Університет невпинно рухається вперед: науковці вишу підвели підсумки роботи за 2017 рік

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Університет невпинно рухається вперед: науковці вишу підвели підсумки роботи за 2017 рік

Конференц-зал імені Василя Сухомлинського віддавна звик збирати на велелюдні університетські заходи численну аудиторію, якій не завжди вистачає сидячих місць у залі, що мотивує, задля комфорту, шукати собі стільці у найближчих аудиторіях. Не стало виключенням і урочисте спільне засідання Вченої ради та ректорату ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» з нагоди Дня науки, яке є унікальним дійством, що лише раз на рік збирає разом чи не всю наукову та творчу еліту викладацького та студентського складу університету.

В цьому році дата такого засідання припала на вівторок, 15 травня, розпочавши собою відзначення в нашому університеті щорічного Фестивалю науки. Засідання відкрив ректор університету, доктор історичних наук, професор Віктор Петрович Коцур. У своєму виступі він наголосив, що саме в ці травневі дні по всій Україні, на рівні державного свята, відзначаються Дні науки, саме тому і наша сковородинівська альма-матер, як спільна домівка багатьох поколінь продуктивних наукових та творчих кадрів, не може лишатись осторонь цього істинного торжества вітчизняної науки. Віктор Петрович ознайомив присутніх із порядком денним урочистого засідання, та надав слово для доповіді проректору з наукової роботи, кандидату філософських наук, доценту Сергій Миколайовичу Рику.

Сергій Миколайович презентував присутнім глибинний аналіз сучасного стану, перспектив і завдань університету, зокрема в науковому плані. Проректор ознайомив присутніх з останніми рейтингами університету, зокрема, повідомив, що у консолідованому рейтингу ЗВО у 2017 році ми займаємо 93 місце серед 288 вітчизняних вишів. У рейтингу «ТОП-200» ми 123-ті, а серед педагогічних навчальних закладів – 8-мі. Все це є беззаперечним свідченням щорічного невпинного росту університету, і першочергове завдання, яке ми мусимо ставити перед собою – максимально зберігати і покращувати ці показники. Крім цього, Сергій Миколайович Рик відзначив зростання наукового потенціалу університету, що виражається в продуктивності науковців та видання ними своїх монографій, підручників та навчальних посібників, статей у різноманітні вітчизняні та зарубіжні видання. Доповідач акцентував увагу присутніх на проблемах, які іноді виникають у колах університетських науковців, зокрема в уважності до того, чи дійсно входить те чи інше видання,  де друкується хтось із наших науковців, до науково-метричних баз. Не оминув виступаючий увагою і міжнародну діяльність університету та обміни, в яких за останній рік взяли участь студенти та викладачі Переяславського вишу.

Але чи не з найбільшим нетерпінням учасники засідання очікували на результати щорічного рейтингу галузей наук та відповідних кафедр. Можна відмітити, що більшість університетських кафедр тримає в рейтингу мінімальний розрив з колегами, що свідчить про загальну ефективність та фаховість роботи педагогічних кадрів кожної з них, та кафедри загалом як невід’ємні структурні елементів університету.

Не обійшлось і без приємних несподіванок та новинок, адже цього року науковий відділ вирішив здивувати присутніх особистісним рейтингом наукової діяльності професорсько-викладацького складу університету у 2017 році. Відтак, присутнім продемонстрували зведений рейтинг із 25 викладачів університету, що мали найбільшу ефективність в науковій діяльності у звітному році. Із рейтингом в повному обсязі кожен бажаючий вже незабаром зможе ознайомитися на сайті університету.

Наступною до слова було запрошено завідувача аспірантури, кандидата педагогічних наук, професора Антоніну Павлівну Розсоху, яка розповіла присутнім про особливості організації навчального процесу в підготовці докторів філософії. Виступаюча коротко провела присутнім екскурс в історію становлення аспірантури та докторантури на теренах нашої держави та в нашому університеті, та розповіла про досягнення, які нині ми маємо на цьому шляху.

Приємно відмітити, що станом на сьогодні наш університет підготував 547 аспірантів та 59 здобувачів наукового ступеня, яких можна зустріти чи не у всіх сферах суспільного та політичного життя нашої держави – різноманітні керівники освітніх установ, органів місцевого самоврядування, народних депутатів та їх помічників, працівників Комітетів Верховної Ради України, і т.д.

Не оминула у своєму виступі Антоніна Павлівна і найбільш ефективних наукових керівників, що підготували велику кількість сучасних кандидатів та докторів наук як для нашого так і інших українських ЗВО.

 

Урочисте засідання продовжилось виступом голови Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих учених Оксани Олександрівни Луцик, яка доповіла присутнім про здобутки і перспективи науково-дослідної роботи студентів університету. Її доповідь та презентація ознайомила присутніх з основними аспектами діяльності Наукового товариства університету.

