Микола Корпанюк поділився з бібліотекарями своїми знаннями з історії давньої України

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Микола Корпанюк поділився з бібліотекарями своїми знаннями з історії давньої України

28 лютого 2018 року в бібліотеці вишу відбувся лекторій доктора філологічних наук, професора, академіка НАПН України Миколи Корпанюка «З історії національного самоусвідомлення». 

Літературознавець за фахом, член товариства «Просвіта» та просто щирий українець поділився зі слухачами своїми знаннями з історії давньої України. Зокрема, розглядалося питання виникнення українських прізвищ. Микола Павлович розповів про те, що на наших теренах прізвища почали з’являтися у XIV столітті. І, якщо батько родини за професією був коваль, то його дружина мала прізвище Ковалиха, син – Коваленко, донька – Ковалівна. А вже згодом виникли сталі прізвища. Вони створювались за різними критеріями: за місцем проживання (Польовий, Горбовий), за родом занять (Стельмах, Швець), за географічною назвою (Самбірський, Ковалинський), за рисами характеру (Злий, Лагідний), за влучними прізвиськами, які присвоювались козакам на Січі (Палій, Непийвода) тощо.

Зустріч науковця з колективом університетської бібліотеки пройшла в затишній атмосфері у формі діалогічного спілкування.

Прес-служба бібліотеки

Перейти до вмісту