Євген Букет: Переяславські студенти наповнюватимуть Вікіпедію

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Євген Букет: Переяславські студенти наповнюватимуть Вікіпедію

У третій день жовтня до ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» завітав краєзнавець, журналіст та громадський діяч Євген Букет. Метою візиту, що відбувся у форматі постійно діючого проекту «Відкритий університет» стала презентація добірній університетській та міській аудиторії Вікіпроекту «Переяслав», який у 2018 році перезавантажується спільно з Науковим товариством університету та нашим навчальним закладом.

Коли університетський конференц-зал імені Василя Сухомлинського заповнила небайдужа аудиторія з традиційним вітальним словом до присутніх звернулась голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених університету Оксана Луцик, яка запросила до виступу співзасновника «Відкритого університету», голову ГО «Переяславський Скарб», співатора першої проби вікіпроекту «Переяслав» Тараса Нагайка. Тарас Юрійович розповів присутнім ретроспективу запуску вікіпроекту «Переяслав» та прозвітував про основні перемоги та деякі поразки, через які проект, на прикрість, на деякий час довелось поставити на паузу.

Після цього до слова було запрошено і самого Євгена Букета, голову Товариства редакторів української Вікіпедії. Він розширено та відкрито розповів про те, чим нині живе та над чим працює українська команда вільної енциклопедії, Товариство редакторів української Вікіпедії, які можливості для своїх активних користувачів дає Вікіпедія, а також розповів про споконвічну боротьбу з правками на цьому сайті. Євген Букет презентував довгоочікуване перезавантаження вікіпроекту «Переяслав», на яке з нетерпінням очікувала освічена спільнота сковородинівців.

Вікіпроект «Переяслав», у свій час, був створений для координації співпраці спільноти української Вікіпедії, викладачів та студентів ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» та Громадської організації «Вікімедіа Україна». 26 грудня 2012 року між університетом та ГО «Вікімедіа Україна» було підписано договір про співробітництво, спрямований, зокрема, на поширення серед викладачів і студентів університету необхідних знань та практичних навичок зі створення й удосконалення статей у Вікіпедії.

Власне, сам задум полягав у тому, аби переяславські студенти замість традиційного оформлення рефератів писали статті до української Вікіпедії, що, за своєю природою, теж є «реферативною» роботою. Як відомо, все викладене в статтях «Вікіпедії» мусить посилатися на авторитетні джерела, вимагає енциклопедичного стилю статей – лаконічного, без «води», орієнтованого на факти та нейтральну точку зору. І якщо традиційний реферат на одну й ту ж тему можуть написати тисячі різних студентів, а їх роботу побачить лише викладач, то у вільній енциклопедії все навпаки – статтю може написати один студент, а його роботу бачитимуть тисячі людей протягом десятиріч. Кожна стаття Вікіпедії не може бути створеною двічі, тому кожна робота студента – неповторна.

Спільнота Вікіпедії (патрульні, адміністратори) слідкують за оригінальністю вмісту статей (відсутністю плагіату), тим самими допомагаючи викладачу оцінити якість роботи. Крім цього такий вид роботи сприяє розвитку мислення та працює на резюме студента, адже люди, які опановують засади написання статей Вікіпедії, навчаються розрізняти факти від оцінок, стисло викладати і структурувати інформацію, давати визначення понять. Вікірозмітка використовується не лише у Вікіпедії, і її опанування є додатковим пунктом у резюме молодого спеціаліста.

Працює це наступним чином: викладач задає студенту (або групі студентів) написання чи доповнення статті на певну тему, після написання якої студент додає до її сторінки обговорення шаблон вікі-сторінки проекту «Переяслав». В свою чергу, координатори допомагають з оформленням статті згідно до вимог Вікіпедії (якщо їх про це попросити). Крім цього, для новачків існують спеціально розроблені видання з редагування Вікіпедії, які вже можна безкоштовно знайти та переглянути на сторінці Проекту «Переяслав» у Вікіпедії.

Розповідь була підкріплена безпосереднім прикладом пана Євгена, який, в ході зустрічі, редагував статті місцевого значення та предметно показував як можна відредагувати той чи інший підрозділ вікі-сторінки, аби збільшити її цитування та значимість у всесвітній павутині. Приміром, на очах гостей зустрічі сторінку відомого переяславського музейника, Героя України Михайла Івановича Сікорського було проіндексовано в кількох світових бібліотеках – надалі це дасть змогу, до прикладу, створити англомовну версію цієї статті.

Власним досвідом наповнення сторінок Вікіпедії поділилось і Наукове товариство університету. Зокрема, перший заступник голови Петро Шихов поділився власним досвідом наповнення університетських вікі-сторінок, та ознайомив присутніх з типовими похибками, що можуть спіткати починаючого вікіпедиста у цьому процесі.

На закінчення зустрічі було підписано тристоронній договір між ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», Науковим товариством університету та Товариством Редакторів української Вікіпедії, що закріпить перезавантаження вікіпроекту «Переяслав», який відтепер запрацює на повну силу.

Розвиток української Вікіпедії сприяє популяризації наукових знань в українському суспільстві та розвиткові української мови й культури.

Максим Левченко

    

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” fgm_image_lightbox_size=”full” images=”9422,9423,9424,9428,9402,9427,9426,9429,9425,9418,9417,9416,9415,9414,9412,9411,9410,9400,9409,9407,9406,9405,9401,9404,9413,9420,9421″]
Перейти до вмісту