За невеликий час Оксані Луцик та її команді вдалось реалізувати велику кількість задумів та проектів, які сприяли не лише науковому а і загальнолюдському, громадянському та проєвропейському соціально-культурному розвитку сучасного молодого науковця: проект зустрічей «Відкритий університет», інтелектуальне дозвілля «Нічна бібліотека», курси «Основи написання наукових робіт», Всеукраїнські наукові конференції організовані Науковим товариством, співпрацю з українськими та зарубіжними вищими навчальними закладами, громадськими організаціями та суспільними інституціями. Все це, в сукупності, демонструє Товариство як молоду перспективну організацію, що з кожним днем відкриває нові горизонти діяльності в нашому університеті та місті, та є рушійною силою усіх його починань та оновлень.

Наступним програмним пунктом у роботі засідання було обговорення результатів та перспектив науково-дослідної роботи в університеті у 2018 році. Своїми думками з цього приводу поділилися декан історичного факультету університету, доктор політичних наук Борис Леонідович Дем’яненко та декан природничо-технологічного факультету Олексій Михайлович Гончаренко, які, крім того, донесли присутнім інформацію про участь наших студентів у Всеукраїнських етапах предметних олімпіад, та поділились своїми враженнями від всього почутого у ході засідання.

Підбиваючи підсумки засідання ректор університету Віктор Петрович Коцур подякував всім науковцям університету, та тим, хто невпинно розширює горизонти науково-творчої діяльності в нашому університеті за плідну роботу протягом року, та відмітив, що попереду у кожного структурного підрозділу має відбутися аналіз всіх надбань та проблем, що існують на факультетах та кафедрах, з послідуючими висновками для кожного педагогічного кадру нашого університету. На думку ректора, ця робота має бути кваліфікованою та ефективною для того, аби побудувати справді сучасний університет, де жоден викладач та студент в жодному разі не лишається осторонь процесів, які відбуваються в ньому, а активно працює на спільний результат та успіх.

Віктор Петрович переконаний, що нині Україна та, зокрема, наш університет вступили в науковий простір Європи та світу. Справжнім викликом часу, у цьому контексті, постає питання підвищення якості підготовки фахівців та їх робіт, модернізація фахових видань.

На завершення на всіх чекала дуже приємна та довгоочікувана мить відзначення викладачів та студентів нашого університету грамотами та подяками.

Згідно до наказу №158 від 24.10.2017 р. «Про підведення підсумків наукової та науково-педагогічної діяльності університеті за 2017 рік та формування проекту плану науково-дослідних робіт на 2018 рік» було наказано довести до професорсько-викладацького складу університету інформацію навчально-наукового відділу про результати науково-дослідної роботи кафедр університету у 2017 році та нагородити почесними грамотами ректорату та профкому університету кафедри, які за рейтинговою оцінкою посіли призові місця: І місце – кафедру фінансів, банківської справи та страхування(завідувач кафедри – доктор економічних наук, професор В. Б. Тропіна); ІІ місце – кафедру історії та культури України (завідувач кафедри – доктор історичних наук, професор В. К. Молоткіна); ІІІ місце – кафедру професійної освіти (завідувач кафедри – доктор педагогічних наук, професор І. І. Доброскок).

За особистий вклад у розвиток науки ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» у 2017 році подяку ректорату та профкому університету було оголошено:  Коцуру Віктору Петровичу – ректору ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», доктору історичних наук, професору, дійсному члену НАПН України; Боголіб Тетяні Максимівні – доктору економічних наук, професору; Коцур Надії Іванівні – доктору історичних наук, професору, завідувачу кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології; Доброскок Ірині Іванівні – доктору педагогічних наук, професору, завідувачу кафедри професійної освіти; Куйбіді Віктору Віталійовичу – доктору історичних наук, професору, декану факультету фізичного виховання.

За багаторічну працю та вагомий внесок в розвиток науково-дослідної роботи університету звання Почесного доктора університету було присвоєно: Коцуру Анатолію Петровичу – доктору історичних наук, професору кафедри історії та культури України та Чернову Борису Олексійовичу – кандидату педагогічних наук, професору, завідувачу кафедри географії, екології і методики навчання.

За багаторічну працю було присвоєно звання почесних професорів університету Хомичу Валерію Феодосійовичу кандидату педагогічних наук, доценту, професору кафедри математики, інформатики і методики навчання та, поза наказом, проректору з наукової роботи, кандидату філоських наук, доценту Рику Сергію Миколайовичу.

За якісну підготовку наукових і науково-педагогічних кадрів: подяку ректорату та профкому університету, згідно наказу, оголосили: Волкову Леоніду Вікторовичу – доктору педагогічних наук, професору кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту; Коцуру Віктору Петровичу – ректору ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», доктору історичних наук, професору, дійсному члену НАПН України; Коцур Надії Іванівні – доктору історичних наук, професору, завідувачу кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології; Стогнію Івану Петровичу – доктору філософських наук, професору, завідувачу кафедри філософії; Токмань Ганні Леонідівні – доктору педагогічних наук, професору кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання; Шапран Ользі Іллівні – доктору педагогічних наук, професору завідувачу кафедри педагогіки.

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України № 1/9-136 від 05.03.2018 року «Щодо проведення ХІІ Всеукраїнського фестивалю науки 16-18 травня 2018 року» та наказів ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» №148 від 12.10.2017 р. «Про проведення І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук у 2017/2018 н.р.» та № 187 від 15.12.2017 р. «Про проведення І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади у 2017/2018 н.р.»

Згідно наказу грамотами ректорату і профкому університету за перемогу в ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади було нагороджено: Рижика Романа Олександровича, студента факультету фізичного виховання (ІІ місце, «Фізична культура», Національний університет фізичного виховання і спорту України); Хараджі Лілію Олександрівну, студентку факультету педагогіки і психології (ІІ місце, «Теоретична та прикладна психологія», ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»); Башинського Тараса Віталійовича, студента природничо-технологічного факультету (ІІІ місце, «Трудове навчання та технології», Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини); Білик Ольгу Костянтинівну, студентку природничо-технологічного факультету (ІІІ місце, «Географія», Київський національний університет імені Тараса Шевченка); Дем’яненка Леоніда Олексійовича, студента фінансово-гуманітарного факультету (ІІІ місце, «Фінансовий менеджмент», Луцький національний технічний університет); Літвинову Марину Іванівну, студентку педагогічного факультету (ІІІ місце, «Теоретична та прикладна психологія», ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»);

Нагородити грамотою ректорату і профкому університету за перемогу в ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук було наказано: Мельник Ольгу Анатоліївну, студентку історичного факультету (ІІ місце, «Історія і археологія», Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка); Олійника Ярослава Юрійовича, студента історичного факультету (ІІ місце, «Політологія», Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича); Чернецьку Тетяну Володимирівну, студентку факультету педагогіки та психології (ІІ місце, «Дошкільна освіта», Бердянський державний педагогічний університет); Андросенко Аллу Миколаївну, студентку фінансово-гуманітарного факультету (ІІІ місце, «Актуальні питання співробітництва з Європейським Союзом», Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара); Вавілову Карину Олегівну, студентку фінансово-гуманітарного факультету (ІІІ місце, «Освітні, педагогічні науки», Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка); Вульчин Марію Валеріївну, студентку природничо-технологічного факультету (ІІІ місце, «Географія», ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»); Денисенко Юлію Валеріївну, студентку природничо-технологічного факультету (ІІІ місце, «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті», Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького); Клименка Андрія Михайловича, студента фінансово-гуманітарного факультету (ІІІ місце, «Фінанси і кредит», Київський національний торговельно-економічний університет); Лінкевич Таїсу Олександрівну, студентку природничо-технологічного факультету (ІІІ місце, «Технологічна освіта», Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка); Ремінну Тетяну Борисівну, студентку факультету педагогіки і психології (ІІІ місце, «Педагогічна та вікова психологія», ДЗ «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського); Рижика Романа Олександровича, студента факультету фізичного виховання (ІІІ місце, «Фізична культура і спорт», Придніпровська державна академія фізичної культури і спорту);  Совальського Вадима Олександровича, студента природничо-технологічного факультету (ІІІ місце, «Біологія», Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка); Трухан Нелю Василівну, студентку філологічного факультету (ІІІ місце, «Українська мова, література (з методикою їх викладання), Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини).

Подяку ректорату і профкому університету за підготовку студентів-переможців ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади було оголошено: Васенку Василю Васильовичу, кандидату педагогічних наук, доценту, завідувачу кафедри теорії і методики технологічної освіти та комп’ютерної графіки; Виноградній Віті Михайлівні, кандидату економічних наук, доценту кафедри фінансів, банківської справи та страхування; Руденко Оксані Володимирівні, кандидату психологічних наук, доценту кафедри психології; Троценко Тетяні Юріївні, кандидату педагогічних наук, доценту кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту; Хараджи Марині Вікторівні, кандидату психологічних наук, старшому викладачу кафедри практичної психології; Чернову Борису Олексійовичу, кандидату педагогічних наук, професору, завідувачу кафедри географії, екології і методики навчання.

 Подяку ректорату і профкому університету за підготовку студентів-переможців ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук, згідно наказу, оголошено: Волженцевій Ірині Вікторівні, доктору психологічних наук, професору кафедри психології; Воловик Людмилі Михайлівні, кандидату географічних наук, доценту кафедри географії, екології і методики навчання; Герасимчуку Віктору Петровичу, кандидату педагогічних наук, старшому викладачу кафедри теорії і методики технологічної освіти та комп’ютерної графіки; Дем’яненку Борису Леонідовичу, доктору політичних наук, професору, декану історичного факультету; Корпанюку Миколі Павловичу, доктору філологічних наук, професору кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання; Куйбіді Віктору Віталійовичу, доктору історичних наук, професору, декану факультету фізичного виховання; Кулик Олені Дмитрівні, кандидату педагогічних наук, доценту кафедри професійної освіти; Пангеловій Наталії Євгенівні, доктору наук з фізичного виховання і спорту, професору, завідувачу кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту; Рибаковій Тетяні Олександрівні, кандидату економічних наук, доценту; Солопку Ігореві Олеговичу, кандидату фізико-математичних наук, старшому викладачу кафедри математики, інформатики і методики навчання; Тарапон Оксані Анатоліївні, кандидату історичних наук, доценту кафедри історії та культури України; Харченко Наталії Валентинівні, кандидату педагогічних наук, доценту кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти; Євтушенко Наталії Миколаївні, кандидату економічних наук, доценту кафедри фінансів, банківської справи та страхування.

 Грамоти ректорату і профкому університету за перемогу в обласному етапі XVІІІ Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика було удостоєно: Бульбу Тамару Олександрівну, студентку філологічного факультету (І місце); Пересаду Василя Анатолійовича, студента філологічного факультету (ІІ місце).

Грамоту ректорату і профкому університету за перемогу в обласному етапі VІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка отримав Левченко Максим Андрійович, студент філологічного факультету (І місце).

Подяку ректорату і профкому університету за підготовку переможців обласного етапу XVІІІ Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика та VІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка отримали: Левченко Тетяня Миколаївна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української лінгвістики і методики навчання; Чубань Тетяна Василівна, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української лінгвістики і методики навчання; Свириденко Оксана Михайлівна, кандидат філологічних наук, доцент, декан філологічного факультету.

Крім цього, було оголошено подяку ректорату і профкому університету членам оргкомітету за організацію та проведення на високому рівні ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук у галузі «Географія» (декан факультету – доктор історичних наук, професор О. М. Гончаренко); за організацію та проведення на високому рівні ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Психологія» (декан факультету – кандидат педагогічних наук, доцент Л. В. Яценко). Також подяку ректорату і профкому університету отримали співробітники університету за підготовку наукових видань, які ввійшли до науко метричних баз Web of Science та Index Copernicus International: Калмикова Лариса Олександрівна, доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти; Харченко Наталія Валентинівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти; Доброскок Ірина Іванівна, доктор педагогічних наук, професор, завідувачу кафедри професійної освіти.

Подяки ректорату і профкому університету було оголошено науково-педагогічним працівникам педагогічного факультету за активну участь у реалізації міжнародних грантових програм, проектів та академічних обмінів студентів (декан факультету – кандидат педагогічних наук, професор Н. В. Ігнатенко); науково-педагогічним працівникам філологічного факультету за активну участь у реалізації міжнародних грантових програм, проектів та академічних обмінів студентів (декан факультету – кандидат філологічних наук, доцент О. М. Свириденко); колективу наукової бібліотеки університету за вагомий внесок в організацію наукової та інформаційно-бібліографічної роботи бібліотеки (директор бібліотеки – О. І. Шкира); викладачам педагогічного факультету за творчий доробок у науковій та науково-педагогічній сфері музичного та образотворчого мистецтва, проведення міжнародних та всеукраїнських конкурсів, фестивалів, виставок (декан факультету – кандидат педагогічних наук, професор Н.В. Ігнатенко); Науковому товариству студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених університету за вагомий внесок в організацію наукової роботу університету та плідну науково-дослідну роботу (голова Наукового товариства – О. О. Луцик).

Фестиваль науки тривав в університеті протягом всього тижня, тому неодмінно чекайте новин про його перебіг та заходи, якими відзначиться його проведення.

Максим Левченко

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” images=”5151,5152,5153,5154,5155,5156,5157,5158,5159,5160,5161,5162,5163,5164,5165,5166,5167,5168,5169,5171,5172,5182,5183,5184,5185,5187,5188,5190,5193,5195,5196,5197,5199,5200,5202,5203,5205,5206,5207,5208,5209,5210,5211,5212,5214,5215,5216,5217,5218,5219,5220,5221,5222,5223,5224,5225,5226,5227,5228,5230,5231,5234,5235,5236,5238,5240,5241,5243,5244,5245″]
Перейти до вмісту