Розуміємо і не забуваємо!

На філологічному факультеті ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» відбувся урочистий захід, присвячений Дню пам’яті та примирення і 73-річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який організували викладачі кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Дига Н. В. та Шинкар Т. С. Активну участь у цьому заході взяли студенти першого курсу (групи У-11, АН-12, АН-13, АФ-14, АР-15), третього курсу (група У-31) та сьомого курсу (Ун-71, Ан-72). Ведучою заходу була Дига Н. В.

На заході прозвучало немало слів, зокрема від молоді, про те, що війни лише забирають життя нічим не винних людей, що вони несуть лише біль і втрату.

Діана Грись (група АФ-12): «Одного разу, мені пощастило вступити в організацію допомоги ветеранам і кожного дня там я спілкувалася з тими Великими людьми, які пам’ятають свою війну. Кожна та людина має свою, страшну і захопливу історію життя, іноді мені навіть не вдавалось втримати сліз, слухаючи їхні розповіді. Деякі розповідали про свій біль, важку долю та втрату близьких, а деякі про сміливість та мужність наших героїв, про довгоочікувану перемогу над нацизмом. Мужність та сміливість наших солдатів безцінна, її оспівують всі люди, поети, письменники».

Катерина Тимченко (група АН-12): «Друга світова – це зламані долі, зруйноване щастя, втрачене дитинство, розлучені закохані, розірвані родини. Це військові злочини: знущання та тортури, експерименти над мільйонами ув’язнених. Щиро дякую кожному солдату, який виконуючи свій обов’язок 73 роки тому, дав мені можливість жити без війни».

Аліна Мудраченко (група АФ-13): «На запитання «Як я ставлюся до війни?» У мене є тільки одна відповідь: «Я її боюся!». І це страх не тільки за своє життя. Це страх за мою сім’ю, мою країну, за все людство. Хочеться вірити, що все-таки люди, як істоти розумні, зрештою, навчаться домовлятися між собою мирним шляхом, не створюючи загрози для власного життя й життя всього світу».

На урочистому заході, крім студентів, виступили доктор педагогічних наук, професор кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Токмань Г. Л., доктор філологічних наук, професор кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Корпанюк М. П., волонтер міста Переяслав-Хмельницький Волошин М. В., які закликали молодь берегти пам’ять свого народу, шанувати його традиції та працювати на благо своєї країни.

Студенти філологічного факультету та викладачі кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання передали волонтеру Волошин М. В. кошти, зібрані на потреби атовців, які лікуються в Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни, що в с. Циблі Переяслав-Хмельницького району.

Тетяна Шинкар,

викладач кафедри української

і зарубіжної літератури та методики навчання

філологічного факультету

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” images=”5452,5451,5450,5449,5448″]
Перейти до вмісту