Макс Кідрук вперше завітав до Переяслава

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Макс Кідрук вперше завітав до Переяслава

У рамках презентаційного туру 101 містом з новим романом до Переяслава-Хмельницького на запрошення Наукового товариства університету вперше завітав сучасний український письменник, мандрівник, автор книжок «Не озирайся і мовчи», «Жорстоке небо», «Твердиня», дилогії «Бот», а також роману «Зазирни у мої сни», який увійшов до короткого списку премії «Книга року BBC 2016» –  Макс Кідрук.

Познайомитися з автором та з перших уст почути про його творчість опівдні, 2 листопада, до конференц-залу імені Василя Сухомлинського ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», прийшли поціновувачі творчості Макса Кідрука, викладачі та студенти, учні та вчителі, бібліотекарі, містяни та представники ЗМІ.

Всі вони з захопленням слухали розповідь автора про його творчість. А послухати дійсно було про що. Свою розповідь Макс Кідрук розпочав з цікавої розповіді про медоїдів та гепардів, та світову проблему вимирання останніх. Вона базувалась на власних враженнях Макса, які він отримав під час своїх подорожей світом.

Оскільки письменник завітав до Переяслава вперше, він вирішив відійти від традиційної, напрацьованої туром, презентації свого останнього роману, і лаконічно розповів про кожен зі своїх успішних романів останніх автор, в які автор, за його словами, закладав особливий зміст: «Твердиня», «Жорстоке небо», «Зазирни у мої сни», «Не озирайся і мовчи» та новий роман «Де немає Бога». Гарному сприйняттю розповіді сприяла чудова авторська презентація та демонстрація бук-трейлерів, як інновація, яку вніс до сучасного українського літературного процесу саме Макс Кідрук.

В ході зустрічі автор охоче розповідав аудиторії про свій життєвий та творчий шлях, зокрема про те, як він, інженер-енергетик за освітою, написав свій перший тревел-роман «Мексиканські хроніки», від нього відмовилась більшість вітчизняних видавництв. І лише коли знайома автора відправила рукопис його роману на премію «Коронація слова» і він отримав другу премію за автором вишикувалась черга видавців, які пропонували свої контракти. Вже згодом була серія техно-трилерів «Бот», до якої автор нині не особливо хоче повертатися у своїх розмовах з читачами.

Врешті, автор розповів про свій роман «Де немає Бога»:

«Формально це історія про сімох вцілілих в авіакатастрофі, але авіатроща – це лише каркас, який об’єднує 6 історій про різних людей. Це, власне, історія про досвід тих, хто вижив в авіакатастрофі і про те як досвід обумовлює їхню поведінку в боротьбі за виживання. Доведена до відчаю українка з великою сумою грошей, яка ігнорує дзвінки від чоловіка. Росіянин-пілот, який намагається приборкати аерофобію після загибелі коханки в катастрофі рейсу MH17. Найвідоміший політик Баварії на пікові кар’єри, який ненавидить свою роботу. Гравець американської Національної футбольної ліги, життя якого розвалилося після одного невдалого розіграшу. Таємний папський кардинал, який прямує до країни, де офіційно не існує Католицької церкви… Незнайомці з різними долями. Єдине спільне для них – рейс 341, і він веде до найбільшого випробування у їхньому житті, – розповів автор книги. – Для мене особисто найближчий герой – гравець Національної футбольної ліги Брендон Бартон. І напевно найбільш емоційно важкий і найбільш емоційно важливий момент в цьому романі – це лист Томаса Бартона до свого сина, той момент, коли Брендон Бартон читає лист від свого батька. І я не помилюсь, якщо скажу, що цей лист писав скільки часу, скільки ж писав сам роман. Тобто робота тривала понад рік і ще рік я переписував, редагував цей лист. І мені особливо приємно, що чимало читачів на ньому закцентували увагу».

Автор відзначив роботу своєї команди, мистецького об’єднання «Стендаль», що докладає всіх зусиль до видання  його книг, працює над розробкою їх дизайну, промоцією, організацією турів та іншим. Макс поділився, що вже навесні вийде збірка оповідань «Заради майбутнього», куди ввійдуть 10 раніше публікованих і три нові оповідання, а восени 2019 року світ побачить його новий роман «Доки світло не згасне назавжди».

Автор не відкрив завіси, про що буде цей роман, але відмітив, що він буде схожим на «Не озирайся і мовчи» (чому дуже зраділи присутні в залі прихильники цього роману). Він все ще буде гостро психологічний, але в ньому від реалістичного #ДеНемаєБога буде фантастика з жорстким науковим підґрунтям. Команда Макса Кідрука має намір зробити цю книгу з доповненою реальністю – розробити безоплатний додаток, де буде купа схем, малюнків тощо. На своєму смартфоні або планшеті можна буде побачити те, що допоможе розширити сприйняття тексту. Як зазначив Макс:

«Для нас це влетить в копієчку, але мені це цікаво, я цим живу».

Завершилась зустріч фотосесією та автографами письменника на сторінках своїх книг, які можна було придбати цього дня за цінами видавництва. Відомо, що під час презентації переяславці поповнили свої власні бібліотеки  40 примірниками романів Макса Кідрука.

