменту та профорієнтаційної діяльності Оксані Луцик та її колегам за активну участь у підготовці, проведенні та висвітленні конференції.

Підготувала Аліна Нестерук

Перейти до вмісту