Тарас Тополя та U-Report розповіли сковородинівцям, як їхня думка може впливати на зміни в країні (відео)

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Тарас Тополя та U-Report розповіли сковородинівцям, як їхня думка може впливати на зміни в країні (відео)

Ніби вчора Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» спільно з партнерськими організаціями започаткувало свій безпрецедентний проект «Відкритий університет», поставивши собі за мету регулярно запрошувати до сковородинівського вишу відомих та успішних українців, як мусить констатувати, що у вересні відзначить вже другу його річницю. За цей час до Переяслава встигли завітати і, нині покійний, дисидент та Герой України Левко Лук’яненко, і шоумен та волонтер Сергій Притула, і економіст Павло Шеремета, і письменник Макс Кідрук, і низка інших відомих та успішних особистостей – лідерів думок та моральних авторитетів.

Квітень 2019 року не став виключенням із правил, і 24 квітня 2019 року завдяки кількарічній співпраці Наукового товариства університету та молодіжного проекту ООН в Україні проекту «U-Report» перші запросили на гостину до численних школярів та студентів міста Переяслава-Хмельницького і району з презентацією проекту справжнього кумира молоді, музиканта, фронтмена гурту «Антитіла», а віднедавна молодіжного посла ООН в Україні, волонтера і громадського діяча Тараса Тополю.

Зустрічі, яка розпочалася о 15:00 у актовому залі університету передувало неформальне спілкування гостя з представниками Відділу освітнього менеджменту та профорієнтаційної діяльності університету та представниками засобів масової інформації міста. Тарас розпочинає зустріч без навіть хвилинної затримки – у залі його вже чекає трішки більше сотні людей, прихильників його таланту та життєвої позиції. Гість відразу ж зізнається – причиною такої точності початку є те, що цього разу вона пройде в дещо пришвидшеному режимі, адже він дуже поспішає на конференцію стосовно питання Криму, що має розпочатися у столичному «Мистецькому Арсеналі» за кілька годин. Після вітального слова відразу ж передає слово амбасадору проекту «U-Report» Ростиславу Корсуну, який доступно та лаконічно розповідає студентам про те, що це за проект та як до нього може долучитися кожен охочий.

Проект «U-Report», що вперше було впроваджено в Уганді ще у 2011 році, запрацював в Україні – першій серед країн Східної та Центральної Європи, у квітні 2016 року за ініціативи Представництва Дитячого фонду ООН (UNICEFв Україні, з метою долучати більше молодих людей в процеси прийняття важливих для країни рішень. Відомо, що ЮНІСЕФ вивчає результати та співпрацює із партнерами, аби опитування застосовувалися у програмах на практиці. Відтак, чим більше учасників – U-репортерів, тим більше прислухатимуться до їхньої думки. Крім цього, «U-Report» не просто передає інформацію, а й здійснює контроль за тим, аби її реально враховували.

Мова йде про інтерактивні опитування, які проводяться у звичних для підлітків і молоді засобах спілкування – СМС-повідомленнях, Facebook Messenger, Telegram та інших месенджерах, які дозволяють дізнатись думку молоді щодо важливих суспільних питань. Опитування піднімають важливі соціальні питання: дискримінація, працевлаштування, якість освіти, тощо.

Наразі ініціатива діє в 41 країні та охоплює понад 4 мільйони людей, в Україні має 77 тисяч респондентів. Усі, хто підписались на «U-Report», отримують опитування з 3-4-х питань майже щотижня. Потрібно лише зазначити, що думаєш стосовно тієї чи іншої теми.

Відмітимо, що приєднатися до проекту може кожен охочий шляхом безкоштовних СМС, надіславши слово СТАРТ на номер 4224. Також можна надіслати слово СТАРТ фейсбук-спільноті U-Report або телеграм-спільноті UReportUkraine, підписатися у Твітері за посиланням www.twitter.com/UReportUkraine.

