Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Сковородинівці долучилися до радіодиктанту національної єдності

Близько 11:00, 8 листопада 2019 року, напередодні Дня української писемности та мови до читальної зали Сигізмунда ІІІ, що знаходиться на І поверсі ІІ корпусу ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» зібралися небайдужі студенти, викладачі, бібліотекарі аби разом з усією країною та всім україномовним світом написати вже дев’ятнадцятий за ліком Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Усе, що знадобилося – ручка, папір і знання мови та нових правил правопису.

За пряму трансляцію з Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського та студії Українського радіо на Хрещатику відповідала команда Відділу освітнього менеджменту та профорієнтаційної діяльності університету. ЇЇ дивилося десятки сковородинівських очей, які залюбки слухали історії відомих українців, запрошених писати диктант до головної бібліотеки нашої Батьківщини.

Вже за сорок хвилин на дванадцяту відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко почав читати диктант, а вся країна, весь україномовний завмер прислухаючись до того, що і як диктує відомий мовознавець. У читальній залі нашого університету так само стояла ідеальна тиша – всі намагалися вловити підловки, зазделегідь заготовлені Олександром Авраменком.

Врешті, закінчивши написання за п’ятнадцять хвилин до дванадцятої й востаннє кинувши оком на свій текст, усі охочі сковородинівці надіслали його на онлайн адреси Українського радіо й стали чекати опівдня, коли наживо зі студії головного суспільного радіомовника країни буде проведено роботу над помилками.

Врешті, виявилося, що кожен зробив більше чи менше помилок, а дехто написав майже ідеально. Найбільше проблем виникло із написанням власних назв, взяттям в лапки слова «цифра», деякими складнішими орфограмами та, звісно ж, словами, які дехто писав ще за старим правописом. А втім, безперечно, кожен у цей день зміг перевірити себе та свої знання. Видається, це було неймовірно!

Нагадаємо, що Всеукраїнський радіодиктант національної єдності був започаткований у 2000 році з метою єднання навколо мови. Відтоді щороку слухачі, а віднедавна й телеглядачі (акцію транслює телеканал UA: Перший) можуть взяти участь у написанні диктанту й перевірити, наскільки добре вони знають мову. Пишуть диктант і за межами України. Приміром, торік на адресу Українського радіо надійшло 32779 диктантів. З них без помилок написали 311 учасників.

 

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Прес-служба університету” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”15372″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”16″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”ОПУБЛІКОВАНО” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Перейти до вмісту