Сергій Притула у Переяславі: «Чітко розумійте, чого хочете від життя»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Сергій Притула у Переяславі: «Чітко розумійте, чого хочете від життя»

Серед студентства побутує думка, що понеділок, та ще й під час сесії, це, в більшості випадків, вкрай складний та сумний день. Та не можна назвати таким перший понеділок зими, 3 грудня 2018 року, коли, напередодні двох концертів відомого гумористичного колективу «Вар’яти» у Переяславі, на запрошення Наукового товариства університету, до нашого навчального закладу, у форматі «Відкритий університет», завітав відомий український шоумен, телеведучий та волонтер, незмінний очільник цього колективу Сергій Притула.

Ідею запросити на гостини до сковородинівської альма-матер Сергія Притулу виношувалась Науковим товариством університету вже давно. Але, враховуючи насичений графік Сергія Дмитровича, зробити це, протягом тривалого часу, було вкрай важко. І навіть коли на горизонті гастрольного туру його колективу з’явились два виступи в Переяславі-Хмельницькому Сергій довгий час не міг пообіцяти, що зможе зустрітися зі студентами. І ось, коли, здавалось би, останню краплю надії було втрачено, дзвінок з «Нового каналу» сповістив нам про те, що Сергій Притула дає попередню згоду на таку зустріч. ««Найменше, що я хочу побачити, коли зайду на зустріч – натовп студентів, які просто хочуть зі мною спільне селфі. Зустріч триватиме стільки, скільки мені буде цікаво відповідати на ваші запитання» – зазначив під час особистої розмови, напередодні, наш гість.

Інформаційна кампанія заходу, в один момент, набула такого розмаху, що в тому, що конференц-зал університету імені Василя Сухомлинського, в зазначений день і час, буде заповненим вщент ми вже не сумнівались. По опівдні 3 грудня, менше ніж за годину до зустрічі, ми зустрічаємо Сергія біля одного з готельних закладів нашого міста, де відомі гумористи зупинились перепочити перед двома виступами. Помітно, що наш гість почуває себе трішки стомлено, але перебуває у відмінному гуморі і настрої для розмови. Ми вирушаємо до університету. В дорозі Сергій зазначає, що зустрічей зі студентами, в силу завантаженості, він не проводив вже тривалий час.

Після невеличкого чаювання в бібліотеці, та візиту до офісу Наукового товариства університету, де Сергій Притула лишає свій пам’ятний підпис на банері, обираючи місце біля автографу свого колеги, Олександра Педана, вирушаємо до конференц-залу, де гостя вже зачекалось кілька сотень студентів та викладачів університету. Публіка зустрічає Сергія бурхливими оплесками. Видно, що до вишу завітав справжній кумир студентської молоді, і ця розмова буде бажаною. Без жодної затримки розпочинаємо зустріч, аби вкластись у час, приділений для неї гостем.

У вітальному слові Сергій Притула зізнається, що не готував для студентів якоїсь особливої лекції, і пропонує поспілкуватися у форматі його відповідей на запитання, що цікавлять сковородинівців. Задля розігріву його запитують, звідки походить назва колективу «Вар’яти». «А давайте я не буду відповідати на запитання, відповіді на які ви зможете знайти в інтернеті, і які я вже давав сотню разів. Є щось цікавіше?» – з притаманною йому посмішкою відповідає Сергій. Рук бажаючих стає все більше, гостя запитують, в чому полягає секрет його здатності гарно імпровізувати та жартувати. Сергій Дмитрович розповідає, що ця звичка почала формуватись ще у шкільні роки, а надалі це переросло у комплексну роботу над акторською майстерністю, сценічним мовленням, розвитком власного IQ (участь у Брейн Рингах, Що? Де? Коли?, дискусійних студіях). На думку пана Сергія, кожен з нас має не соромитися вчитися у сильніших, адже, в кінцевому результаті, ти і сам вийдеш на той рівень який тебе задовільнить.