Ростислав зводить розповідь про суть проекту до найпростішого: «Сидячи на диванчику, закинувши ніжку на ніжку, ви зможете відповідати на запитання від «U-Report». Що буде далі з вашою відповіддю? От дивіться: є міністерство, яке хоче провести певну реформу, але при цьому їм треба знати й думку молоді. Вони звертаються до нас, збирають всі можливі думки, ми проводимо опитування, яка з них доречніша. Тим паче, це вас не буде перенавантажувати, бо запитання надходять лише раз на тиждень».

Варто відмітити, що гості приїхали до Переяслава не з порожніми руками, адже з-поміж присутніх, які протягом зустрічі написали у месенджерах боту UReportUkraine слово «Антитіла», в кінці зустрічі було обрано три випадкові переможці, яким наприкінці зустрічі мало бути вручено нереально крутезні подарунки: брендові футболки чи шкарпетки від «U-Report», а комусь з переможців мусило пощастити дещо більше, адже на нього чекало два квитки на концерт гурту «Антитіла» у рамках стадіонного туру Україною на підтримку нового альбому гурту «Hello», що вийшов напередодні – до слова, серед усіх зустрічей (а Тарас і команда завітали до нас після виступів у Полтаві та Пирятині – прим.авт.) лише серед сковородинівців було вирішено розіграти квитки.

Але до цього моменту залишалось ще трішки часу, а поки Тарас залюбки розповідав про музику, політику та війну, відповідав на численні питання учнівської, студентської та освітянської молоді.

Передусім, Тарас познайомив усіх зі своїм баченням проекту та його перспектив для молоді. На його думку, «U-Report» – це можливість впливати на політику держави, адже за результатами кожного опитування команда проекту готує аналітичну записку, яка передається певній державній чи громадській організації, а думка молоді реально враховується при прийняття важливих державних, а іноді навіть міжнародних рішень. Стосовно особистого розвитку, Тарас попросив присутніх звернути увагу на виступаючого напередодні Ростислава або випускника університету, фахівця відділу освітнього менеджменту та профорієнтаційної діяльності Максима (що з 2016 року є фандрайзером проекту у нашому навчальному закладі – прим.авт.). Саме такі люди,  виявляють найбільшу активність, в гарному сенсі слова «дістають» керівників «U-Report» і здобувають можливість їздити всією Україною, організовувати подібні зустрічі у своїх університетах, спілкуватися з людьми, пропагувати діяльність проекту. Тарас Тополя порадив починати з опитувань, і не просто відповідати на повідомлення від «U-Report», а й проявляти власну ініціативу, створюючи власні проекти у партнерстві з «U-Report».

У своєму виступі перед переяславською молоддю Тарас розповідає про власний досвід та заохочує приєднуватися до творення змін, як це зробив у жовтні 2016 року він сам, підписавши меморандум про співпрацю у рамках проекту «U-Report Ukraine» та офіційно ставши його Другом, аби надихати молодь бути активними громадянами та висловлювати свою точку зору заради змін. Відомо, що зустріч у Переяславі стала вже, приблизно, сімдесятою, із тих, які особисто Тарас провів за ці кілька років зі студентами.

Тарас Тополя вважає і власним прикладом демонструє, що, попри велику завантаженість, варто витрачати час для того, щоб спілкуватися з молоддю. «Можливо, це трішки ідеалістично, але я думаю, що такі розмови позитивно впливають як на ваше життя, так і на моє, навіть якщо це не помітно відразу. Адже такий обмін думками, ідеями, емоціями дуже необхідний особливо у такому молодому віці, адже аудиторія наших зустрічей – це молодь. Тому я залюбки долучаюся до зустрічей у рамках цього проекту. Мені це, справді, приємно. І тому я тут» – додає.

У ході відповідей на питання, присутніх, насамперед, цікавила позиція Тараса стосовно виступів його колег у Російській Федерації, введення квот у вітчизняному медіапросторі, запитували і про те, коли закінчиться війна. На всі запитання фронтмен культового гурту «Антитіла» відповідав без заготовок і затримок. Він пригадав, як у вже дещо далекому 2014-му році «Антитіла» нарешті запросили виступити на головній сцені культового російського фестивалю «Нашествие», після якого, як ведеться, музикантам відкривається дорога у російський шоу-бізнес та інформаційний простір. Звісно ж в суспільно-політичних умовах того часу команда відмовила організаторам. Тарас нагадав, що з 2014 року «Антитіла» не виступають у Росії, підтримують захисників України та Сході, пишуть та виконують пісні українською мовою – адже, як кажуть, у кожного свій шлях. «Антитіла», як і інші притомні українські виконавці, обрали свій й в жодному разі про це не жалкують.

Близько години триває дискусія студентів із Тарасом Тополею.  Наостанок, амбасадор проекту Ростислав та Тарас підводять підсумки розіграшу та нагороджують його переможців. Відтак, повідомлення про те, що саме отримали щасливці прийшло на їх гаджети: студентка 3 курсу соціоісторичного факультету Ірина Іваннікова отримала брендові шкарпетки, студентка 2 курсу фінансово-гуманітарного факультету Жанна Яременко – футболку від «U-Report», а студент 4 курсу соціоісторичного факультету Олександр Дронь – омріяні 2 квитки на будь який концерт гурту «Антитіла» у рамках стадіонного туру.

На жаль, у Переяславі-Хмельницькому такого концерту не буде, але буде в Києві, Львові, Харкові, Полтаві, Одесі. Зможеш сам обрати, де класно провести вікенд і послухати якісну музику. А я нашу музику вважаю якісною. Було б дивно, якби вважав інакше, – каже Тарас Сашкові, викликавши щирий сміх у залі.

Наостанок, представники Наукового товариства університету дарують гостям подарунки на згадку про сковородинівську альма-матер та запрошують усіх охочих до спільного фото на сцені. Вже в особистому порядку Тарас фотографується з прихильниками біля свого авто на парковці університету, оскільки вже поспішає до столиці. Пригадавши про обіцянку, дану напередодні, ще встигає забігти до офісу Наукового товариства університету, лишити там традиційний пам’ятний автограф на дверях, та зробити кілька світлин з нт-овцями. На ходу потискаючи руки на прощання Тарас застрибує до автомобіля та покидає територію університету лишаючи по собі чудові враження та смачну їжу для роздумів у головах всієї сковородинівської спільноти.

         Як автор цієї статті, співорганізатор зустрічі, фандрайзер проекту «U-Report» у нашому закладі вищої освіти, безмежно тішусь, що моє знайомство з командою цього проекту в Україні у вже далекому 2017 році, нині, нарешті принесло свої вагомі плоди для нашого університету. Візит Тараса, з яким ми теж знайомі вже кілька років, до сковородинівської альма-матер – результат майже піврічних перемовин, але сподіваюсь, що це було того варте. Схвальні відгуки студентів та школярів говорять самі за себе. Як на мене, Тарас Тополя та «Антитіла» вчать українську молодь бути активними, проявляти свою позицію, не бути байдужими до суспільних та культурних процесів у нашій країні.

Крім того, знаю, що Наукове товариство університету та «U-Report» домовились про ще один захід у рамках співпраці, тому восени неодмінно продовжимо.

Дякуємо усім хто допоміг в організації заходу, зокрема ректору нашого університету, академіку Віктору Коцуру за всіляку підтримку нашого задуму, помічнику Тараса Денису Федюніну та амбасадорам проекту «U-Report Ukraine» Річарду Герцу та Елізабет Гафіч за підтримку та допомогу в організації. Окремо дякуємо усім, хто долучився до зустрічі як наживо так і в мережі! Далі буде!

Максим Левченко

2 Responses
Перейти до вмісту
%d bloggers like this: