День вишиванки у ПХДПУ імені Григорія Сковороди відзначили показом мод, смаколиками, піснями та проведенням екочитальні

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > День вишиванки у ПХДПУ імені Григорія Сковороди відзначили показом мод, смаколиками, піснями та проведенням екочитальні

Близько опівдня, сьогодні, 16 травня 2019 року, коли сонячно-спекотна погода повноцінно вступає у свої права, а у студентів та викладачів розпочинається велика перерва, усі збираються на центральній алеї університету, де з кожною миттю збільшує своє панування неповторна святкова атмосфера, гучно лунає українська музика та чи не в десятикратній прогресії збільшується кількість українських вишиванок, що при світлі дня видаються ще білосніжнішими ніж зазвичай. Саме у цей день в Україні відзначається досить молоде свято – День Вишиванки, до якого, вже традиційно, аж ніяк не могла не долучитися сковородинівська альма-матер, колектив якої сповідує національні та європейські цінності в освіті.

Факультети почали активну підготовку до свята та приуроченої йому ярмарки заздалегідь – продумували різноманітні сюрпризи, хазяйнували на кухнях готуючи смачнючі страви. Кожен з них вражав по своєму. Приміром, природничо-технологічний факультет влаштував біля свого столу креативну фотозону, біля якої активно фотографувалися чи не всі учасники дійства. Натомість, біля столу фінансово-гуманітарного факультету можна було побачити невеличку експозицію – доторкнутися до старовинної прядки чи дістати з фетрового футляру гармонь. По своєму підійшла до свята й родина соціоісторичного факультету – біля їхнього столу та тематичної фотозони можна було познайомитися з «Манею Куманею» – колоритною українською жіночкою, у яку, на годинку, перевтілився студент 6 курсу, історик Юрій Каландирець.

Коли центральна алея вщент наповнилася охочими долучитися до святкування, розпочалося безпосереднє урочисте дійство, підготовлене спільними зусиллями Студентської ради та Соціально-гуманітарного відділу університету. На імпровізовану сцену вийшли ведучі – студентки Наталія Сотник та Поліна Борисова. Вони відмітили, що вишивка – це один із найдавніших та найпоширеніших видів народної творчості. Саме за допомогою вишивки звичайний шматок домотканого полотна у всі часи перетворювався у витвір мистецтва. Напевно, нема в Україні оселі, де б не було вишитого рушника, серветки чи сорочки. Саме ці дорогі серцю речі передаються із покоління в покоління та свято зберігаються дітьми, онуками та правнуками. На підтвердження цих слів з музичним вітанням виступила талановита та запальна Аліна Набухотна, подарувавши своїм слухачам вкрай щиру та патріотичну пісню «Українка – я», за що була винагороджена щедрою зливою вдячних оплесків.

Розглядаючи барвисту афішу до свята, певне, всі звернули уваги на анонсований конкурс зі швидкісного поїдання дерунів, а тим більше хотіли на власні очі побачити це безпрецедентне дійство чи й навіть взяти у ньому участь – бо чи студенти від-давна не мали у старшого покоління кліше «вічно голодних»? Певне, саме на підтвердження цих слів команда Студентської ради університету у складі студентів природничо-технологічного факультету Максима Демиденка та Вадима Домарецького отримала перемогу у кулінарно-тематичному герці супроти фахівців соціально-гуманітарного відділу Владислава Мірановича та Івана Рябчука. Як ведеться, просто посмакувати стравами це чудово, а от з’їсти страву на швидкість це не аби який талант, що і довели хлопці з ПТФ-у.

Після цього відбулося ще одне очікуване й чи не найпатріотичніше дійство, зважаючи на привід зібрання – одні з найкрасивіших дівчат університету, а саме Юлія Шворак, Діана Синицька, Ірина Кравчук, Олександра Кондраток, Юлія Овсієнко, Владислава Д’яченко та Діана Чечко на чолі з новоспеченою «Королевою ПХДПУ-2019» Лізою Димарецькою влаштували дефіле вишиванок з усіх частин України. Різнобарвність українських вишиттів та заквітчаність віночків помножені на витончену граційність дівчат і дійсно приємно вражали, не залишивши збайдужілим жодне парубоцьке серце.

А поки дівчата дивували світ власною вродою свою роботу закінчувало журі у складі першого проректора Валерія Хомича, помічника ректора Лариси Бутович та голови Студентської ради університету Вікторії Власюк. Саме цим високодостойним людям у цей день випала не аби яка честь обрати найсмачніші, найоригінальніші та найкрасивіші страви і належне оцінити факультети. Як, пізніше, повідомив у вітальному слові з нагоди свята Валерій Феодосійович, одностайним хоч і не легким рішенням журі перемогу у конкурсі та заслужене І місце було віддано представникам природничо-технологічного факультету, ІІ місце вибороли студенти фінансово-гуманітарного факультету, а ІІІ місцем було винагороджено родину факультету фізичного виховання. Окрім того перший проректор відмітив, що у цей день університет, як ніколи, вражає різнобарв’ям – вишиванок, українських страв, атмосфери українського духу.