У розповіді про свої студентські роки відомий шоумен згадав, що у шкільні роки він займався науковою діяльністю та був слухачем малої Академії наук, тому, в якийсь момент, слідуючи прикладу старшого брата, загорівся бажанням бути правником, і навіть, свого часу, отримував запрошення на навчання від Києво-Могилянської академії. Врешті, серед всіх варіантів, Сергій обрав найближчий – Тернопільську академію народного господарства. Перші півтора року студентського життя майбутньої зірки проходили дещо пригнічено, оскільки вихідні він проводив у Збаражі з батьками. На другому курсі у житті Сергія стались правильні зміни, і він пішов на роботу. Успішний українець згадує, що з його потоку на ІІ-ІІІ курсі працювати пішло близько 40 осіб. Саме ці люди, згодом, за спостереженнями, і досягли успіху, адже мали необхідний досвід роботи, який, іноді, вони здобували працюючи безкоштовно чи на низьких зарплатах, аби згодом мати перевагу на ринку праці. Тому Сергій Притула рекомендує здобувати необхідний досвід роботи ще зі студентської лави, попри те, що, іноді, це може погіршувати навчальну успішність.

Окрім роботи, студентські роки телеведучого проходили вкрай весело у зв’язку з тим, що він був учасником та капітаном університетської команди КВК, згодом працював у Англії, був студентським деканом свого інституту. Наприкінці навчання він, навіть, очолив студентський страйк у своєму навчальному закладі. Нині Сергій не шкодує про те, що, іноді, його студентське життя виглядало трошки інакше, ніж це буває зазвичай. Попри те, що Сергій не працює за фахом (лише 30% його однокурсників працюють за спеціальністю, як і, на його переконання, не працюватиме за нею і більшість учасників зустрічі) саме університетська освіта дала йому низку управлінських та менеджерських функцій, які нині допомагають в житті.

Не могли оминути у бесіді з Сергієм Дмитровичем, як прикладом якісного українця, і питань нинішнього суспільно-політичного дискурсу нашої держави. На думку гостя, дуже смішно виглядає, коли, в кадрі, деякі вітчизняні політики ллють одне на одного відра бруду, а в кулуарах мило спілкуються і про щось домовляються. Сергій вважає, що більшість вітчизняних політиків нині топчуться на лівому популістичному фланзі, але, на прикрість, в умовах сучасної України, цей варіант залишається безпрограшним. Кампанії таких політиків розраховані на людей, що не хочуть копатись у питаннях державної політики трішки глибше, і повертатись спогадами на декілька років назад, що є свідченням надзвичайно короткої та ситуативної політичної пам’яті українців. У цьому ж дискурсі Сергій Притула розповів про те, чим закінчився його нещодавній скандал із волинським обласним осередком партії «Батьківщина», що без дозволу розмістив світлину з його волонтерської поїздки у своїй політичній рекламі.

Відомий телеведучий розгорнуто та відкрито розповів про свою роботу у телевізійному проекті «Нові лідери» на телеканалі ICTV, поділившись деякими цікавими подробицями із його закулісся. Відтак, ведучий резюмував, що проект було спрямовано на те, аби український телеглядач зрозумів, що в Україні є велика кількість людей з цікавими та перспективними ідеями, які готові щось змінювати та знають як це робити. Але, дивлячись на владну верхівку, більшість з них не має бажання іти в політику. Тому нині всім нам потрібно відповідальніше ставився до свого політичного вибору, виховувати культуру виборів, приглядатись та аналізувати політичні програми та реальність їх виконання,  пильнувати за списками кандидатів, не ведучись на гарну обкладинку харизматичних лідерів (які на жаль, в головах людей, і досі лишаються єдиними репрезентаторами партій). Українцям потрібно стати відповідальнішими у підході до реалізації свого виборчого права.