Про організацію візиту Макса Кідруки до Переяслава розповів його координатор, магістрант філологічного факультету, заступник голови Наукового товариства університету Максим Левченко:

«З Максом Кідруком та його командою я познайомився ще влітку 2017 року на одному з українських фестивалів, де вони проводили першу презентацію «Не озирайся і мовчи». Вона вразила мене, адже будучи, до того, на багатьох книжкових презентаціях я ніколи не був на презентації настільки цікавій та захоплюючій, яка примушує тебе вносити у твої книжкові плани на найближчий час корективи, та з нетерпінням очікувати появи презентованого роману. Тоді якраз формувалась концепція нашого університетського проекту «Відкритий університет», тому я подумав що буде дуже доречно провести таку зустріч в нашому навчальному закладі. На жаль, у 2017 цього зробити так і не вдалось, тому що тур містами вже був розписаний, і внести туди корективи було досить складно. Запланували на 2018 рік, і вже в кінці квітня ми мали точну дату приїзду Макса до Переяслава. Влітку цього року я знову зустрівся з Максом та моїми добрими друзями з мистецького об’єднання «Стендаль» – Оксаною Янчишиною та Еллою Яцутою, і побував на передпрезентації роману «Де немає Бога». Зустріч укріпила моє бажання якнайскорішого приїзду Макса до Переяслава, адже сучасні постаті такого штибу приїздять сюди, з деяких причин, вкрай рідко. Приємно, що наше місто увійшло до 5 нових міст що доповнили новий тур Макса, приємно що цих міст на Київщині лише два – це вияв великої довіри до нас, за що дуже дякую «Стендалю». Сама зустріч пройшла на найвищому рівні. Радісно було спостерігати за задоволеними очима дівчат з філологічного факультету, які дуже прагнули зустрічі із Максом. Такі речі мотивують привозити ще багатьох літературних грандів, цілком імовірно деяких і до корпусу філологічного в 7-мій школі нашого міста. Макс та його команда теж лишились задоволеними, тому будемо розраховувати на його приїзд до нашого міста наступної осені, а також співпрацю у плані візитів до Переяслава інших вітчизняних літературних світочів».

Своїми враженнями від зустрічі у Instagram поділилась студентка соціоісторичного факультету нашого університету Ліза Хандошко:

«Я дуже чекала цю подію, і вона виправдала всі мої очікування. Було дуже цікаво – от якби у нас так пари проводились. Я навіть не знала яку книгу придбати після презентації, тому обрала найсвіжішу. Ще в момент, коли Макс ввімкнув відео зі своєї подорожі, я зрозуміла, що в нього крутий музичний смак, а коли відкрила книгу на останній сторінці, дуже зраділа, бо багато з цих виконавців мої улюблені».

Істинне задоволення від зустрічі отримали і студенти та викладачі філологічного факультету, зокрема студенти 4 курси спеціальності «Українська мова та література», які до слова, нині розглядають творчість  Макса Кідрука на своїх заняттях. По закінченню зустрічі студенти обступили Макса, і охоче, в особистому порядку, цікавились його творчістю та життям. Ось який відгук про зустріч із автором лишила в своєму Instagram студента філологічного факультету Світлана Ярошенко:

«Дякую Максу Кідруку за таку цікаву розповідь про гепардів та медоїдів, я дізналася багато нового. Ну і, звичайно ж, за низку цікавих романів, серед яких «Не озирайся і мовчи», «Зазирни у мої сни» і новий шедевр – «Де немає Бога», який я з задоволенням прочитаю».

Приємно, коли до Переяслава приїздять творці сучасної української літератури, які своєю творчістю демонструють її невпинний ріст, а сам Кідрук – те, що при великому бажанні і максимумі старань українські письменники можуть заробляти виключно своєю творчістю. Організатори заходу обіцяють, що це була не остання зустріч із культовими українськими митцями, і з задоволенням та великою радістю продовжать цю прекрасну тенденцію вже навесні.

Наостанок, для всіх, кому з якоїсь причини не вдалось потрапити на зустріч з автором повідомляємо, що 16 листопада зустріч в такому ж форматі відбудеться у місті Біла Церква, а 5 листопада письменник проводитиме зустріч у Черкасах.

Додамо, що зустріч відбувалась у форматі відомого партнерського проекту «Відкритий університет», та відбулась у його кращих традиціях. Гості отримали сувеніри на згадку про зустріч, а також відвідали Музей нашого університету та мистецькі майстерні педагогічного факультету.

Прес-служба університету

[vcfastgallery columns=”4″ fg_type=”magnific-popup” size=”fg-masonry” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” fg_smartphone_l_columns=”2″ fg_tablet_p_columns=”2″ fg_tablet_l_columns=”3″ fg_desktop_medium_columns=”4″ fg_desktop_small_columns=”2″ images=”11031,11032,11033,11034,11035,11036,11037,11038,11039,11040,11041,11042,11043,11044,11045,11046,11047,11048,11049,11050,11051″]
Перейти до вмісту