Чергова перемога університету на Міжнародній виставці «Освіта та кар’єра»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Чергова перемога університету на Міжнародній виставці «Освіта та кар’єра»

Вже вкотре наш університет отримав нагороду на освітянській виставці. Цього разу на Міжнародній виставці  «Освіта та кар’єра – 2018», що проходила 19-21 квітня 2018 року в Українському домі, викладачі та студенти спеціальності «Образотворче мистецтво» презентували виставку творчих робіт та майстер-класи в тематичній номінації «Інноваційний розвиток освіти та сучасні педагогічні технології».

Сьогодні одним з дієвих засобів арт-педагогіки є вивчення сучасних інноваційних (нетрадиційних) художніх технік образотворчого й декоративно-прикладного мистецтва. Використання інноваційних художніх технік у процесі вивчення образотворчого мистецтва має велике значення для художньо естетичного та емоційного розвитку, формування стійкого інтересу до образотворчої діяльності, розвитку практичних умінь та художньої майстерності, формування творчої компетентності майбутніх учителів-художників. Тому, на виставці було представлено студентські та власні роботи викладачів, виконані в сучасних, нетрадиційних художніх техніках. Так, кандидат педагогічних наук, доцент Ольга Стрілець та викладач кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Дарина Овчиннікова підготували експозицію «Інновації в художньому текстилі». Вивчення студентами сучасних інноваційних технік відбувається і в процесі художньої обробки тканини. Така робота дозволяє втілювати художні образи в нових для студентів техніках: ґрунтований текстиль, текстильна аплікації, текстильні прикраси, тощо.

Кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Носаченко презентувала авторські роботи «Колорит сучасного орнаменту», виконані в мішаних техніках декупажу. Орнаментальні композиції виконані в техніці мікс-медіа – техніці створення художнього твору на основі обраного сюжету (паперової серветки) з використанням живопису, трафаретів, штампів, графічних засобів, об’ємних елементів, паперу, тканини, природного матеріалу,  глини, розпису контурами. Такі декоративні композиції – це сучасна інтерпретація основних орнаментальних мотивів, що відтворюють особливості українського, східно- та західноєвропейського мистецтва. У роботах інтегровано етнічні та сучасні орнаментальні мотиви, виражені в геометричних та рослинних формах.

Твори, виконані у техніці мікс-медіа, самобутні й неповторні, приваблюють спостерігача своєю незвичністю, захоплюють і ведуть у безмежний світ фантазії і творчості.

Велику зацікавленість у відвідувачів виставки викликали декоративні панно «Світ сучасного колажу», виконані студентами та викладачем Шпитальовою Оленою Вадимівною в техніці рельєфного колажу з вати.  У процесі навчання колажу виділяються кілька художніх прийомів: використання площинних однофактурних матеріалів (наприклад, тканин різної якості – від ніжних мережив до товстих тканин; білого і кольорового паперу, типографської друкованої продукції), або рельєфного фактурного колажу, коли з несподіваного поєднання і змішування матеріалів різної фактури народжується новий, різноманітний по фактурі й елементам художній образ.

Сучасні техніки живопису було представлено серією робіт «Арт-імпровізація», виконаних в техніці імпасторельєфного живопису, старшим викладачем, Членом національної спілки художників України Романом Мотузком та викладачем Заріною Шокіровою. Колорит та фактура імпастозного живопису відрізняються неймовірною енергією, тому зацікавила велику кількість гостей виставки, які мали змогу спробувати свої сили в майстер-класі.

Впровадження в освітній процес сучасних видів і мистецьких технік, презентованих на виставці,  спрямоване на формування у студентів здатності до генерування ідей, розвитку фантазії, забезпечення творчого процесу. Інноваційні техніки образотворення – це поштовх до розвитку уяви, творчості, прояву самостійності, ініціативи, вираження індивідуальності.

За підсумками виставки Переяслав-Хмельницький університет імені Григорія Сковороди здобув нагороду «Лідер вищої освіти» і Гран-Прі у номінації «Інноваційний розвиток освіти та сучасні педагогічні технології».

Отже, вивчення сучасних інноваційних художніх технік в професійній підготовці майбутніх учителів образотворчого мистецтва сприяє формуванню і розвитку високого естетичного смаку, допомагає студентам отримати цілісне уявлення про художню картину світу, розвиває креативне мислення, вчить створювати художні твори з погляду їх образного рішення і засобів художньої виразності, формує інтерактивні вміння майбутнього педагога.

Тетяна Носаченко

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” images=”4492,4491,4490,4489,4488,4487,4486,4485,4484″]
Перейти до вмісту