У відповіді на запитання про своє почуття гумору Сергій Дмитрович зауважив, що в його творчості темою-табу є використання чорних жартів, що стосуються фізичних вад людей. Попри це, сам він є прихильником цього жанру, і, час від часу, переглядає «чорні» роботи американських коміків. Очільник «Вар’ятів» відмітив, що віруючі шанувальники колективу досить активно засипають його листами стосовно того, що колектив не соромиться писати та демонструвати жарти релігійної тематики. Сергій Притула не вважає це поганим, зважаючи на аморальні якості деяких одіозних священиків та те, що церква будь якої конфесії в Україні не завжди поважає державу, і не робить всього, що могла б, на сьогоднішній день. Окрім того, у ході розмови, Сергій Притула розповів про тонкощі створення телеверсії програми «Вар’яти-шоу», яка є єдиним телевізійним гумористичним шоу, де реакції глядачів фіксуються камерою саме у процесі самої подання гумору, а не в перервах між зйомками.

На думку Сергія Притули успіх проектів які він веде на телебаченні полягає в тому, що у кожному з них він залишає за собою право на суб’єктивну думку. Приміром, свого часу, при роботі над відомим ранковим шоу «Підйом» він, разом зі своїми колегами (Олександром Педаном та Ольгою Фреймут – прим.авт), змінив три редакторські групи, допоки результати їх роботи не вивели ведучих на рівень комунікації із глядачем, де б ведучі не говорили за зазделегідь прописаним сценарієм, а обговорювали теми щодо яких, кожен з них, має абсолютно різні думки і точки зору. «Більшість проектів на телебаченні побудовано на конфлікті, і від того вони є цікавими глядачам» – відмітив промовець. Так само була побудована і його робота під час ведення національного відбору на Євробачення, коли він міг висловити щодо учасників свою суб’єктивну думку.

Присутні не змогли відмовити собі у задоволенні поцікавитись деталями фільму «Секс і нічого особистого», що вийде в прокат наприкінці грудня. Там Сергій зіграв свою першу роль у великому кінематографі, перевтілившись у секс-інструктора, що вчить головного героя різним премудростям інтимного життя. За словами Сергія, його мама ще не бачила трейлеру до фільму, але дуже бажає піти на нього разом із сином. «Напевно, коли мама приїде до мене в кінці грудня, я візьму її, дружину, двох своїх дітей і всі разом ми підемо дивитись… новий фільм Зеленського» – посміхаючись, відповів гість. Стрічка знята за канадською франшизою, що отримала свою литовську версію, яка стала дуже успішною. Вітчизняні продюсери звернули на це увагу, і вирішили адаптувати її в Україні, а авторський колектив «Вар’ятів» переписав сценарій на український ментальний лад, намагаючись витримати чітку межу між еротикою та порнографією, оскільки наші співвітчизники є досить консервативними. Сергій Притула сподівається, що фільм «вистрелить» в українському прокаті, оскільки подібних стрічок в Україні, до того, майже не знімали. «Попри гучну назву це фільм, насамперед, про почуття, тому я запрошую всіх до кінотеатрів» – сказав починаючий актор великого кінематографу.

Напередодні Дня волонтерства однією з тем розмови з Сергієм стала його волонтерська діяльність. Сергій Дмитрович розповів цікаві та щемливі історії з життя вітчизняного волонтерського руху, а також повідав, на що він ніколи не піде у своїй волонтерській діяльності. На думку, Сергія, нині, адекватні волонтери, не висловлюють підтримки конкретним партіям та політикам, оскільки це погано відзеркалюється на самій волонтерській діяльності, обмежуючи кількість донорів, які відмовляються допомагати волонтерам, що дозволили собі висловити якусь тезу що супечить політичному вибору та переконанням перших. Сергій відкрито розповів про волонтерську діяльність та власні візити на фронт, поділився останніми новинами волонтерського руху, його перемогами та проблемами і викликами. Поштовхом для початку його волонтерської діяльності стала комплексна мотивація, оскільки було важко стояти осторонь, коли на Схід вирушало багато знайомих з Тернопільщини, а рівень їх забезпечення був дуже низьким. Так само, до своєї тернопільської квартири, яку відомий шоумен придбав для матері, він поселив переселенців. Сергій відчуває страшенно велику мотивацію і тоді, коли бачить, наскільки бійцям важливо зустрічати медійних персон. Крім цього, дружина Сергія родом з Донецька, тому відомий шоумен дуже любить це місто і має про нього багато теплих споминів. «Я маю бажання, аби, в скорому часі, це місто побачили таким, яким я його знаю і пам’ятаю в кращі роки,  мої власні діти» – поділився роздумами Сергій.