До вітальних слів, у свою чергу, долучилася і голова Студентської ради університету Вікторії Власюк, яка відзначила особливість Дня вишиванки для українців та його об’єднуючу функцію. Вікторія так само виконала вкрай важливу та почесну місію нагородивши за активну життєву позицію, високе почуття обов’язку, особистий внесок у розвиток студентського самоврядування та активну участь у громадському житті університету таких студентів нашого університету: Ольгу Білокур, Діану Чечко, Анну Клітенко (ФФВ); Людмилу Кузюру, Катерину Куликову, Богдана Цупко (ПФ); Юлію Лобову, Сергія Осадчука, Володимира Сонька (ПТФ); Галину Лаврегу, Ірину Козловець та Олександру Кондраток (ФГФ); Аліну Набухотну, Дарію Печенюк, Вікторію Вигівську та Марину Томащук (ФФ). Усіх нагороджених зачарувала своїм виступом неповторна співачка Вікторія Вигівська виконавши пісню про справжнє почуття, яке цієї весни має переповнювати чи не кожне дівоче серце, під назвою «Закохана».

Наостанок урочистостей до присутніх звернувся керівник соціально-гуманітарного відділу університету Андрій Іващенко, який повідомив, що, на прикрість, у студента педагогічного факультету нашого університету Вадима Скробача загострилась його хвороба – класична лімфома Ходжкіна, і нині йому вкрай необхідна пересадка кісткового мозку. Відтак, ми закликаємо усіх активно долучитися до збору коштів, адже нині мова йде вже не просто про допомогу людині, а про її справжній порятунок.

Слід зазначити, що до відзначення Дня вишиванки у нашому університеті долучився і колектив бібліотеки, спільно зі своїми партнерами – Науковим товариством університету, Соціально-гуманітарним відділом та Кафедрою мистецьких дисциплін і методик навчання вже втретє вийшовши за коло традиційного бібліотечного простору та втіливши, у межах університету, просторову модель «екочитальня». Мова йде про спілкування з природою, яка стає на противагу надмірній інформатизації суспільства, наслідком чого, за спостереженнями бібліотекарів університету, є зниженням зацікавлення до книжок у їх традиційному вигляді та¸ у висновку, із подальшим зменшенням розвитку критичного мислення. Відтак, бібліотекарі університету запросили до співпраці своїх партнерів та колег, а також нових юних друзів – учнів 1-2 класів Великокаратульської школи, на чолі зі шкільним бібліотекарем та філологом Любов’ю Барабаш та педагогами Галиною Щокою та Тетяною Сахно.

У ході зустрічі, яка відбулася у рамках Дня творчої ініціативи в екочитальні арт-простору «З Україною в серці», директор бібліотеки Ольга Шкира та завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом бібліотеки Інна Корж, найперше, провели екскурсію бібліотекою, після чого діти спільно зі своїми наставниками долучилися до роботи творчої майстерні, де кандидат педагогічних наук, доцент кафедри мистецьких дисциплін та методик навчання Тетяна Носаченко спільно зі своїми колегами: кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри Ольгою Стрілець, старшим викладачем кафедри Романом Мотузком та викладачами Заріною Шокіровою та Оленою Шпитальовою провели майстер-клас з живопису «Веселкові барви України», де діти, під пильним оком старших наставників, мали змогу розмалювати поле з кульбабками. За спостереженнями, це принесло їм дуже багато найприємніших вражень, адже, окрім всього, юні гості ще й мали змогу забрати власні творіння з собою аби надвечір потішити результами творчої праці рідних та близьких.

Крім того, великокаратульці долучилися й до студентської ярмарки у рамках відзначення Дня Вишиванки, що так само збагатило їх духовний світ непересічною можливістю побути у старшому студентському середовищі, до схочу поспілкуватися та навіть самостійно придбати смачні сковородинівські смаколики. Сподіваємось, через роки більшість з них неодмінно стане студентами нашого закладу вищої освіти, адже такі зустрічі – це безпосередня можливість готувати майбутніх вступників, як то кажуть, «зі шкільної парти».

На завершення дня дітлахи долучилися до майстер-класу «Імпровізоване творче музикування», де на чолі із доктором педагогічних наук, доцентом кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Іриною Малашевською та заслуженим працівником культури України, доцентом кафедри Миколою Губарем ознайомилися із народними музичними інструментами, до яких юні гості мали нагоду доторкнутися, погратися та поімпровізувати. Як дорослі так і діти залюбки танцювали та співали, їх оточував бібліотечний простір, вишуканий дизайн – книги, іграшки, інші елементи стилізації.

Видається, для усіх залучених це дійство й справді стало справжнім задоволенням, під час якого усі мали змогу вийти із зони комфорту, отримати нові враження та знайомства, які неодмінно стануть у пригоді у подальшій методичній роботі.

Відмітимо, що зустріч стала можливою завдяки методисту відділу освіту Переяслав-Хмельницької РДА Наталії Левченко.

Повертаючись до подій, які проходили на центральній алеї, то після завершення урочистої частини викладачі та студенти ще близько години продовжували смакувати стравами, слухати гарну українську музику, фотографуватися та обмінюватися чарівними посмішками.

Одягайте вишиванку не лише на свята – демонструйте красу та велич українського народу, адже вона є унікальним явищем духовно-матеріальної культури нашого народу. Українська вишивка – це наш автентичний ментальний код, який вирізняє нас у світі та, без перебільшень, є непересічним трендом, який підтримує спільнота діячів зарубіжної культури та лідерів думок.

Максим Левченко

Перейти до вмісту