Гала-концерт «Переяславський дивограй»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Гала-концерт «Переяславський дивограй»

23 квітня в ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» проходив гала-концерт V Міжнародного полікультурного фестивалю-конкурсу «Переяславський дивограй». Приємно усвідомлювати, що захід знову відбувався на щедрій переяславській землі, яка споконвічно збагачувала не лише вітчизняну, а й світову культуру.

Метою фестивалю-конкурсу «Переяславський дивограй» є популяризація вокального та інструментального мистецтва в молодіжному середовищі; пошук та підтримка молодих талантів, естетичне залучення творчої молоді до світових та національних цінностей; збагачення репертуару, обмін досвідом та творчими досягненнями виконавців-вокалістів, виконавців-інструменталістів найкращими художніми національними зразками.

Організатором фестивалю-конкурсу виступив Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди, а співорганізаторами були Національна всеукраїнська музична спілка (НВМС), Асоціація піаністів-педагогів Європи («ЕРТА» – London, Brussel, EU), Федерація Асоціацій, Центрів та Клубів ЮНЕСКО Республіки Молдова  (Кишинів, Республіка Молдова), Асоціація піаністів-педагогів України (Ukr.«ЕРТА»), Фонд науки і культури (Стамбул,Туреччина), Державний університет Республіки Молдова (Кишинів, Республіка Молдова), Державний педагогічний університет імені Іона Крянге (Кишинів, Республіка Молдова), Університет Масарика (Брно, Чехія), Університет Філіппін (Діліман, Філіппіни).

Одним із форматів Фестивалю-конкурсу був, як завжди, онлайн-режим, в якому брали участь учасники з різних куточків України та зарубіжжя. Учасники фестивалю змагалися у наступних номінаціях: «Народний спів», «Вокальний ансамбль», «Академічний вокал», «Хорове виконавство», «Естрадний та джазовий вокал», «Інструментальне виконавство», «Інструментальний ансамбль», «Інструментальний дует», «Арт-пленер». Вікова категорія конкурсантів – від 6 до 60 років. Оцінювали учасників – відомі музиканти-виконавці та викладачі з України, Молдови, Китаю, Туреччини, Румунії, Канади, Нідерландів. Зазначимо, що здобутком цьогорічного випуску фестивалю-конкурсу була більш велика кількість, порівняно з минулими роками, інструментальних (фортепіанних) дуетів, вокальних та інструментальних ансамблів.

На гала-концерт, який проходив в актовій залі нашого університету, прибуло більше ста учасників та гостей із різних міст України – Київ, Вінниця, Бердянськ, Васильків, Богуслав, Дніпро та зарубіжжя (м. Стамбул).

  З вітальним словом до гостей, організаторів, членів журі та гостей фестивалю звернувся перший проректор Валерій Хомич, який у своєму виступі зазначив, що цей мистецький захід сприяє відкриттю нових обдарувань, збагаченню художніх і освітніх традицій, розвитку національної та міжнародної науково-творчої співпраці університету-організатора фестивалю із навчальними закладами різних країн.  Також вітальні слова прозвучали від членів журі: Генерального секретаря Міжнародної федерації соціальних наукових організацій, координатора Стамбульського фонду науки і культури, доктора філософії Хакана Гюлерса, доктора філософії, доцента.

Відкрила фестиваль музичним вітанням Заслужена артистка України, член журі фестивалю Ніна Мирвода. Продовжили яскраву концертну програму ансамбль народної пісні під керівництвом Валентини Гаркуші з виконанням «Віночка народних веснянок».

Родзинкою гала-концерту був виступ народного оркестру народних інструментів (художній керівник та диригент – Ірина Єфименко) та дитячого Зразкового ансамблю народної музики «Дударик» під орудою Ірини Барановської з Вінниці. Приємно відмітити, що учасниками фестивалю також були студенти ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Катерина Калитенко, Анастасія Петрова, Гання Ляч (спеціальність «Музичне мистецтво»), які продемонстрували  високий рівень виконання.

Актова зала педуніверситету була заповнена доброзичливими слухачами, які активно реагували на виступи учасників бурхливими оплесками.

  Арт-директор фестивалю-конкурсу Тетяна Мартинюк розповіла про ідею виникнення фестивалю-конкурсу:

Оскільки Переяслав-Хмельницький є давнім історико-культурним центром України, то саме в назві фестивалю хотілося це відзначити. Сьогодні культура суспільства знаходиться в кризовому стані, тому завданням нашого фестивалю-конкурсу є збереження в середовищі нашого університету, міста і країни в цілому високого статусу академічної і народної музики як ознак самоідентифікації українського народу. Участь у конкурсі надає наснагу учасникам і слухачам творчо розвиватися, йти уперед, ставити перед собою нові творчі завдання. У цьому році, при підготовці гала-концерту, було особливо помітно, наскільки сильно учасники різних вікових категорій бажали сценічного самовираження. Ми щиро раді, що фестиваль пройшов на високому рівні, об’єднав творчі зусилля молоді різних країн. Сподіваємося на подальше зростання мистецького заходу та розширення його географічних меж.

У рамках V Міжнародного полікультурного фестивалю «Переяславський дивограй» проходив Арт-пленер, організований педагогічним колективом спеціальності «Образотворче мистецтво» кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання (Носаченко Т.Б., Мотузок Р.М., Стрілець О.В., Смірнова О.О.). Хочеться відзначити, що цього року у конкурсі брали участь 29 учасників трьох категорій: І – учні 11 класів ЗОШ та коледжів, ІІ – студенти університетів, ІІІ – учні 8-10 класів ЗОШ. Слушно зауважити, що у живописних пленерних роботах молодих художників яскраво виражено справжній «дивограй» кольору весняного пейзажу. Кожна робота вирізнялася авторською технікою виконання та любов’ю до української природи. Завданням пленеру було зобразити екстер’єрний простір Переяславщини. Для цього було організовано поїздку до Національного музею архітектури і побуту НІЕЗ «Переяслав», де кожен з учасників зміг знайти свій сюжет для виконання конкурсного твору.

Після перегляду та оцінювання конкурсних робіт, журі у складі професора Ігнатенко Н.В., члена Національної спілки художників України Мотузка Р.М., Заслуженого художника України Куцого С. Ю., кандидатів педагогічних наук, доцентів Носаченко Т. Б., Стрілець О. В., Смірнової О.О. викладачів кафедри Шокірової З.Р., Шпитальової О.В. та Овчиннікової Д.К. визначило таких переможців:

  • у І категорії 1 місце отримала Альона Миколенко (КВНЗ КОР «Богуславський гуманітарний коледж ім. І.С.Нечуя-Левицького»); 2 місцеЛілія Нечаєва (КВНЗ КОР «Богуславський гуманітарний коледж ім. І.С.Нечуя-Левицького»); 3 місцеДарина Щербак (КВНЗ КОР «Богуславський гуманітарний коледж ім. І.С.Нечуя-Левицького»);
  • у ІІ категорії 1 місце виборола Віталія Гаврилюк (4 курс ДВНЗ Переяслав-Хмельницький ДПУ ім. Г. Сковороди) та Олена Іваницька (6 курс ДВНЗ Переяслав-Хмельницький ДПУ ім. Г. Сковороди); 2 місцеСофія Купко (6 курс ДВНЗ Переяслав-Хмельницький ДПУ ім. Г. Сковороди); 3 місцеВіолета Бакунець (3 курс ДВНЗ Переяслав-Хмельницький ДПУ ім. Г. Сковороди);
  • у ІІІ категорії за 1 місце нагороду отримала Катерина Ленченко (Богуславська школа мистецтв); за 2 місцеЮвеналій Сав’юк (Яготинська ЗОШ №1, м. Яготин); за 3місцеСофія Марушевська (Богуславська школа мистецтв) та Ганна Ленченко (Богуславська школа мистецтв).

Особливістю Арт-пленеру-2018 стало його паралельне проведення в м. Каневі (9 осіб) та на базі Культурно-мистецького центру Міжнародного державного центру «Артек», де взяло участь 72 особи у двох вікових категоріях представників усіх регіонів України.

На завершення події учасники та всі бажаючі відвідали музеї міста, церкви, ознайомилися із чудовими краєвидами Переяслава-Хмельницького. Цьому сприяла гарна погода, прекрасний настрій та приємна атмосфера, яку створили організатори фестивалю.

Саме такі заходи є осередком для талановитої молоді, де можна проявити та презентувати свій художній хист, що дає можливість на подальше самовдосконалення та навчання у ВНЗ.

Ольга Науменко,

фахівець соціально-гуманітарного відділу вишу

Тетяна Носаченко,

кандидат педагогічних наук, доцент університету

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” images=”4463,4462,4461,4460,4459,4458,4457″]
Перейти до вмісту