Стосовно того, коли на Сході прозвучить останній постріл, Сергій Притула, зауважив, що це не залежить від того, яка, на той момент, буде влада. Нині ми маємо не найкращі позиції, великий рівень проблем, і все залежить лише від одного чоловічка, що, нині, сидить у Кремлі. «Сьогодні кожен з нас має робити те, що від нього залежить, задля наближення омріяної перемоги зі східним окупантом» – вважає волонтер.

Після відповідей на деякі питання аудиторія аплодувала відомому гостю, після чого він, зі щирою посмішкою, просив приберегти свої долоні для двох вечірніх концертів «Вар’ятів». Було помітно, що спікер добирає слова, оскільки у відповіді на одне із питань він зауважив, що, в більшості випадків, прагне показувати молоді приклад для наслідування. У дискурсі розмови свої дотепні ремарки до неї висловлював доктор історичних наук, професор, декан факультету фізичного виховання Віктор Куйбіда, подарувавши гостю авторський словник, де зібрано близько 9000 народних назв на означення різних анатомічних, фізіологічних, медичних та зоологічних термінів.

Наостанок зустрічі ми не могли не попросити Сергія Дмитровича поділитися враженнями від перебування в нашому навчальному закладі та дати, своєрідне, напутнє слово студентам нашого навчального закладу. Попри те, що Сергій встиг побачити в нашому навчальному закладі лише бібліотеку та конференц-зал, в якому відбувалася зустріч, враження у нього склались досить позитивні, адже, за словами гостя, далеко не кожен навчальний заклад може похвалитися таким рівнем аудиторій. Сергій пожартував, що якби в часи його навчання він мав такі умови то вже б давно сидів у кріслі народного депутата України. Сергій Притула повідав, що він вперше у Переяславі, і, на прикрість, не зміг як слід ознайомитись із самим містом, встигнувши лише приїхати, випити кави і зустрітися зі студентством, після чого він відразу ж пішов до концертної зали, де на нього очікувало ще два концерти з «Вар’ятами». Пан Сергій поділився своїм хвилюванням щодо того, як його колектив, у зв’язку з першим виступом у нашому місті, сприйме місцева публіка і як «зайдуть» ті чи інші жарти. Два концерти у Переяславі Сергій назвав великим авансом довіри переяславського глядача до очолюваного ним колективу, адже «дивитись по телевізору це одне, а от побачити все наживо – це завжди інші емоції, інший рівень. Живий виступ поміняє Ваше уявлення про наше шоу. Адже це як послухати альбом улюбленого гурту в машині, а потім потрапити у фан-зону на живий концерт, де тобі просто зірве дах».

Молоді Сергій побажав чітко розуміти те, чого вони хочуть від життя: «Не потрібно покладатися на волю батьків, майте власне его та власні амбіції. Визначтесь з тим, чого прагнете саме Ви. Я сподіваюсь, ви в цьому університеті за покликом власного серця, а не за велінням батьків. Хочеться вірити, що Ви вже визначились з тим, чого хочете досягти в житті. Важливо отримати саме омріяний фах, за яким ви, потім, будете працювати. Я ніколи не бачив щасливої людини, яка б працювала там, де їй дискомфортно.

Коли я згадую своє студентство то це був час, коли я мало спав. Я ніколи не зрозумію молодих людей у віці 20-25 років, які дозволяють собі спати по 8 годин. То таке марнотратство – ви ж виспитесь на пенсії, яка у вас неодмінно буде! У ваш час я працював одночасно на п’яти роботах, будучи, паралельно, директором центру молодіжних ініціатив у своєму вузі, ведучим на радіо, приватним підприємцем (що займався організацією концертів), був супервайзером, ну і, куди правду діти, тамадував. А вкінці 2004 року я пройшов кастинги на «Інтер», і з 2005 року у мене було вже шість робіт. І от «пахаючи» на шести роботах, я ніколи не парився, що я мало сплю. Коли ти прокидаєшся о 5:15 ранку, бо в тебе вже о шостій ефір (а в ті часи потрібно було підготувати ефір на кілька годин вперед, і це не було так комп’ютеризовано, як зараз), потім їдеш маршруткою в академію, де працюєш до 17:30, після чого знову вбігаєш в маршрутку і повертаєшся на радіо, де знову в тебе буде ефір до опівночі. А коли спати? З дваанадцятої до п’ятої! Тим більше ти молодий, тебе нічого не стримує і не обмежує. Ти активний! Тому не лінуйтесь, «вкалуйте», у Вас нині достатньо сил і можливостей. Не проводьте забагато часу в соцмережах, там немає нічого корисного. Тренуйте пам’ять, намагайтесь самі згадати, якщо щось забули, а не, одразу ж, лізьте в гугл. В США, коли я був на гастролях, і зайшов з хлопцями в ресторан, єдиний столик де всі «задротили в телефон» це був наш столик! Весь світ спілкується, в залі гул стоїть. А у нас що…

І маю до Вас ще одне прохання – ніколи не продавайте свої голоси на виборах! Ті кілька сотень гривень ви прогуляєте найближчими вихідними на дискотеці, але при цьому ви продасте розвиток якогось регіону на 5 років вперед. Депутати ідуть до парламенту відбивати гроші, вкладені у свою кампанію.

Багато хто вважає, що на наступних виборах нема за кого голосувати. Це не зовсім так, ідіть і обирайте. Я більш ніж певен, що ви не виберете популістів, які знову відтягнуть нашу країну назад. Будьте рушійною силою, яка веде цю країну вперед! Робіть це, принаймні, з поваги до своїх ровесників, які, на відміну від вас, завжди ними і залишаться, оскільки поклали за цю країну найдорожче – своє життя, на Майдані та на Сході країни. Для мене ця тема дуже болюча, оскільки Устим з Небесної Сотні – син мого учителя фізкультури, онук мого вчителя автосправи та трудового навчання. Я знаю як він виховувався – він мав стати офіцером, і був би крутим офіцером, якби його не вбив снайпер.  Тому мені прикро, коли я дізнаюсь що молодь продає голоси не гірше тих бабусь. Прикро в першу чергу за тих молодих хлопців, які вже не з нами. І врешті, кому як не вам, молоді, робити з цього висновки. Не стидайтеся бути активними, у всьому!»

З дозволу публіки, Сергій зробив із залом кілька спільних світлин, та поспішив готуватися до концерту, залишивши по собі купу приємних згадок, мудрих спогадів та гарного настрою. Вже під час одного з вечірніх концертів Сергій Притула пообіцяв неодмінно повернутися до нашого міста у 2019 році, тому, переконані, що попереду нас чекатиме ще не одна зустріч з цим щирим українцем, мудрим чоловіком та неповторним оратором, що є справжнім дороговказом для молодого покоління українців, або, принаймні, по достоїнству, має ним бути. Дякуємо кожному, хто розділив цю зустріч разом з нами!

Максим Левченко,
заступник голови Наукового товариства університету з інформаційного забезпечення

[vcfastgallery columns=”4″ fg_type=”magnific-popup” size=”fg-masonry” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” fg_smartphone_l_columns=”2″ fg_tablet_p_columns=”2″ fg_tablet_l_columns=”3″ fg_desktop_medium_columns=”4″ fg_desktop_small_columns=”2″ images=”12508,12507,12506,12505,12504,12503,12502,12501,12500,12499,12498,12497,12496,12495,12494,12493,12491,12490,12489,12487,12486,12485,12484,12483,12482,12481,12480,12478,12476,12475,12474,12473,12472,12471,12470,12469,12468,12467,12465,12464,12463,12462″]
1 Response
Перейти до вмісту
%d bloggers like this: